Sääntely pahentaa kriisejä

Kerron The Australian-lehdessä (maan päälehti), miksi sääntely pahentaa eikä estä finanssikriisejä. Esimerkiksi 12 113 ihmistä sääntelee täyspäiväisesti finanssimarkkinoita, mutta tällä vallallaan he tekivät kriisiä pahentavia virheitä. Yhdysvaltain poliitikot, keskuspankit ja sääntelijät olivat innokkaita paisuttamaan asuntokuplaa ja heillä oli siihen vahvempi pumppu kuin markkinoilla. Fed laski koron 6,5 %:sta 1 %:iin 2001 – 2003, ja asuntohinnat pomppasivat. Vuodesta 1995 hallitus uhkaili pankkeja ym. sääntelyillä ja haasteilla, elleivät nämä antaisi lisää lainoja köyhille seuduille, ja Fannie Mae käytti valtiontakuitaan vastaavaan paisutteluun ja sub-prime-markkinoille laajenemiseen. Haluammeko antaa lisää valtaa näille sääntelijöille?

Parhaimmillaankin he saattavat ehkäistä edellistä kriisiä ja paisuttaa seuraavaa, erilaista. Toisaalta se, että sääntelyä purettiin vuosikymmen sitten, auttoi markkinoita korjaamaan osan kriisistä, esim. pelastamaan Merryll Lynchin, Bear Stearnsin, Morgan Stanleyn ja Goldman Sachsin. Jo vuoden 1720 Etelämeren kuplan puhkeamisen jälkeen Britannian parlamentti viivytti teollista vallankumousta yli sata vuotta kieltämällä osakeyhtiöt ja suuren laman jälkeen Usan poliitikot tekivät riskinhallinnan vaikeammaksi kahden sukupolven ajan kieltämällä osakeoptiot.

Veikkaan, että taantuma kestää pari vuotta muttei pahene lamaksi. Obama voittaa vaalit, mutta salaa hän tietää, että kauppa on hyväksi, eikä toteuttane protektionistisia vaalilupauksiaan, jotka ajaisivat maailman lamaan.

Norberg: Rooseveltin poliitiikka pitkitti suurta lamaa 7 vuodella (Valtionyliopisto UCLAn tutkimuksen mukaan lama olisi ollut ohi vuonna 1936 ilman hallituksen lisäämää työmarkkinasääntelyä ym.)

VS: Miten sääntelyllä luotiin finanssikriisi? Miksi roskapankkia ei pidä perustaa?
Libiwiki: 2008 pankkikriisi (Liberalismiwiki, laajempi selitys julkisen sektorin syyllisyydestä pankkikriisiin)

Cato: The End of American Capitalism?
”Of course, if this crisis leads us to question ”American-style capitalism” — the kind in which a central monetary authority manipulates money and credit, the central government taxes and redistributes $3 trillion a year, huge government-sponsored enterprises create a taxpayer-backed duopoly in the mortgage business, tax laws encourage excessive use of debt financing, and government pressures banks to make bad loans — well, it might be a good thing to reconsider that ”American-style capitalism.”

Cato: Robert Nozick Vs. The U.S. Congress

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s