Vanhasen investointiohjelmalla köyhempään Suomeen

Pääministeri Matti Vanhanen ehdottaa ilmeisesti rakennettavaksi siltoja ei-minnekään ja teitä sinne, missä ei ole autoja. Raha ja työvoima olisivat pois kannattavammista hankkeista. Tärkeimmät tiet tietysti pitää rakentaa.

Vaalitappion säikäyttämä Vanhanen ehdotti Tulevaisuusohjelmaa, kymmenien miljardien investointeja 2010-luvulla mm. teihin, ratoihin, koulutukseen, tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Julkisia investointeja pitäisi korottaa prosenttiyksiköllä kansantuotteesta nostamatta työn verotusta. Vanhanen korosti, ettei ohjelma ole vastaus lamauhkaan.

Sijoittajien ei pidä tyytyä alempaan korkoon

Raha otettaisiin mm. kansalaisilta ja eläkerahastoilta, jolloin ne olisivat pois kulutuksesta ja muista investoinneista. Vanhanen myös valitti, että sijoittajien pitäisi tyytyä alempaan korkoon. Väärin.

Markkinat piensäästäjistä suursijoittajiin laittavat rahansa sinne, missä ne tuottavat eniten uutta hyötyä eli mistä niille kannattaa maksaa korkein mahdollinen korko. Haluaako Vanhanen eläkerahastojen sijoittavan rahojamme vähemmän tuottaviin kohteisiin, jotta tärkeämmät jäisivät toteutumatta ja samalla eläkkeemme kutistuisivat?

Jos rahaa halutaan siirtää säästäjiltä köyhille, sen voi tehdä varallisuus- ym. veroilla ja tulonsiirroilla paljon pienemmin haitoin ja tarkemmin köyhille kohdennetuin tuloksin kuin sääntelemällä sijoituksia.

[Myöhemmin Vanhanen vaatikin osingoista tinkimistä. Se on tietysti nyt monessa tapauksessa järkevää – niissä, joissa yrityksen likviditeettikriisi on pahempi kuin sen omistajien. Samaa omistajien rahaahan yrityksen kassa on kuin omistajien pankkitilit.]

Asiantuntijat tyrmäävät turhat tiet

HS:n haastattelemat 7 asiantuntijaa pitivät Vanhasen ohjelmassa hyvänä tie- ja ratainvestointien lisäämistä mutta varoittivat rakentamasta niitä sinne, missä käyttöä olisi vähän. Korostettiin, että yleisestikin investointien pitäisi olla hyvin markkinaohjattuja, vain sinne, missä niitä todella tarvitaan.

Koska tie- ja ratarakennuttaminen on monopolisoitu valtiolle, tuloksena on sekä tärkeiden investointien tekemättä jäämistä että vähemmän tärkeiden tekemistä – ehkäpä tosiaan nyt enemmän edellisiä.

”Täysin vapaa kapitalismi on ajautunut umpikujaan”

Noin Vanhanen väitti ja vaati ”kolmatta tietä”. Missäpäin maailmaa on täysin vapaata kapitalismia? Hongkongissakin julkinen sektori hoitaa itse neljänneksen taloudesta ja sääntelee loppuosaa.

Emme myöskään ole umpikujassa vaan kapitalismiin ajoittain kuuluvassa taka-askeleessa ja paljon rikkaampia kuin selvästi enemmän sääntelevät maat sosialistisista maista puhumattakaan. Meillä menisi vielä nykyistäkin paljon paremmin, elleivät valtiot olisi sääntelyllään aiheuttaneet finanssikriisiä suurelta osin.

Vaikkei Vanhanen tehnyt pakettiaan elvytykseksi, Mikko Sandtin varoitus elvytyksen ongelmista on myös paikallaan:
VS: Miksi fiskaalinen stimulointi on ongelmallista

4 kommenttia artikkeliin ”Vanhasen investointiohjelmalla köyhempään Suomeen

 1. Olli J. Ojanen:
  Valtiot tai keskuspankit eivät säädelleet niinkuin niiden olisi pitänyt. Siksi finanssikriisi pääsi paisumaan. Valvonta- ja säätelyviranomaisilla olisi ollut riittävät keinot puuttua ajoissa asioihin, mutta kyvyt tai/ja halut puuttuivat.
  Markkinoilla häärineet pankkiirit luottivat valtiovaltaan. Ne uskoivat, että heidän ei kuitenkaan tarvitse vastata mistään, koska valtio tulee apuun.
  Kun sitten USA:ssa päästettiinkin yksi pankki kaatumaan, niin finanssi”markkinoiden” luottamus katosi kokonaan.
  Finanssialan säännöstely on sinällään aivan välttämätöntä. Tällä kertaa se ei toiminut kunnolla.

  Tykkää

 2. Ilmeisesti Vanhanen pyrkii puoluejohtajana keräämään poliittisia pisteitä herättämällä henkiin Kekkosen valtiojohtoisen pääoman muodostusohjelman.

  Kumma vaan että niitä investointeja ei ole voitu aikaisemmin toteuttaa budjetin kautta, jos ne kerran olisivat niin tuottavia kuin herra pääministeri väittää…

  Mitenkä muuten edes voidaan keskustella infrainvestointien tuottavuudesta tai hyödyllisyydestä, kun valtiolle niistä seuraa vain kustannuksia ja tulopuoli tulee muilta momenteilta (verot liikenteestä)? Tässä on siis perinteinen sosialistinen laskenta – ongelma, jonka merkitystä Ludwig Mises aikoinaan korosti sosialismin kritiikissään.

  Tykkää

  • Olisi varmaan puhdasoppisempaa olla ilman infrastruktuuria. Mikähän mahtaisi olla Suomen BKT, jos valtio ja kunnat eivät olisi investoineet infraan?
   Teoretisoinnin sijasta kannattaa arvioida erilaisten infrahankkeiden tarpeellisuutta, hyödyllisyyttä, vahingollisuutta jne tapaus kerrallaan.
   Muuten, milloin Kekkonen on laatinut valtiojohtoisen pääoman muodostusohjelman?

   Tykkää

   • Kun valtio on monopolisoinut tienrakennuksen ym. itselleen, siinä on todellakin talouslaskun ongelma kuten muussakin sosialismissa/suunnitelmataloudessa.

    Onneksi Suomessa on kuitenkin niin monelle asialle markkinahinnat olemassa, että jonkinlainen suuntaa-antava talouslasku on mahdollista. Eräiden tiehankkeiden tuotto-panossuhde on laskettu erittäin suureksi, ylivoimaisena ykkösena Kehä I:n perusparannus, jota silti lykättiin maakuntien paljon vähemmän käytettävien teiden hyväksi. Ehkä nyt olisi sen aika, kunhan rakentajien hintapyynnöt vähän laskevat.

    Kekkonen teki oman ”Onko Suomella malttia vaurastua” -ohjelmansa joskus 1953:n paikkeilla pääministerinä. Sikäli siinä oli pointtia, että kulutuksesta tinkiminen lisää talouskasvua investointien kautta, ceteris paribus, mutta valtiojohtoisina investoinnit tuskin suuntautuivat kaikkein tuottavimpiin hankkeisiin. Vanhasen tulisi investoida ainoastaan teiden kaltaisiin kohteisiin, joita markkinat eivät nykyisellään voi hoitaa, ja niistäkin ainoastaan tärkeimpiin.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s