Alaiset vastustivat Reaganin puhetta itäsaksalaisille: ”Repikää alas tämä muuri!”

Alaiset tekivät kaikkensa estääkseen liian aggressiivisen puheen, mutta Reagan piti päänsä: ”Herra Gorbatshov, purkakaa tämä muuri!” Berliiniläiset mursivat 29 kuukautta myöhemmin muurin, jolle moni sosialismia paennut oli ammuttu.

Puheen kirjoittanut Peter Robinson kertoo vuodesta 1987: ”Näin itse muurilla paikkoja, joihin pakenevia ihmisiä oli ammuttu. Näin helikopterista, miten toisella puolella oli piikkilankoja, partiosotilaita ja hiekkaesteitä.”

Presidentti Ronald Reagania (1981-1988) hän kuvaa näin: ”Kiltein, mukavin, ystävällisin ajateltavissa oleva mies. Mutta samalla hän oli erittäin kilpailuhalukas, taisteleva ja uskollinen ajatuksilleen. Hän todella halusi voittaa kommunismin. – -”

”Reaganille oli samana aamuna kerrottu, miten Itä-Berliinin puolella poliisi oli hajottanut puhetta kuulemaan tulleen ihmisjoukon. Se raivostutti hänet. – -”

”Että vapaus tavalla tai toisella oli voimakkaampi ja totuuden puhumisessa on oma voimansa. Neuvostoliitto oli yksinkertaisesti paha. Ja sitten hän tunsi, että hänen tehtävänsä on sanoa niin.”

Tass: ”Sotaa lietsova puhe”

”Minähän olen presidentti, eikö niin?”. ”Yes, sir”. ”Silloin minä päätän, jääkö se kappale puheeseen. No, se jää siihen”. Silti vielä matkalla puhepaikalle ulkoministeriö yritti tarjota Reaganille toista versiota puheesta.

Neuvostoliitto ja Euroopan ”intellektuellit” nimittivät puhetta ”sotaa lietsovaksi”, etenkin kohtaa
”- – jos etsitte rauhaa, jos etsitte vaurautta Neuvostoliitolle ja Itä-Euroopalle, jos etsitte vapautusta: Tulkaa tälle portille! Herra Gorbatshov, avatkaa tämä portti! Herra Gorbatshov… Herra Gorbatshov, repikää alas tämä muuri!”

Berliinin muuri murrettiin 1989, ja läntisin Itä-Eurooppa vapautui sosialismista. Neuvostoliitto hajosi 1991. Samalla moni muu Euroopan, Afrikan ja Aasian sosialistihallinto alkoi murtua.

IS: Hänen sanansa mursivat Berliinin muurin (4.3.2009, ”Tear down this wall” -puheen kirjoittajan haastattelu, päälähde)
Tear Down This Wall -puhe (Ronald Reagan, YouTube)
VS: Ronald Reagan – vapaamman maailman esitaistelija (1911-2004)

”Hallituksen näkemys taloudesta voidaan tiivistää näin: Jos se liikkuu, verota sitä. Jos se yhä liikkuu, sääntele sitä. Ja jos se lakkaa liikkumasta, tue sitä.” – Ronald Reagan (pätee Ruotsissakin)

Yksi kommentti artikkeliin ”Alaiset vastustivat Reaganin puhetta itäsaksalaisille: ”Repikää alas tämä muuri!”

  1. Saksan politiikassa esiintyy edelleen melkoisella menestyksellä muurin olemassaoloa puolustelevaa väkeä. Hyvin tuore tapaus on sikäläinen nouseva vasemmistopoliitikko, joka kiistää pakolaisten ampumisen olleen virallisesti käskettyä tai järjestelmään kuuluvaa. .

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s