Piraattipuolue: ”Äänikynnys halpamaista vallan sementointia”

Vihreät, KD ja persut saivat ensimmäiset kansanedustajansa 0,99 – 1,57 %:n kannatuksella, ja nyt nekin tukevat 3 %:n äänikynnystä vaikeuttaen näin uusien puolueiden nousua äänestäjien niitä halutessa. 200 edustajan parlamenttiin korkein demokraattinen äänikynnys on alle 0,5 %.

Hallitus esittää eduskunnalle nykyisenkaltaista vaalijärjestelmää, jossa kuitenkin paikkamääriä tasattaisiin siten, että puolueen koko maan paikat olisivat suhteessa puolueen äänimäärään. Puolue saisi siis paikkoja vähintäänkin määrän kannatusprosentti kertaa kaksi.

Tästä poiketaan siten, että alle 3 %:n (6 paikkaa) puolueiden paikat jaettaisiin kokonaan muille puolueille. Tätä perustellaan halulla estää pienten puolueiden synty siinä tapauksessa, että äänestäjät kannattaisivat pieniä puolueita. Keskusta ja Sdp pitävät tätäkin liian korkeana ja Sdp vastustaa yhä esitystä teeskennellen syyksi ymmärrettävyyttä. Vielä sata vuotta sitten Sdp kannatti demokratiaa ja vastusti presidentinvaltaa.

Suomen Piraattipuolue tuomitsi jyrkästi esityksen. Syystä, mutta nykyjärjestelmä on vielä huonompi.

Piratpartiet Ruotsin kolmanneksi suurin

Ruotsin piraattipuolue on maan kolmanneksi suurin puolue. Jos se saa äänestäjänsä uurnille, euroedustajia tulee vähintään kaksi.

Tästä säikähtäneet vaalivirkailijat, jotka on valittu pelkästään vallassa olevista puolueiden mandaateilla kuten Suomessakin, piilottavat lainvastaisesti ne äänestyssetelit, joilla voisi äänestää piraattipuolueen ehdokkaita.

Vaaliboikotti

Suomessa osa piraateista kannattaa vähiten huonon ehdokkaan äänestämistä, osa äänestysboikottia, mikä varmistaisi, että piraateille mieluisimmat ehdokkaat tulisivat korvatuiksi äänestämään menevien ehdokkailla. Piraatit perustelevat tätä päättäjien läksyttämisellä, mutta luultavasti äänestysprosentin alhaisuus tulkitaan päinvastaisten, lähinnä nationalististen ja sosialististen ym. vapaudenvastaisten aatteiden edustajien viestiksi – ja valitsematta jäävien sanoman huonommuudeksi.

Piraattiliiton kenties tunnetuin aktivisti, monista tempauksista tunnettu ”korkean moraalin masinointisoturi” Mikko Rauhala on äänestämisen puolella ja (yksityishenkilönä) esittää syitä äänestää Jyrki J.J. Kasvia, koska se mm. korvaisi tietoyhteiskunnan asiantuntijalla huonomman vaihtoehdon europarlamentissa ja toisaalta tekisi Piraattipuolueelle paremmin tilaa menestyä vuoden 2011 eduskuntavaaleissa Uudellamaalla.

Aiemmin äärivasemmalla ollut, nykyään melko vasemmistoliberaali Rauhala oli vuoden 2007 vaaleissa Liberaalien ehdokas piraattien Tietoyhteiskuntapuolueen epäonnistuttua vaaleihin osallistumisessa.

VS: Eurovaalien tilanne ja tulosennuste (10.5.09)
VS: Vaalijärjestelmän uudistus demokraattisemmaksi? (9.5.08, tämän uudistuksen taustat)
VS: Äänestämisen paradoksi (Kenneth Arrow): demokraattista vaalijärjestelmää ei ole (29.12.08)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s