Holmström: subprime ja velkavipu ovat loistavia asioita

Suomen ainoa Nobel-tasoinen taloustieteilijä Bengt Holmström analysoi finanssikriisiä.

Holmströmin mukaan on pinnallinen huitaisu väittää ”että talouskriisiin syypäivä ovat ’tyhmät ja rikolliset Wall Streetin pankkiirit, jotka synnyttivät asuntokuplan’.” Holmströmin mielestä oikea selitys on monimutkainen eikä vielä täysin selvitetty.

Subprime on yhä tarpeen!

Subprime eli huonojen luottojen arvopaperistaminen ja muidenkin ”luottojen arvopaperistaminen oli briljantti keksintö, edistysaskel. Se mahdollisti riskien jakamisen – – Yhteisriski olisi pitänyt hajauttaa pankkijärjestelmän ulkopuolelle, mutta tätä ei tapahtunut. – – Tarvitsemme kipeästi arvopaperistamista luottomarkkinoiden elvyttämiseen – – eikä vika ole tuotteessa vaan sen käytössä. Erehdyksistä on opittava.”

”Myös jokaisen maan valuutta on arvopaperistettu tuote – – hyvin läpinäkymätön vaade maan tuottoihin ja valtion lupaus tuottojen verottamisesta – – Läpinäkyvyyden lisääminen saattaisi Holmströmin mukaan jopa lisätä epävarmuutta. – – Lainojen reittaukset ovat esimerkki karkeasta tiedosta, joka antaa eri osapuolille saman tiedon. Tämä lisää kaupankäyntiä. Jos kauppaa käyvillä osapuolilla on eri määrä tietoa, syntyy helposti epäluottamusta, mikä hankaloittaa kaupankäyntiä.” Ihmiset näet pelkäävät tulevansa enemmän tietävien huijatuiksi – subprimessa ei ollut ”enemmän tietäviä”, joten kauppa toimi.

Velkavipu on loistava juttu

”Velka on fantastinen juttu. Länsimaiden nykyinen hyvinvointi on syntynyt 150 vuoden aikana. Jos olisimme eläneet hyvin pienellä velkavivulla niin kuin tehtiin sata vuotta sitten – – emme olisi ikinä päässeet nykyiseen hyvinvointiin. – – Hyvinä aikoina [velkavivun] käyttö on liiallista, huonoina aikoina liian vähäistä.”

Hyvin voi käydä

”Kriisejä on aina ollut. Ne kuuluvat innovatiivisen talouden kulkuun.” Haastattelijan kysyessä: ”Eikö ole noloa, etteivät ekonomistit nähneet kriisin merkkejä?” Holmström vastasi: ”Oliko aidsin tulo noloa lääkäreille? Talouskriisi on huolestuttava, mutta ei maailmaa, missä ei ole sairauksia.”

”Amerikka voi selvitä paremmin kuin muu maailma – – siellä vallitsee toimeen tarttumisen kulttuuri.”
”euro ei ollut virhe, mutta nyt näemme sen huonot puolet.”
”- – globalisaatio toimi mainiosti. Hyvinvointi kasvoi erityisesti kehitysmaissa.” (TE 18/2009)

Holmströmiä on vuosia veikattu tulevaksi nobelistiksi.

VS: Miten sääntelyllä luotiin finanssikriisi? Miksi roskapankkia ei pidä perustaa? (26.9.2008)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s