Patentit ja tekijänoikeudet on lakkautettava

Taloustieteen professorit Levine ja Boldrin esittävät artikkelissaan, että patentit ja tekijänoikeudet haittaavat kansantaloutta ja ne on siksi lakkautettava.

Michele Boldrin ja David K. Levine ovat myös kirjoittaneet kirjan Against Intellectual Monopoly, joka on myynyt hyvin, vaikka se on ilmaiseksi luettavissa netistä.

Tekijänoikeudet johtavat siihen, että menestysteoksen – esim. Harry Potter – tultua julki muut kirjoittavat samanlaisia mutta erilaisia sen sijaan, että he tekisivät samasta parannettuja versioita ja toiset vielä parantelisivat niitä. Professorit myös osoittavat, miten rock-bändit pärjäisivät suunnilleen yhtä hyvin kuin tähän mennessä, ja identifioivat bisneslogiikoita muutenkin IPR-oikeuksien puuttumisen varalle. Toisaalta markkinat yleensä pystyvät löytämään vielä toimivampia bisneslogiikoita kuin taloustieteilijät osaavat ennakoida.

Ohjelmistopatentit (itse algoritmeja ei voi patentoida vaan toiminnan) tyypillisesti vain haittaavat kehitystä, kun patenttiviidakko lannistaa pienyrityksiä yrittämästä. Jne.

Julkisista yksityisiin patentteihin?

IPR-suojan eli luovan tai teknisen ideoijan kielto-oikeuksien (monopolioikeuksien) nettohaitallisuutta ei voi pitää todistettuna, mutta eikö todistustaakan tulisi olla kielto-oikeuden vaatijalla?

Toisaalta, hyväksyisivätkö vapauden puolustajat myös yksityisten patenttien kieltämisen, ts. saisiko kirjan, levyn, videon tai tuotteen myymisen ehtona olla salassapitosopimus?
Tällaiset sopimukset voisivat pidentää IPR-suojan ikuiseksi.

Osmo Soininvaaran blogissa on suurelta osin hyvin valistunutta keskustelua patenteista ja tekijänoikeuksista ja Oden yhteenveto tekijänoikeuskeskustelusta: hänestä laadukkaiden uusien kirjojen tarjonta vähenisi, mutta jos oikeudet säilyvät ja kopionnista tulee liiallinen ongelma, ehkä Kindle-tyyppinen valvottu sähköinen kirja syrjäyttäisi kokonaan painetut, jolloin skannatut ei-Kindle-kopiot tiedettäisiin aina laittomiksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s