Antti Kalliomäki: Sdp ei Kokoomuksen eikä Keskustan hallitukseen

Oikeasti Sdp menee Kokoomuksen tai Keskustan hallitukseen. mutta sen tunnustaminen tekisi opposition katteettomat lupaukset vieläkin epäuskottavammiksi.

Antti Kalliomäki vaati, että Sdp tekee vaalien jälkeen hallituksen ilman Kokoomusta ja Keskustaa. Tällä hetkellä se olisi vähemmistöhallitus, vaikka kaikki muut puolueet persuja ja kristillisiä myöten olisivat mukana. Gallupeissa demarit ovat tällä hetkellä äärivasemmistoa, äärineljänneksessä.

Paavo Arhinmäki ja Erkki Tuomioja antoivat taustatukea, lievästi myös puheenjohtaja Jutta Urpilainen, joka ei kuitenkaan halunnut sulkea kokonaan pois mitään vaihtoehtoa.

Näin Sdp ja Vasemmistoliitto voivat luvata oppositiossa ja vaalikampanjassaan äänestäjille loputtomasti miljardeja sekä muita toimia, joiden jopa he tajuavat olevan kansalaisten pitkän aikavälin etujen vastaisia. Vaalien jälkeen sitten todetaan sinipuna- tai punamultahallituksesta, että ”tämä hallitusvaihtoehto” oli välttämätön vaalituloksen vuoksi.

Vasemmisto ei halua vasemmistohallitusta

Kokoomuksen ja Keskustan oppositioon jättävä ”liikennevalohallitus” olisi vasemmistolle erityisen paha, koska silloin heillä ei olisi veruketta sille, että hallitusohjelma ei kuitenkaan ole niin typerän epärealistinen kuin vasemmiston vaalikampanjat. Tai pakon edessä sanottaisiin, kuten Lipponen 1995: ”Tilanne onkin odotettua pahempi, joten enempään ei ole varaa”.

Jäätteenmäellä oli vuonna 2003 vastaavassa tilanteessa vieläkin heikommin selityksiä katteettomille lupauksilleen – siksi Keskustassa toivottiinkin demareiden niukkaa vaalivoittoa ja Lipposen pääministeriyttä.

Sdp oppositioon?

Sdp:ssä on kuitenkin valmiutta oppositioon silloin, kun jaettavana on lähinnä vain niukkuutta. Vuonna 1991 tiedettiin laman olevan tulossa, joten Sdp kieltäytyi hallituksesta, vaikka Keskusta olisi valinnut sen mieluummin kuin Kokoomuksen. Nytkin puolueen hallitusinto on niukkaa vastaavasta syystä, joskin tilanne voi vielä muuttua. Siksi ei ole mahdotonta, että puolue jättäytyisi oppositioon, jos niukka aikakausi lupaa opposition kasvattavan kannatusta vähänkään yhtä hyvin kuin 90-luvun lama. Urpilaisen kommentti kuitenkin todistaa, että Sdp:n harmaat eminenssit haluavat pitää sinipunahallituksenkin ovea auki, kunhan puhutaan populistisia vaaleihin asti.

Yksi kommentti artikkeliin ”Antti Kalliomäki: Sdp ei Kokoomuksen eikä Keskustan hallitukseen

  1. Sosialistien tärkeisiin hahmoihin kuuluva kokenut ministeri Kalliomäki on pienen ajan kuluessa esittänyt julkisuuteen kaksi isoa asiaa. Ensin hän esitti harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjunnan tehostamista. Vähän myöhemmin hän esitti SDP:n johtamaa hallituspohjaa valtakunnalle.
    Tavoitteet ovat toisilleen täysin vastakkaiset. Jos toinen toteutuu, niin toinen ei voi toteutua.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s