Soininvaara: ympäristöön karkaaminen on geenimuuntelun ainoa relevantti riski

Osmo Soininvaara kumoaa geenimuuntelun vastustajien muut väitteet mutta toteaa, että lajin leviäminen ympäristöön on mahdollista. Tosin samanlaisia tulokaslajeja meillä on nytkin ja perinteiselläkin kasvinjalostuksella niitä voi syntyä.

Soininvaara myös kannattaa vanhempien oikeutta poistaa sikiöstään ”hyvin tuhoisa” geeni. ”Elina” piti tällaista vääränä, koska vammaisuus voi jalostaa lasta. ”Risto” vastasi: ”keskivaikeasti vammaisena minun täytyy todeta, etten pysty löytämään sanoja, joilla pystyisin viestittämään täysin kuinka pohjattoman typeränä tuota nimenomaista ajatusta pidän.”

”- – jos nyt välttämättä haluat käyttää “omaisuus”-sanaa niin ennemmin sitten vanhempiensa kuin hallituksen ja sen virkamiesten omaisuutta. Jälkimmäinen on ollut perinteisesti pahimpien totalitaaristen diktatuurien tunnusmerkkejä.”

Keskustelussa käy ilmi myös konservatiivien ja luddiittien kiima-argumentti. Teknologiakieltolakeja vastustava on teknologiakiimainen, Nato-jäsenyyttä kannattava on Nato-kiimainen ja veronalennuksia kannattava on verokiimainen. Tuo on muuten varmaan sana, jota mies ei saa käyttää naisesta, ellei halua tulla leimatuksi seksistiksi. Sukupuolisista kaksoisstandardesta toinen tuore esimerkki on Jutta Urpilaisen kohtelu silkkihansikkain lehdistössä.

VS: Jussi Tammisola – kasvitieteen uupumaton puolustaja (24.6.2009: kansantajuista tietoa geenimuuntelun pääkiistoista)

2 kommenttia artikkeliin ”Soininvaara: ympäristöön karkaaminen on geenimuuntelun ainoa relevantti riski

  1. Totta ja täyttää asiaa taas kerran. Kiitos Vapaalle Sanalle tämän erittäin tärkeän asian esillä pitämisestä. Vihreiden ei pidä päästää ajamaan ihmiskuntaa nälkäkuolemaan.

    Tykkää

  2. Sivustolle http://www.geenit.fi on kerätty runsaasti geeniteknologiaan liittyvää tietoutta sekä sitä käsitteleviä hyvin monissa eri paperi- ja nettilehdissä julkaistuja kirjoituksia. Sivustolle kerätyt linkit näyttäisivät keskittyvän enimmäkseen geeniteknologiaan maatalouden työkaluna, mutta myös jotain lääketieteeseen liittyvää infoa sekä pohdintaa perimän muuntelun etiikasta on mukana.
    Linkkien voisi kaikkien olettaa toimivan niin kauan kuin itse sivutkin, koska vievät vain sivustolla oleviin pdf-tiedostoihin, joihin alkuperäinen kirjoitus on kopsailtu. Viittailu noihin on siis aika kätevää.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s