Köyhän lapsilisä on yli 300 euroa

Toimeentulotukea saavalle maksetaan ensimmäisestä lapsesta 263-292 euroa sekä ylimääräistä asumistukea ja muita menoja. Työssäkäyvä maksaa itse omat menonsa ja veroilla elävien ja saa vain 100,40 euroa. Diakoniatyöntekijän mukaan moniongelmaiset perheet kertovat tekevänsä säännöllisesti lisää lapsia pitääkseen tuet korkeina. Haluaako valtio tosiaan kannustaa siihen, että lapset tehdään niihin perheisiin?

Tähän on vaikea löytää enemmistöä tyydyttävää ratkaisua. On ongelmallista, että alkoholisteja, työttömiä, syrjäytyneitä, mielenterveysongelmaisia ja muita tuillaeläjiä palkitaan noin paljon lisääntymisestä.

Tuensaajien joukossa on tietysti myös lapsille hyviä perheitä mutta paljon vähemmän kuin muissa, jos mittarina käytetään vankilakuukausia, mielenterveysongelmia, työttömyyttä, sairauksia tai sitä, ketkä maksavat lapsilisänsä valtiolle moninkertaisesti takaisin työurallaan.

Toisaalta, jos kuitenkin halutaan taata vanhoilla mittapuilla korkea, nykymittapuilla jonkinlainen elintaso kaikille lapsille, tukea ei voi paljon pienentääkään. Tämä kuitenkin tekee vanhemmille töihinmenon liian kannattamattomaksi ja aiheuttanee pitkällä aikavälillä vieläkin enemmän ongelmia. Lisäksi työttömyyden on todistettu periytyvän, joten nykymalli saattaa olla lapsille pahin.

300 euroa kaikille

Jos lapsituen kuitenkin pitää olla 300 euroa kuussa, eikö se voisi olla kaikille sama? Toiselle lapselle tuki on jo nyt alempi, ja niin edelleen. Vanhempien nettotulot sitten alentaisivat sitä esimerkiksi 10 prosentilla, jolloin 3000 euroa ansaitsevat eivät saisi yhdestä lapsesta tukia.

Tällöin ei sentään syntyisi niin pahoja kannustinloukkuja kuin nyt. Lapsiperheiden efektiivinen rajaveroaste tosin nousisi korkeammaksi kuin lapsettomilla mutta keskimääräinen veroaste olisi silti alhaisempi, samoin paine lähteä veropakolaiseksi ulkomaille. Nytkin tulot vähentävät toimeentulotukea mutta niin rysäysmäisen nopeasti, että työnteko muuttuu kannattamattomaksi.

Tulee myös miettiä, riittäisikö sittenkin matalampi sosiaaliturva kuin 300 euroa. Kyllähän monet keskituloisetkin ostavat lähes kaiken käytettynä lastenvaatteita myöten – miksi heidän pitää veroillaan kustantaa uutta niille, jotka eivät tee töitä.

Lisätietoja ja viitteitä:
* Sosiaaliturva (Liberalismi.net)
* Toimeentulotuki (Wikipedia)
* Pitäisikö lapsilisän olla toimeentulotukinormin sisällä vai sen ulkopuolella? (Osmo Soininvaara 24.1.2011)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s