Liberaalit kannattavat Egyptin ja Tunisian vallankumouksia

Liberaalit – Reason- ja The Economist -lehdet, Johan Norberg ym. – tukevat Egyptin ja Tunisian vallankumouksia ja tuomitsevat länsimaiden diktaattoreita tukevan linjan. Arabisosialistien pystyttämät diktatuurit luhistuvat ennen pitkää.

Jotkut ovat väittäneet lännen liberaalien vastustavan arabivallankumouksia, mutta niitä ovatkin vastustaneet konservatiivit ja vasemmistolaiset kuten USA:n varapresidentti Joe Biden, jonka mukaan Egyptin presidentti Hosni Mubarak ei olisi diktaattori ja Mubarakin pitäisi jatkaa vallassa. Reason-lehden blogi reagoi heti: ”Joe Biden is an ass.

Liberaali Johan Norberg ennusti vuonna 2005, että Internet ja 150 arabisatelliittikanavaa luovat pohjan demokraattiselle debatille ja kehitykselle arabimaailmassa.

Vasemmistoliberaalin The Economistin Egyptin-kirjeenvaihtaja Max Rodenbeck ennusti puoli vuotta sitten muutoksen olevan tulossa mätään Egyptiin ja muistutti, että islamismi ei ole enää Egyptissä niin voimakasta kuin 1970-luvulla. Hän on jyrkästi vallankumouksen puolella Mubarakia vastaan. Pääkirjoituksenkin mukaan Mubarakin pitäisi erota heti ja lähteä maasta ja antaa vapaiden vaalien tapahtua.

Voimakas sorto luo monopolin ääriryhmille

Norberg myöntää, että pelot islamismin noususta ovat perusteltuja ja Tunisiankin vallankumouksellisissa on islamisteja, mutta korostaa, että silti länsimaat eivät saa tukea diktaattoreita, koska sorto antaa ääriryhmille monopolin oppositioon ja siten ansaitsematonta laajempaakin sympatiaa hallinnon sortamilta.

Norberg huomauttaa taloustilanteen olevan suuri osasyy Tunisian tyytymättömyyteen. Tunisia on 179 tutkitusta maasta 8. vähiten avoin vapaakaupalle, ja maata riivaavatkin korruptio ja monopolit. Tuon artikkelin aikaan (19.1.) Egyptin kumous ei ollut vielä varsinaisesti alkanut.

Lisäyksiä jälkeenpäin
Vuonna 2005 Norberg totesi harhaluuloksi väitteen, että arabit Egyptistä Kuwaitiin eivät haluaisi vapautta ja demokratiaa.

Egyptin ”neutraali” armeija on kaapannut ja kiduttanut toisinajattelijoita.

Atlas Shrugged
Atlas Shrugged on tulossa elokuvateattereihin 15.4. – jos pyydät sitä teatteriisi. Traileri.

Liberaaleista, edes libertaristeista ollenkaan kaikki eivät ole samaa mieltä kirjailija-filosofi Ayn Randin kanssa, mutta useimmat näkevät hänen töissään paljon ajattelemisen arvoista ja jotkut jakavat hänen filosofiansakin – kuten myös keskuspankkiiri Alan Greenspan aiemmin.

Aiheesta lisää
Arabisosialismi – yhä arabimaiden talouden ja vapauden kahleena (Vapaasana.net)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s