Yksityinen työttömyyskassa peittosi AY-järjestöt

”Loimaan kassa” (Yksityisalojen työttömyyskassa) on noussut Suomen suurimmaksi työttömyyskassaksi. Kassa tarjoaa ansiosidonnaisen työttömyysturvan 50 euron vuosimaksulla ja ilman vaatimusta liittyä AY-liikkeeseen. Ymmärrettävää, että moni ei halua maksaa ylimääräistä kustantaakseen ”vaalimainoksia”, joissa kiihotetaan kansanryhmiä toisiaan vastaan.

Toki AY-liikkeidenkin kassoihin voi lain mukaan liittyä liittymättä itse järjestöön, mutta tätä käytännössä kokeilleet kertovat järjestöjen harjoittamasta byrokratiasimputuksesta ja hylkäyksistä.

Kassa aloitti talkootyönä ja nyt siinä työskentelee 85 henkeä. Taloustutkimuksen selvityksen mukaan kassaan liittymisen perusteluina ovat sitoutumattomuus, kaverien suosittelu ja edullisuus. Etenkin nuoret suosivat tätä yksityistä kassaa.

Vuonna 2001 kassa laajensi alaansa kattamaan kaikki suomalaiset, siis myös julkisen sektorin työntekijät. Nyt se suunnittelee sähköisen asioinnin monipuolistamista.

Linkkejä:
Loimaan yksityisalojentyöttömyyskassa (YTK)
Kassan päivärahalaskuri

3 kommenttia artikkeliin ”Yksityinen työttömyyskassa peittosi AY-järjestöt

 1. Mikä se on ja miksi? Uutisoinnista huolimatta loimaankassassa ei ole tehty yhtäkään talkootuntia. Miksi loimaankassa on perustettu?? Olen tullut siihen tulokseen ajatelmillani ettei kyseessä ole muutakuin perinteisten ammattiliittojen vallan murentaminen,
  loimaankassahan ei puollusta jäsentään työriidoissa tai laittoman irtisanomisen vuoksi eli olet täysin omillasi jos kuulut loimaankassaan tai vastaavaan jäsenenä.

  Loimaankassa maksaa vain jäsenmaksun perusteella ansiosidonnaista ja siinä se. Perinteisen ammattiliiton jäsenelle kuuluu ja tulee monia etuisuuksia joita ei loimaankassa ja muut vastaavat tarjoa,
  eli ammattiliitto on vakuuttanut jäsenensä tapaturman varalta ja vakuutus toimii myös vapaa-aikana, kuten myös matkavakuutus,
  lisäksi perinteisestä ammattiliitosta saa yhteistyöliikkeistä alennuksia.

  Myöskin lainopillinen apu kuuluu ammattiliiton jäsenetuihin eli mitä saat ”loimaankassalta” muuta kuin ansiosidonnaisen työttömyyskorvauksen, et mitään muuta. Katson itse että perinteinen ammattiliitto on se joka todella turvaa työntekijää eikä mikään ”loimaankassa”.

  Lyhyesti sanottuna perinteinen ammattiliitto ja sen yllä pitämä työttömyyskassa on huomattavasti edullisempi ja eduiltaan parempi kuin mikään ”loimaankassa”.

  Tykkää

  • Olen itse ollut YTY:n jäsen jo vuosien ajan, ja maksanut jäsenmaksua joka kuukausi 74,25 €, siis vuodessa 891,00 €. Kun sitten jäin työttömäksi, totesin että liittoon kuulumisesta ei ole mitään hyötyä. Se mainostaa kyllä kaikkia mahdollisia palvelujaan, mutta nyt joudun tappelemaan saadakseni työttömyyskorvausta, koska IAET-kassa tekee kaikkensa voidakseen evätä hakemukseni. Jos olisin ollut järkevä, en olisi koskaan liittynyt liittoon vaan säästänyt rahat jotka nyt olen siis heittänyt kankkulan kaivoon. Yleensä jos rahaa johonkin sijoittaa, pitäisi voida odottaa että saa edes omansa pois, mutta ammattiliiton kanssa tilanne on sama kuin jos olisi pelannut rahat osakemarkkinoilla tai jollain pelikasinolla. YTY:stä ainakin aion erota ensi tilassa, ja mihinkään ammattijärjestöön en enää tämän jälkeen liity.

   Tykkää

 2. Lehtien mukaan Loimaan kassa on aika tavanomainen yritys ja ilmeisesti sitä pyöritetään ihan normaalin palkkatyön voimin kuten ammattiliittojenkin vastaavaa toimintaa pääosin.

  Ammattiliitot rahastavat niin törkeästi, että vaikka Loimaan kassa ei kai ole mitenkään reilu yritys, se silti on paljon ammattiliittoja reilumpi.

  Ammattiliitoilla pitäisi olla vain se valta, minkä jäsenet vapaaehtoisesti antavat sille. Nyt lainsäätäjät ovat antaneet niille paljon ylimääräistä valtaa, mikä on tehnyt liitot haitallisen riippumattomiksi jäsenistään. Nyt valta on vain sisäpiirityöläisillä, etenkin luottamusmiehillä ja kaikkein eniten puolueiden ay-aktiiveilla. Tämä on sairasta ja haitallista. Jos valtio ei olisi antanut ammattiliitoille etuoikeuksia, tuota valtaa ei voisi käyttää sen haitallisemmin kuin miten yrityksen johto pystyy käyttämään omaa valtaansa.

  Tietysti valtio on antanut joillekin yrityksillekin etuoikeuksia, mikä on sekin vaarallista. Taksit voivat ylläpitää lakisääteisellä monopolillaan taksijonoja, terveydenhoito tappaa ihmisiä hoidon puutteeseen ja huonoon laatuun jne.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s