Sisäpiirityöläiset pyrkivät pitämään työttömät työttöminä

Ammattiliitoissa pitävät valtaa sisäpiirityöläiset, jotka haluavat nostaa alansa minimipalkkoja ja pätevyysvaatimuksia niin, että työttömät ja muut ulkopiirityöläiset eivät voisi tuoda kilpailua työmarkkinoille. Taantumassa osan jäädessä työttömiksi sisäpiiri pienenee, jolloin sen kannattaa hyvän ajan tullen nostaa palkat entistä korkeammalle, mikä estää työttömyyttä palaamasta taantumaa edeltäneelle tasolle. Palkansaajien tutkimuslaitoksen mukaan Suomen korkea irtisanomissuoja pahentaa jakoa sisä- ja ulkopiiriläisiin.

Insider-outsider-teoria

Sisäpiiri-ulkopiiri-teoria (Insider-Outsider Theory) on ekonomistien Assar Lindbeck ja Dennis Snower teoria, jolla osoitetaan, että hyvässä työmarkkina-asemassa olevien sisäpiiriläisten valta yrityksen tai alan yleisen palkkatason määräämiseen johtaa tasapainopalkkaa korkeampiin palkkoihin ja siten ulkopiirityöläisten työttömyyteen.

Ammattiliitoissa valta on sisäpiiriläisillä eikä työttömillä ulkopiiriläisillä (outsiders). Tästä syystä niiden kannattaa korottaa minimipalkkoja yli työn tasapainopalkan, jolla työn kysyntä ja tarjonta olisivat yhtä suuret, koska sisäpiiriläisenemmistö hyötyy tällaisesta ulkopiiriläisten jäädessä työttömiksi palkankorotuksen vuoksi. Tämä työttömyys on siis ”tahdonvastaista” työttömien mutta ”vapaaehtoista” ammattiliiton näkökulmasta. [1]

Pienentyvän sisäpiirin kannattaa tehdä työttömyyden nousuista pysyviä

Taloustieteilijät Olivier Blanchard ja Lawrence Summers osoittivat vuonna 1986, että tämä insider-outsider-teoria selittää hystereesin eli sen, miten työttömyyden nousut jäävät pitkälti pysyviksi: huonona aikana työttömyys kasvaa, mikä vähentää töissä olevien sisäpiiriläisten määrää, ja kun hyvät ajat palaavat ja työn kysyntä nousee, tämä pienempi sisäpiiriläisjoukko voi nostaa sen myötä alansa työn hintaa niin paljon, että ulkopiiriläisiä ei kannata palkata takaisin töihin, vaan työn kysynnän nousu näkyy lähinnä palkkatason eikä työllisyyden kasvuna. Tämä sisäpiiriläisten määrän väheneminen ja sisäpiiriläisten kyky nostaa alansa tai yrityksensä minimipalkkoja nostavat tasapainotyöttömyyttä pysyvästi. [2]

Suomessa ammattiliittojen oikeus solmia viattomia sivullisiakin lain kaltaisesti ”yleissitovia” työehtosopimuksia, vapautus laittomien lakkojen vahinkojen korvaamisesta ja sivullisille aiheutettujen vahinkojen korvaamisesta sekä muut juridiset etuoikeudet voimistavat tätä ongelmaa.

Irtisanomissuoja pahentaa kastijakoa

Suomessa palkanalennukset ovat harvinaisia kokoaikaisille sisäpiirityöläisille.[3] Vakinaisten työsuhteiden korkea työsuhdeturva lisää sisäpiirityöläisten palkanasetantavaltaa, voimistaa palkankorotuksia ja vahvistaa jakoa sisä- ja ulkopiirityöläisiin. [3]

Korkea työsuhdeturva voimistaa työntekijöiden jakoa sisäpiiriläisiin ja ulkopiiriläisiin ja tekee työnantajat entistä varovaisemmiksi työllistämään heikossa työmarkkina-asemassa olevia. [4]

Soininvaaran mukaan SAK, Sdp ja Vasemmistoliitto ovat työttömiä vastaan

Osmo Soininvaaran (vih) mukaan vihreät ovat ulkopiirityöläisten puolella silloinkin, kun SAK, Sdp tai Vasemmistoliitto puolustavat sisäpiirityöläisten etuja työttömiä ja muita ulkopiirityöläisiä vastaan. [5]

Viiteluettelo ja lisätiedot:
Insider-outsider-teoria (Liberalismi.net)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s