Vasemmistoliitossa änkyröitä – Sdp:ssä, Persuissa ja KD:ssa nationalisteja

Klusterianalyysin perusteella puoluekenttä pitäisi uusia. Vasemmistoliiton ehdokkaista puolet on änkyrävasemmistoa (kuten KTP, SKP ja STP), kolmannes nationalistidemareita ja vajaa neljännes voisi liittyä vihreisiin, samoin vajaa neljännes demareista. Myös keskustasta ja KD:sta olisi tulijoita Sdp:n enemmistön muodostaviin nationalistidemareihin. Lievästi oikeistoliberaali puolue syntyisi, kun Kokoomuksen ja Rkp:n enemmistöön liittyisi puolet Keskustasta. Perussuomalaisten nationalistienemmistöön olisi tulijoita Sdp:stä, Keskustasta, Vasemmistoliitosta, KD:sta, senioreista, VP:stä ja puolet Muutoksesta muttei yhtään vihreistä eikä Rkp:stä. Muutoksen toinen puoli liittyisi Piraattien enemmistön ja ei-vasemmistolaisten haja-ehdokkaiden kanssa liberaaliin ”muutosrintamaan”.

Tällöin saataisiin HS:n vaalikoneen perusteella yhtenäiset puolueet.

Vasemmistoliiton ehdokkaista 93 on änkyrävasemmistoa (samoin KTP ja SKP:n ja STP:n valtaenemmistö ja puolet IPU:a), 55 nationalistidemareita ja 39 viherliberaaleja (5 nationalistikonservatiivia).

Vihreiden ehdokkaista 169 on viherliberaaleja ja 27 nationalistidemareita (10 oikeistoliberaalia ja 6 änkyrää).

Sdp:n ehdokkaista 133 on nationalistidemaria ja 49 viherliberaalia.

Keskusta: 93 oikeistoliberaalia, 78 nationalistidemaria, 19 nationalistokonservatiivia.

Kokoomus: 188 oikeistoliberaalia (yht. 206).

Rkp: 47 oikeistoliberaalia, 13 viherliberaalia.

KD: 97 nationalistidemaria, 30 oikeistoliberaalia, 28 nationalistikonservatiivia.

Pers: 174 nationalistikonservatiivia, 12 muutosrintamaa.

Piraatit: 44 muutosrintamalaista, 11 änkyrävasemmistoa, loput jakautuvat tasaisesti.

Kuten luvuista näkee, ”oikeistoliberaalit” (21 %) ovat vain lievästi liberaaleja (kuten viherliberaalitkin (16 %) ja muutosrintama (6 %)) ja vain lievästi oikeistolaisia. Nationalistidemareita on 25 %, nationalistikonservatiiveja 18 % ja änkyrävasemmistoa 14 %.

Liberaalipuolue

Jos Suomeen syntyisi merkittävä liberaalipuolue – minkä alkiona piraattien enemmistö ja Muutoksen puolikas voisivat toimia, luultavasti tämä porukka omaksuisi hetken perehdyttyään liberaalin aatteen ja mukaan tulisi vähemmistö viherliberaaleista ja oikeistoliberaaleista. Tämän puolueen ideologia olisi kaikkia klusterianalyysin kolmea liberaalipuoluetta liberaalimpi mutta libertarismia maltillisempi. Kannatus olisi alussa 5 – 15 % miinus mahdollinen aloittelijan uskottavuusvähennys. Pitäähän huomioida, että yllä esitetyt prosentit ovat ilmeisesti osuuksia ehdokkaista eikä äänestäjistä. Pitkällä aikavälillä liberaalipuolue voisi pärjätäkin.

Nimensä he voisivat saada Liberaaleilta, mikä olisi äänestäjien näkökulmasta selkeintä, tai valita uuden. Useimmille Liberaaleille tuskin piraattien vaatimus aineettomien oikeuden suojan lyhentämisestä 5 – 10 vuoteen olisi kynnyskysymys, jos vaihtoehto on toimia marginaalisena puolueena. Muutenhan sananvapaus kuuluu Piraattipuolueen ydinohjelmaan ja ihmisoikeudetkin ovat puolueen ehdokkaiden suosiossa. Perustulokin yhdistää Piraatteja Liberaaleihin.

Puolueiden yhtäläisyyksiä

Sami Virpioja analysoi HS:n vaalikoneen perusteella puolueiden eroja.

Piraattien erot Muutokseen liittyivät asevelvollisuuteen ja maahanmuuttopolitiikkaan. Muutoksen liberaalipuoliskon kanssa tämä ei liene ongelma. Toiseksi lähinnä piraatteja olivat vihreät, joiden kanssa yhtäläisyyttä oli homoliitoista mutta eroja mm. pakkoruotsista. Kolmanneksi lähinnä oli Sdp, joka erosi etenkin palvelujen ulkoistamisessa, asevelvollisuudessa ja pakkoruotsissa. Kauimpana oli KTP.

Itsenäisyyspuoluetta lähinnä olivat kansallissosialistinen VP ja kaappikommunistinen STP (SKDL:n nyky-vastine) ja kauimpana Kokoomus.

Muut lähteet ja tarkemmat tiedot:
Vaalikonehuoneen puolella (v. 1.20 – Markku Niemivirta)

Lisää analyysejä:
15 uusiokäyttöä HS:n vaalikonedatalle – viikossa Esa Mäkinen, HS.fi 12. 4. 2011 23:00

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s