Eduskuntavaalit 2011 – historian pienin vasemmisto

Eduskuntavaaleissa 2011 vasemmisto saavutti koko eduskunnan historian surkeimman tuloksen: 56 paikkaa (Sdp 42 (-3), Vasemmistoliitto 14 (-3)). Vihreätkin putosi vuoden 1991 tasolle (10 (-5) paikkaa), vaikka kannatus laski vain 1,2 %, vaalijärjestelmän outouden vuoksi.

Jää kuitenkin nähtäväksi, toteutetaanko 2007 luvattu vaaliuudistus loppuun vai sumutettiinko vihreitä ja pettävätkö perussuomalaisetkin lupauksensa kannattaa uudistusta. Asiantuntijat ovat pitäneet uudistusta sinänsä parannuksena mutta siihen liitettyä 3 %:n äänikynnystä perusteettomana.

Vaalien ainoa voittaja olivat perussuomalaiset 39 (+34) paikkaa, 19,1 % kuten Sdp:lläkin, ellei Liberaaleilla täydennettyä Piraattipuoluetta (0,5%), Muutos 2011:tä (0,3%) ja kansallissosialistista Vapauspuolue Suomen tulevaisuutta (0,1%) lasketa. SKP sai 0,3 % (-0,4%).

Sdp:n tulos oli surkein 49 vuoteen. Vaikka finanssikriisi, Etelä-Euroopan maiden tukipaketit, koventunut ”Maassa maan tavalla” -linja ja oppositioasema antoivat ennennäkemättömät eväät nousulle, Jutta Urpilaisen johtama Sdp putosi vielä -2,3% vuoden 2007 katastrofituloksestakin — siis siitä, joka johti Eero Heinäluoman eroon.

Kokoomus menetti vain 1,9 % ja päätyi ensimmäistä kertaa Suomen suurimmaksi puolueeksi, jollainen se on jo vuosia ollut kyselyissä.

Keskustan kannatus romahti osittain vaalirahasotkun vuoksi. Mari Kiviniemi oli valittu puheenjohtajaksi siksi, että useimmat muut eturivin keskustalaiset olivat saaneet rahaa KMS:ltä.[2] Keskustan änkyräsiipi kärsi vaaleissa pahimmin, mm. Paavo Väyrynen ja Jarmo Korhonen putosivat, joten HS:n päätoimittaja arvioi liberaalimman otteen olevan jatkossa puolueen ainoa toivo.[3]

Ay-liike jyrää perusturvan?

Ay-liike pyrkii kaikin keinoin estämään purkamasta edes väliaikaisesti perusturvan ja ansiosidonnaisen työttömyysturvan välistä kytköstä. Kytköksen vuoksi ei kaikkein köyhimpien suomalaisten välimatka muuhun kansaan tule kapenemaan, jos nyt ay-puolue Sdp on hallituksessa ja perusturvapuolueet keskusta ja vihreät oppositiossa, Suomen Kuvalehti 16-17/2011 arvioi.

Vaalirahoitusskandaali

Hallitusvastuu, Perussuomalaisten nousu ja vaalirahoitusskandaali rokottivat eniten Keskustaa (-7,3%), vaikka mm. Sdp:n Urheiluopistosäätiö tuki demariehdokkaita sääntöjensä vastaisesti Eero Heinäluoman ja muiden kellokkaiden miehittäessä säätiön hallitusta. Myös mm. Palkansaajasäätiö ja Riihi-säätiö ovat tukeneet demariehdokkaita sääntöjensä ja säätiölain vastaisesti.

Merkittävistä puolueista vain Vihreät eivät ryvettyneet rahoitusskandaaleissa. Myös Perussuomalaisten merkittävimmät poliitikot säilyivät tahrattomina.

Paavo Arhinmäki ohjasi nuorten rahat itselleen

Hebe-säätiö jakoi Vasemmistonuorille satoja tuhansia euroja yleisavustuksina, mistä PRH antoi moitteet ja vaati selvitykset, että toimintatavat ovat muuttuneet.

PRH:n toiminnasta kanneltiin oikeusasiamiehelle, koska Paavo Arhinmäki toimi samanaikaisesti Hebe-säätiössä ja Vasemmistonuorissa ja säätiö tuki Arhinmäkeä 7000 eurolla Vasemmistonuorten kautta, mutta silti PRH kohteli Hebe-säätiötä lempeämmin kuin Keskustan Nuorisosäätiötä.

Eläkekiista

Kaupunginvaltuutettu Osku Pajamäki (sd) syyttää epärehellisyydestä nuoria eduskuntavaaliehdokkaita, jotka kalastelevat eläkeläisten ääniä vaatimalla ”taitetun indeksin poistamista”. Tämä pahentaisi nuorten sukupolvien ahdinkoa entisestään, koska jo nyt on säädetty heiltä suuret tulonsiirrot suurille ikäluokille eläkejärjestelmän, valtion velan ym. kautta. Mm. Paavo Arhinmäki (vas) joutui kevään 2011 eduskuntavaaleissa vastaamaan kysymyksiin siitä, miksi hän kannatti tällaista lisärahansiirtoa nuorilta vanhoille.

Viitteitä ja lisätietoja
Eduskuntavaalit 2011 (Liberalismi.net)
Eläke (Liberalismi.net)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s