Monarkian lakkauttaminen – realistinen kompromissi?

Kaikkien ihmisten tulisi olla tasa-arvoisia lain edessä ja täten monarkia tulisi lakkauttaa. Se olisi juridisesti mahdollista jo nyt: lain läpimenon varmistamiseksi epäliberaalit poliitikot voisivat yksityishenkilöinä luvata toimivansa sen eteen, että hallitus ostaisi määräaikaisilla sopimuksilla kuningasperheeltä seremoniapalveluja jatkossakin.

Monarkian kannatus Britanniassa on 72 %, vastustus 18 %, ja Ruotsissa 46 %, vastustus 25 %. Siksi poliitikot eivät uskalla puuttua törkeän eriarvoistavaan lakiin, joka kohtelee ihmisiä näiden syntyperän vuoksi eri tavoin. Laki on jäänne 1700-luvulle jatkuneelta feodalismin synkältä ajalta. Vaikka liberaalit onnistuivat tuhoamaan säätyjärjestelmän, maaorjuuden ja lähes kaikki muut syntyperään sidotut etuoikeudet, kuningashuone on kuitenkin säilynyt tähän päivään.

Jos kuningashuonetta perustellaan valtion tarjoamana viihteenä kansalle ja turisteille, valtio voisi tukea sitä samaan tapaan kuin muitakin kulttuuripalveluja. Valtio voisi ostaa kuningashuoneelta seremonian parlamentin avajaisiin. Tätäkään ei voi pitää kovin liberaalina, mutta se ei sentään olisi yhtä räikeästi ristiriidassa kansalaisten yhdenvertaisuuden kanssa.

Kuningashuoneet on siis yksityistettävä.

Lisätietoja:
Monarkia (Liberalismi.net)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s