Poliisin halpa donitsi

Viime päivinä on puhuttu siitä, onko ABC-ketjun poliisille tarjoama alennus ruoasta lahjus vai ei. Ensin ajattelin, että ei. Jouduin kuitenkin pyörtämään pääni.

Ensimmäisessä laskussa ABC ei ole vaatinut poliisilta mitään vastiketta alennuksista. Se vain houkuttelee asiakasryhmää joka on verrattavissa ammattiautoilijoihin. Ja jossainhan sen poliisinkin pitää syödä. Eli voitaisiin ajatella, että alennus ei vaikuta viranomaisen toimintaan millään tavalla.

Listakeskustelussa tuotiin kuitenkin esille hankalampi puoli: poliisille annettu alennus tuo poliisin paikalle, sen sijaan että hän menisi johonkin muualle. Tuo tarkoittaa, että ABC saa jonkun muun kustannuksella ilmaista vartiointietua: poliisillahan on tauolla ja vapaallakin täydet virkavallan oikeudet ja virkavelvollisuus, toisin kuin vaikkapa vartijalla. Niinpä alennus vaikuttaa siihen, missä poliisi partioi, ja sen yhteiskunnallisen peloteroolin huomioonottaen tuo on merkittävä vaikutus viranomaisen toimintaan.

Helpoimmin tämä näkyy siitä, että öisin kiinnioleva koruliike ei saa vastaavaa etua kuin tekemällä selvän lahjusrikoksen: ”poliisi joka tekee ylimääräisen kierroksen liikkeemme ohi yöllä saa alennuksen kihloista”. Kukaan tuskin väittäisi tuota muuksi kuin korruptioksi.

Vastaavasti ja hieman paradoksaalisesti, ABC tuskin syyllistyisi lahjontaan, jos se lahjoittaisi jokaiselle poliisille vakiomäärän lounasseteleitä tai jopa suoraa käteistä kuukausittain, vaatimatta vastiketta. Nuohan voisi kuluttaa missä vain, kun taas alennus edellyttää tulemista paikan päälle, ja siis sitä että viranomainen tuo läsnäolonsa ulkoishyödyt juuri tiettyyn, ABC-ketjulle hödylliseen paikkaan. Asiaa ei auta, että jokin muu ketju lähtisi samaan, koska tuolloin kyse olisi haitallisesta kilpailusta, joka ei johda tehokkuuteen vaan resurssien dissipaatioon—se täsmällinen taloudellinen syy miksi lahjonta on rajattu vapaan talouden ulkopuolelle.

Yksi kommentti artikkeliin ”Poliisin halpa donitsi

 1. Muuten, kun puhun yllä lahjonnasta, tarkoitan sitä tosiaan suppeammassa mielessä kuin Suomen laki. Suomen lain ja oikeuskäytännön mukaanhan tuo homma tosiaan taitaa olla aika selvä, kun se ”antaa ainakin mielikuvan siitä että etuoikeudesta olisi voitu maksaa”.

  Itse en tykkää noista mielikuva-asioista, eikä tykkää moni muukaan. Niillä voi pidemmällemenevässä analyysissa olla suorastaan sijansa, mutta näin suoraan ajatellen ne kuulostavat aikalailla mielivaltaisilta jutuita. Siksipä puhun siltä kannalta, mitkä ne täysin *suorat* oikeustaloudelliset, ensimmäisen kertaluokan tosiasiat ovat. Ne, joista juuri kenenkään ei pitäisi olla kummemmin eri mieltä. Tässä jopa ne puhuvat sen puolesta, että ABC tekee väärin antaessaan alennusta juuri poliiseille, ja toisaalta poliisi tekee väärin hyväksyessään alennuksen.

  Samalla, tämä on aika hankala rajatapaus, jota ei ole kummemmin koeteltu, tai suomalaistyypilliseen tapaan perusteltu kunnolla. Siksi en rupeasi rankaisemaan ketään tästä.

  Tuo on sitten yleensäkin semmoinen juttu, jota ihmettelen suuresti vähän kaikkien maiden oikeudenkäytössä: silloin kun oikeuskäytäntöä ja -tulkintoja ensimmäisen kerran asetetaan, on aika hullua että siitä voisi seurata tuomio tekijälle tai edes velvollisuus maksaa oikeudenkäynnin kulut suoraan omasta pussista. Tuohan nimittäin rikkoo oikeudenkäytön arvattavuutta, estovaikutusten perustelua ja yleisiä oikeudenmukaisuusnormeja vastaan: ei ollut etukäteen tiedettyä eikä oikeastaan edes tiedettyä, että teko on lainvastainen. Missään lakikirjassa kun ei lue, että poliisille ei saa antaa alennuksia kuten vaikkapa taksiautoilijalle samalla varmasti saa, edes samasta syystä, eikä tästä olisi tullut valtakunnan lehdistön juttu jollei tulkintaepäselvyyttä olisi.

  Itse olisin hieman sitä mieltä, että ennakkotapausten luonnin kustannukset pitäisi sälyttää yhteiskunnalle, osana oikeusjärjestelmän sisäisiä kuluja. Ei osapuolille.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s