Yksityiset kaupungit Afrikassa ja Intiassa – ja Suomessa

Intiassa yksityinen Gurgaon-kaupunki kasvoi tyhjästä 1,5 miljoonaan asukkaaseen. Moskovalaisyritys on perustamassa yksityisiä kaupunkeja moniin Afrikan maihin. Yksityisten oletetaan voivan tuottaa paremman infrastruktuurin ja hallinnon.

Satunnaisesti kasvanut Gurgaon ei ole tyyppiesimerkki tästä eikä tarjoa itse kunnon perusrakenteitakaan mutta on silti houkutellut tyhjästä paljon asukkaita. Erään tutkimuksen mukaan se on Intian paras kaupunki elää ja työskennellä. Toisaalta se koostuu toimivista yksityisistä keskuksista, joiden väliset yhteydet on heikosti hoidettu. Tämä johtunee ulkoishyödyistä – ilmeisesti eri osien pitäisi olla saman tahon omistuksessa, jotta sen kannattaisi hoitaa myös laajemman mittakaavan asiat hyvin. Tämä ongelma näyttäisi kuitenkin olevan ratkaistavissa USA:ssa jo kymmenien tuhansien ihmisten kaupungeissa.

USA:n yksityiskaupungit
USA:ssakin on yksityiskaupunkeja, mutta ainakin joissain osavaltioissa suuremmilla on oikeus sosialisoida ne ja lisäksi yksityiskaupungin peruspalvelut vesi- ja katuhuoltoa myöten ovat verollisia, julkisten kaupunkien verovähenteisiä, mikä vääristää kilpailua.

Historian, suunnittelun ja taloustieteen professorien tutkijoiden kirja The Voluntary City kuvaa USA:n syntyvaiheiden ja muiden maiden yksityisiä kaupunkeja, joissa sosiaalipalvelut, infrastruktuuri, sosiaaliturva ym. toteutettiin yksityisesti. Kirjan mukaan markkinat voisivat nytkin parantaa asuinyhteisöjä.

Kauniainen oy toimi hyvin
Suomen rikkain kunta Kauniainen oli alunperin osakeyhtiö AB Grankulla (1906 – 1915 täysin yhtiöjohtoisena, sitten vähenevästi). Yhtiö mm. rakensi teitä ja perusti koulun ja sähkölaitoksen. Asukkaat olivat tyytyväisiä yhtiömuotoiseen taajamaan. Ehkä näitä nähdään taas tulevaisuudessa? Vai pitäisikö taloyhtiöiden liittojen hallita kuntia?

Lisätietoja:
Cities as hotels (Marginal Revolution, Alex Tabarrok, September 12, 2011)
India’s Voluntary City (Gurgaon-kaupungista, Marginal Revolution, Alex Tabarrok, June 10, 2011 )

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s