Kreikka-vakuudet ovat tahallista kansan sumutusta

Euromaiden valtiovarainministerit tekivät vakuusehdot tarkoituksellisesti niin huonoiksi, että vakuuksia ei kannata ottaa eivätkä muut maat niitä halua. Suomen hallitus aikoo ottaa ne tappiollisestikin Sdp:n ja Vasemmistoliiton vaalilupauksien vuoksi. Hallitus yrittää sumuttaa kansaa, että tämä olisi hyvä ratkaisu.

Professori Vesa Puttosen mukaan ”markkinatesti” osoittaa vakuudet kannattamattomiksi: jos ne kannattaisi ottaa vastaan, edes yksi muukin maa suostuisi ne ottamaan.

Kansalaiset eivät saa hyväksyä tällaista sumutusta. Poliitikkojen pitää myöntää, että hanke oli pelkkää sumutusta, ja olla ottamatta vakuuksia vastaan vaikka tukipaketti maksettaisiinkin – ei tosin pitäisi maksaa, jos halutaan saada tällainen tuhlaus ja moraalikato joskus loppumaan.

”Naurettavat vakuudet”

Jos Kreikka menisi konkurssiin, Bloombergin mukaan muiden velkojien saamiset menisivät Suomen vakuuksien edelle. Talouselämän mukaan kyseessä on vakuuksien irvikuva.

Lisäksi, vaikka Kreikka kaatuisi pian, vakuudet saisi takaisin ehkä vasta 2040-luvulla, korko on alhaisempi kuin muilla mailla, vakuudet kattavat vain 20 % ja koko Suomen 1,4 miljardia euroa pitää maksaa heti 2013, vaikka muut maat maksavat osuutensa vasta vähitellen, Talouselämä kertoo.

Vakuuksien oli tarkoituskin olla kannattamattomat

Jo ennen vakuusehtojen rakentamista lehdissä kerrottiin, miten ehdot on tarkoitus muotoilla niin, että vakuuksia ei kannata ottaa vastaan, koska muiden kuin Suomen ei haluttu vastaanottavan niitä.

Vakuusehtojen varmistuttua 4.10. euroryhmän puheenjohtaja Jean-Claude Juncker nauratti toimittajia sanomalla, että kaikkien 17 euromaan valtiovarainministerit ymmärsivät vakuuksien ehdot ja mikään muu kuin Suomi ei vakuuksia halunnut ottaa. Vähiten huonossa skenaariossa vakuuksien ottaminen maksaa Suomelle vain vähän. Myös muiden maiden ministerit nauroivat Suomelle: edes Suomea helpommin ja halvemmalla lainaa saavat maat eivät suostuneet ottamaan vakuuksia.

Helsingin Sanomien mukaan asiantuntijat ”tyrmäävät vakuudet”. Professori Timo Korkeamäen mukaan ne on tehty kaikin tavoin sellaisiksi, että taloudellisista syistä ne eivät olisi kelvanneet edes Suomelle. Suomella vain on sumutuspoliittisia syitä.

Vaalilupauksen vuoksi vasemmisto haluaa tappiolliset vakuudet

Jutta Urpilainen kuitenkin lupasi vakuudet, joten Suomen kansa joutuu luultavasti typerän pelastuspaketin lisäksi maksamaan vielä nämä varmasti typerät vakuudetkin.

Sdp:n ja Vasemmistoliiton on turha väittää, että he pitivät lupauksensa, jos he antavat sen ”vakuudellisen” 20 %:n lisäksi myös nuo vakuudettomat 80 % takaussummasta Kreikalle. Ellei kansalaismielipide onnistu kaatamaan pakettia, vasemmisto on pettänyt vaalilupauksensa.

Miksi vasemmisto toimii näin naurettavasti? Koska jos se nyt myöntää mokansa, lopputulos on vieläkin naurettavampi kuin jos se olisi heti myöntänyt pettävänsä vaalilupauksensa ilman vakuusfarssia. Ainoa tapa pelastaa vasemmiston kasvoista se, mitä enää on jäljellä – jos mitään – olisi kieltäytyä täysin pelastuspaketeista ja siten rikkoa hallituslupaukset, mikä olisi toivottavaa.

Vasemmistopuolueet: Suomen ei pidä tukea EU-maita

Jutta Urpilainen antoi vaalilupauksen siitä, että EU-maita ei tueta ilman vakuuksia (KaSa). Ylen vaalikoneen 2011 kysymyksestä ”Suomen kuuluu jatkossakin tukea taloudellisesti ahdinkoon joutuneita EU-maita” oli täysin tai jokseenkin eri mieltä 100 % Vasemmistoliiton tulevista kansanedustajista ja 77 % Sdp:n (loput jokseenkin samaa mieltä). Viimeistään oikeuttaakseen takinkääntönsä vaalilupauksistaan hallitusneuvotteluissa Sdp ja Vasemmistoliitto hirttäytyivät lupaukseen, että ne edes pitävät kiinni vakuuksista. (kappale lisätty 5.10.)

Kokoomus joutuu valehtelemaan vasemmiston tahtiin

Kataisen väite, että muut eivät pystyisi kerralla maksamaan osuuttaan, on valhetta. Suomi maksaa sen lainalla, ja moni euromaa saa lainaa yhtä hyvin ehdoin kuin Suomi. Muilla vain ei ole poliittista painetta sijoittaa tappiollisesti.

Kokoomus ei pidä vakuussotkusta mutta joutuu lojaaliuttaan hallituskumppaneille salaamaan kansalta sen, että kansaa huijataan räikeästi ja siksi osallistumaan näiden valehteluun. Muutkin hallituspuolueet joutuvat puolustamaan hanketta ja koko hallitus on myös kannattamassa lisätukia.

Persut taas oikeassa

Perussuomalaiset on monen mielestä vähiten liberaali eduskuntapuolue, ei kyllä läheskään joka suhteessa, mutta juuri EU-asioissa muiden puolueiden johdot kannattavat niin vahvaa vallan keskittämistä, että vähemmänkin änkyrä EU-linjaus on populistista ja siksi perussuomalaisten edun mukaista. Puolueen EU-linja on selvästi liberaalein tällä hetkellä, ellei Liberaaleja tai heidän tuellaan nyt uudelleen aktivoituvaa Edistyspuoluetta lasketa.

Vastaavasti 1970-luvulla änkyrä-SMP:n vähemmistö yhdessä Liberaalien, SKL:n, Kokoomuksen ja Rkp:n laillisuussiipien kanssa halusi kansan säilyttävän perustuslaillisen oikeutensa äänestää presidentinvaaleissa, mutta enemmistö jatkoi Urho Kekkosen kautta poikkeuslailla 1974-78. Kokoomuksen ja Rkp:n laillisuusmiehistä tehtiin luonnollisesti neuvostovastaisia epähenkilöitä ja heidän uransa ja sosiaaliset elämänsä tuhottiin.

Vasemmistopuolueet kannattivat yksimielisesti vaalien estämistä poikkeuslailla Neuvostoliitolla perustellen. Jo vuonna 1968 ne yrittivät samaa mutteivät saaneet 5/6:n kannatusta.

Kuka idiootti tätä kehuisi?

Henri Heikkinen (kok) jo naureskeli paketille, miten samanlainen asuntolaina kelpaisi hänelle: ”antaisin vakuuksia alle 20%, vakuudet maksaisin toki lainaamillani rahoilla, maksamani korko olisi tavallista pienempi ja mikäli jättäisin maksamatta ei pankki saisi vakuusrahojaan ennen kuin laina-ajan päätyttyä, jolloin alkuperäisen lainan summasta tarjottu 20% ei ole enää kuin murto-osan arvoinen.

Heikkinen kysyi, kuka idiootti tätä kehuisi. ”Katainen”, lukija vastasi. (Heikkinen reilusti lisäsi heti linkin Kataisen kommenttiin.)

Eero Heinäluoma: hyvä, kun Kreikka velkaantuu holtittomasti

Sdp:n puoluesihteeri Eero Heinäluoma kiitteli (HS 26.3.2005) sitä, miten euromaiden sopimus tiukasta taloudenpidosta vesitettiin samalla kun euromaiden vajeet paisuivat ja komissio varoitti Kreikan valtiontalouden sisältävän petosta ja riskiä.

Näin pätevöityneestä Heinäluomasta Sdp teki puheenjohtajansa ja valtiovarainministerin vielä samana vuonna. Ura päättyy surkeaan vaalitulokseen 2007, joka tosin oli paljon parempi kuin Jutta Urpilaisen historiallisen surkeat vaalitulokset 2008, 2009 ja 2011.

Irti eurosta ja velkasaneeraus

Kansantaloustieteen professori Vesa Kanniaisen mukaan Kreikka ja Portugali pitää irrottaa eurosta devalvoiden ja ulkomaiset velat pitää saneerata, siis jättää osa pysyvästi maksamatta. Kunkin maan pitää tällöin itse pelastaa oma pankkijärjestelmänsä, ja valtioiden pitää ottaa tätä tukeaan vastaava omistusosuus pankeista. Samaan tapaan Ruotsi ja Norja tekivät voittoa 90-luvun alun pankkikriiseillään Suomen piilotukiessa pankkejaan vastikkeettomasti.

Kanniainen kieltäytyi ennustamasta, onko euroaluetta kahden vuoden päästä. Milton Frieman ennusti euron hajoavan näinä vuosina, Teija Tiilikainen uskoi poliittisen tahdon riittävän euron koossapitämiseen, demarien PTT:n Seija Ilmakunnas arveli, että kansalaiset eivät hyväksy nopeasti yhteisvastuuta ylikansallisia talousinstituutioita, joten ongelmamaat saattavat irtautua eurosta. Ilmakunnas kannatti velkajärjestelyä ja pankkien pääomittamista, Tiilikainen vallitsevaa linjaa ja matokuureja ongelmamaille.

Lisätietoja:

 • Ylle linkatut artikkelit
 • Talouselvytys (Liberalismi.net)
 • Kreikka (Liberalismi.net)
 • 3 kommenttia artikkeliin ”Kreikka-vakuudet ovat tahallista kansan sumutusta

  1. Vasemmisto oli takauksien vastaan loppuun asti vaaleissa. He eivät puhunneet mistään takauksista. Sanoivat hyvinkin selvästi ettei Kreikalla ole mitäään takauksia antaa, kun kaikki yksityistetään.

   Tykkää

   • Kiitos palautteesta. Tarkensin tekstiä. Vasemmistopuolueista Sdp lupasi vakuudet, Vasemmistoliitto vastusti tukia, ja hallitusneuvotteluissa Vasemmistoliittokin hirttäytyi Sdp:n vakuuslupaukseen oikeuttaakseen takinkääntönsä. Koska nämä vakuudet ovat huonompia kuin ”ei vakuuksia”, niiden ottaminen on vieläkin moraalittomampaa kansan kallista pettämistä kuin vakuuslupauksen pettäminen. Voisitko ylipuhua vasemmistopuolueet taas vastustamaan tukia ja toteuttamaan tuon asiantuntijoiden suositteleman velkasaneerauksen ja matokuurin? Yhteisvastuu johtaa vastuuttomuuteen ja moraalikatoon.

    Tykkää

   • Vasemmistoliitto ehkä veti tätä linjaa, mutta SDP ei. Ja kyllähän vaalien alla oli kovat puheet jopa Parthenonin asettamisesta reaalivakuudeksi.

    Se lopullinen testi kuitenkin on lopputuloksessa, joka on niin oikeiston kuin vasemmistonkin hyväksymä. Aivan Harrin väittämän mukaan se on sitten silmitöntä sumutusta, kieroselkäisyyttä sekä taloustaidottomuutta. Hyi-hyi, niin oikeisto kuin vasemmistokin; vasemmisto eritoten sen tähden, että sen puheet olivat ennen vaaleja niin isot, ja nyt se on yhtäkkiä taipunut täysin puhtaasti kokkari-idioottilinjalle. Tämä koko homma on jo pidemmän aikaan ollut puhdas numerosokea farssi ja poliittisesta retoriikasta kudottu hailakka savuverho, jonka läpi ei edes ole vaikea nähdä. Ja johon vasemmistokin halukkaasti osallistuu, yhtäkkiä.

    Joo-o, noloahan se on, mutta se ei tee siitä sen vähemmän totta.

    Tykkää

  Vastaa

  Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

  WordPress.com-logo

  Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Twitter-kuva

  Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Facebook-kuva

  Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Muodostetaan yhteyttä palveluun %s