Etsivätoimisto lupaa lopettaa koulukiusaamisen

Kiusaamisen lopettaminen on vaikeaa, joten monet rehtorit peittelevät kiusaamista koulussaan, kuraattorit yliymmärtävät kiusaajia, ja vanhempia ei uskota. Turvafirma lupaa panna kovan kovaa vastaan, ottaa yhteyttä oikeisiin viranomaisiin ja vaikka videokuvata kiusaamistodisteet.

Opettajat mielellään lopettavat kiusaamisen, mutta usein jo asian selvittäminen on liian työlästä, eikä kouluilla ole riittävää kannustinta lopettaa kiusaamista.

Etsivätoimisto November Security lupaa vanhemmille lopettaa kiusaamisen. Pelkkä toimiston uhka saanee koulut panostamaan ehkäisyyn ja torjuntaan enemmän. Jos selviää, että koulussa on toimiston asiakkaita, torjunta tehostunee entisestään.

Tarvitaanko yksityisiä lopettamaan kiusaamista?

On valitettavaa, että poliitikot eivät ole säätäneet rehtoreille ja ehkä muillekin opettajille kannustimia lopettaa kiusaaminen. Kiusaamisperusteisia palkanalennuksia tai palkanlisiä? Miten ne määritettäisiin?

Valtion ja kuntien lienee vaikea löytää hyvää kannustinta. Ruotsin vapaan koulukilpailun malli koulutusseteleineen ja vapaine koulunperustamisineen olisi hyvä ensi askel: se tekisi oppilaista asiakkaita, joista koulut kilpailisivat.

On tärkeää, että markkinatalous saa näin turvayritysten kautta korjata edes pienen osan valtion aiheuttamista ongelmista. Näiden korkean kynnyksen palveluiden kysyntä on todennäköisesti merkki siitä, että kunnat hoitavat tehtävänsä surkeasti, eikä tällaisia hälytyskelloja saa kieltää vaan niitä tarvittaisiin päinvastoin lisää.

Koulukiusaaminen voi tuhota kiusatun elämän. Usein kiusaajankin kohtalo on huono, ellei kiusaamiseen puututa ajoissa.

Ovat koulutkin jo tehneet paljon: Kiva-ohjelmaa laajennetaan nopeasti ja koulukiusaamiseen puututaan tehokkaammin kuin aiempina vuosikymmeninä. Sikäli palvelulle olisi ollut aiemmin vielä enemmän tarvetta ja moni koulu ansaitsee hatunnoston.

Tämä ei ole syy jättää yhtäkään kiusattua auttamatta. Valtion ei pidä koskaan kieltää palvelua siksi, että ”on parempiakin tapoja auttaa”, vaan valtion tulee ennemmin mahdollistaa niitä parempia tapoja niin, että palvelu menettää kaiken kysyntänsä.

Lisätietoja:

 • Turvafirma tarjoaa apua koulukiusatuille: ”Olemme kovempia kuin vanhemmat”, Iltalehti 5.10.2011
 • November Security, turkulainen turvallisuusalan yritys, jonka keskushahmo, kolmikymppinen yksityisetsivä Juuso Marttila pitää myös blogia)
 • Vastaa

  Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

  WordPress.com-logo

  Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Twitter-kuva

  Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Facebook-kuva

  Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Muodostetaan yhteyttä palveluun %s