Homous ei ratkaissut presidentinvaalia

Niinistön äänestäjistä 35 % merkitsi kysyttäessä Haaviston homoseksuaalisuuden 5 tärkeimmän syyn joukkoon. Jos joka viidennellä heistä se oli ratkaiseva syy, Niinistö olisi saanut vain 58,2 % äänistä. Toisaalta moni äänesti Haavistoa siksi, että tämä oli homo, joten Niinistö olisi voinut saada jopa yli 63 % äänistä, jos Haavisto olisi ollut hetero. Homofobit tuskin olisivat äänestäneet hetero-Haavistoakaan.

Helsingin Sanomat uutisoi väärin oman tutkimuksensa: ”Runsas kolmannes Sauli Niinistöä (kok) presidentinvaalin toisella kierroksellä äänestäneistä ilmoitti Pekka Haaviston (vihr) homoseksuaalisuuden tärkeimmäksi syyksi tukea Niinistöä”, vaikka seuraava sivu (A4) kertoo 35 %:n merkinneen sen vain yhdeksi viidestä tärkeimmästä syystä.

Pääkirjoitus paljasti, että 27 kysymyksestä 6 kysyttiin vain toiseltä ehdokkaalta. Jos homous oli yksi näistä, emme saane tietää, moniko äänesti Haavistoa tämän homoseksuaalisuuden vuoksi. Moni liberaali on tunnustanut sen ratkaisevaksi syyksi: olisi upeaa ja vaikuttavaa saada Suomelle homopresidentti. Sentään 1 077 425 suomalaista äänesti homoa presidentiksi.

Haavisto: homoseksuaalisuus ei ratkaissut vaaleja

Myös Haavisto itse arvioi, että homous ei ollut ratkaiseva tekijä.

Ennätysvoitto

Niinistö sai sekä suhteellisesti että absoluuttisesti enemmän ääniä kuin kukaan toinen suoran presidentinvaalin historiassa huolimatta siitä, että hyisenä pakkaspäivänä läheskään kaikki hänen kannattajansa eivät vaivautuneet uurnille, koska vaalien tulos oli etukäteen selvä toisin kuin yksissäkään aiemmissa suorissa vaaleissa.

Onko 58,2 % oikea tulos?

Ei. Syy saattoi olla ratkaiseva useammallekin kuin 4,3 %:lle äänestäjistä – tai harvemmalle, koska monet muutkin syyt kuin nuo 5 tärkeintä vaikuttivat ja homonvastustajat ovat yleensä arvokonservatiiveja, joille Haaviston ja laajemminkin vihreiden mielipiteet ovat vastenmielisiä, vaikka nämä olisivat kuinka heteroita tahansa.

22 % äänestäjistä (eli 35 % Niinistön äänestäjistä) sanoi homouden yhdeksi viidestä tärkeimmästä syystä, mutta heihinkin vaikutti muitakin kuin nuo 5 tärkeintä syytä, joten ehkä alle viidennes heistä ratkaisi valintansa homouden perusteella mutta toisaalta jokunen lopuista Niinistön äänestäjistä saattoi ratkaista, vaikka se ei ollutkaan heille tärkeimpiä kriteerejä. Tuo 22 % : 5 eli 4,4 % on ainoa järkevä arvio, joka tiedoista on laskettavissa, mutta tuskin oikea.

Oikeaa lukua emme voi tietää. Toisaalta luultavasti yli 4,4 % äänestäjistä äänesti Haavistoa tämän homouden vuoksi, joten homous saattoi hyödyttää Haavistoa enemmän kuin haitata. Vaalitulos oli 62,6 % – 37,4 %.

HS pyysi kommenttinsa TaY:n marxisti Risto Heiskalalta, jonka mahdollinen rooli tutkimuksessa jäi epäselväksi.

Lisätietoja:
Presidentinvaalit 2012 (Liberalismi.net)

Yksi kommentti artikkeliin ”Homous ei ratkaissut presidentinvaalia

 1. Pirkanmaan Setan neuvontapsykologi/seksuaalineuvoja Mirka Paavilainen vastaa seksuaaliseen suuntautumiseen ja sukupuoli-identiteettiin liittyviin kysymyksiin

  ma 16-17 ja ke 11-13

  Voit lähettää anonyymin kysymyksen suojatun verkkoyhteyden kautta milloin tahansa, kysymykseesi vastataan päivystysaikoina, voit myös soittaa tai lähettää sähköpostia.

  lisätietoa osoitteessa:
  http://treseta.fi/tuki-ja-neuvontapalvelu

  Palvelu on valtakunnallinen, maksuton ja luottamuksellinen.
  (Pyhinä päivystys on kiinni, mutta verkkokysymyksiä voi lähettää vastattavaksi aina.)

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s