Piraattipuolue Saksan hallitukseen 2013?

Piraattipuolue nousi Saksan 3. suurimmaksi puolueeksi kyselyissä (13 %). Nykyluvuilla se voisi muodostaa hallituksen CDU:n tai SPD:n ja vihreiden kanssa mutta puolue odottaa vain puolen kannatuksesta realisoituvan, jolloin tarvittaisiin apupuoluekin kuten Liberaalit (FDP).

Jo yli viikkoa aiemmin kannatus oli 12 %. Tuoreimmat luvut: CDU 36 %, SPD 24 %, PP 13 %, Vihreät 11 %, Vasemmisto-puolue 8 %, FDP 5 %.

Pääsy liittopäiville syyskuun 2013 vaaleissa on mahdollinen, koska se on onnistunut siinä eräissä osavaltioissakin (Berliini 8,9 %, Saarland 7,4 %) ja vaalitapa on aika suhteellinen toisin kuin Suomessa. Haasteena on 5 %:n äänikynnys. Pääsy hallitukseen vaatisi todennäköisesti melkoisia kompromisseja.

Piraattien on veikattu vievän Vihreiden paikan ”protestipuolueena” tai FDP:n, Vihreiden, SPD:n ja CDU:n sosiaaliliberaalien siipien paikan, koska FDP on nykyään entistä markkinaliberaalimpi (eli sekä talous- että arvoliberaali).

Suomen Piraattipuolue

Suomessakin Piraattipuolue on kerännyt monen puolueen äänestäjiä ja myös Liberaalien ja Edistyspuolueen aktiiveja. Vuoden 2011 vaaleissa jälkimmäiset olivat Piraattien listoilla, ja Edistyspuolue sallii kaksoisjäsenyyden.

Politiikantutkija Ville Pitkäsen mukaan: ”Piraattipuolueen perusvire on liberaali toisin kuin perussuomalaisten”. Puolueen eduskuntavaaliehdokkaista 80 % on syntynyt vuoden 1980 jälkeen, lähes kaikki ovat 20-40-vuotiaita, vain muutama yli 50-vuotias.

Suomenkin Piraattipuolueessa suhtautuminen talousliberalismiin vaihtelee mutta lähes kaikki ovat arvoliberaaleja. Puolueella ei ole talouspoliittista kantaa, joskin se on ottanut kantaa mm. perustulon puolesta.

Piraattipuolue vaatii mm. tekijänoikeuksien lyhentämistä esimerkiksi 10 vuoteen sekä eräitä liberaaleja ja kansanvaltaa lisääviä uudistuksia.

Muualla

Europarlamentissa on 2 Ruotsin piraattipuolueen edustajaa. Tunisiassa oli vallankumouksen jälkeen nuoriso- ja urheiluministeri piraattipuolueesta 27.1.-25.5.2011.

Historia

Ruotsin piraattipuolue perustettiin vuonna 2006, Suomen 2008. Jokunen vuosi aiemmin Suomessa oli samalla asialla ”Tietoyhteiskuntapuolue”, jonka nimi ei ollut tarpeeksi mediaseksikäs tuottaakseen puolueelle minkäänlaista huomiota.

Eri maiden piraattipuolueiden kattojärjestö Pirate Parties International perustettiin 2010.

Lisätiedot viiteluetteloineen:
Piraattipuolue (Liberalismi.net)

Mainos: Vapaasana.net on myös Facebookissa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s