Intrade: markkinat ennustavat tulevaisuuden

Al-Assad kaatuu jo tänä vuonna (64 %), viimeistään 2013 (80 %), Obaman vaalivoitto: 57 %, jokin maa eroaa eurosta 37 % (2012), 55 % (-2013), 64 % (-2014). Joukkotuhoaseterrori-isku 2012: 18 %, al-Zawahiri kuolee 2012: 18 %. NASA ilmoittaa ET:n löytyneen: 6 % (-2013), Higgsin bosoni 80 % (2012). Ennustusmarkkinat kuten Intrade tuottavat parhaan arvion, jonka rahalla saa.

Ennustus- eli vedonlyöntimarkkinat toimivat siten, että jos tapahtuman todennäköisyys on mielestäsi ”nykyhintaa” korkeampi, sinun kannattaa ostaa, ja jos matalampi, ”myydä” (vaikket omistaisi yhtään osuutta). Vedon ratkettua oikein veikanneet saavat rahansa.

Intrade ei ole osapuoli, vaan kaupankäynti määrää kunkin $10 vedon hinnan, joka ilmoitetaan todennäköisyytenä (hinta / $10 x 100 %). Jos se on alle oikean todennäköisyyden, ostaminen on odotusarvoltaan kannattavaa.

Tutkimusten mukaan vedonlyöntimarkkinat tuottavat paljon paremman arvion kuin osallistujien keskimääräiset veikkaukset tai asiantuntijakokoukset. Jos kuitenkin markkinat toimivat epätäydellisesti, viisaamman kannattaa tulla korjaamaan todennäköisyys kohdalleen. Korkeat transaktiokustannukset voivat kuitenkin heikentää ennustustarkkuutta.

Intrade-yrityksen sivuilla voit klikata haluamastasi kategoriasta haluamasi vedonlyönnin, vaikkapa katsoa eri varapresidenttiehdokasehdokkaiden todennäköisyydet.

Intraden todennäköisyyksiä

USAan päästökauppa -2013: 10 %
Kuuba pois USAn terroristilistalta -2013: 99 %
Hugo Chavez vallasta 2012: 25 %
USA taantumaan 2012: 10 %
USA/Israel-isku Iraniin 2012: 25 %.

Eurosta putoaa jokin nykymaa 2012: 37 %
-2013: 55 %
-2014: 64%.

Kreikan konkurssi 2012: 37 %
Portugalin 14 %
Italian 8 %
Espanjan 9 %
Irlannin 3,5 %.
Italia: yli 50 miljardin euron tukipaketti 2012: 55 %.

Total Recall tuottaa avausviikonloppuna n. 25 miljardia dollaria.
Supersymmetrinen kappale 2012: 6 %.
Luvut tallennettu 31.7.2012.

Onko Intrade oikeassa?

Sen verran kohtuullisia kulut ja volyymit ovat, että Intraden todennäköisyydet antanevat hyvin suuntaa ainakin vähänkin kaupatummissa vedoissa. Kaupankäyntikustannukset eivät ole pieniä, ja parissa kohdin on suunnilleen spreadin suuruinen hinnoitteluvirhe. Mitä korkeammat transaktiokustannukset, sitä heikommin viisaat spekulantit voivat korjata hintoja oikeiksi. Sitten vielä jotkut poliitikot vaativat transaktioveroja pahentamaan tilannetta, mikä lisäisi hintakuplia valuutta- ja muilla markkinoilla. Nykyisistäkin pitäisi päästä eroon, esimerkiksi asuntomarkkinoiden varainsiirtoverosta. Tulovero tai arvonlisävero olisi vähemmän haitallinen, jos veroja täytyy kiristää.

Lisätietoja:
Intraden ennusteet (todennäköisyys, sen myynti- ja ostoarvot (x $10) ja hintakehitys vuorottelevat näytöllä)
Ennustusmarkkinat (Liberalismi.net)
Prediction market (Wikipedia)
Intrade (Wikipedia)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s