Taloustieteen oppitunti

Kuivuus nostaa maailman viljanhintoja. Argentiinan tyhmä presidentti asettaa vehnänvientitullit polkeakseen vehnän kotimaista hintaa tuottajien ja ulkomaiden köyhien kustannuksella. Vehnänviljelijät reagoivat korvaamalla 17 % kylvettävästä vehnäalasta ohralla. Panimot ja Kiinan siankasvattajat kiittävät ohranhinnan laskusta.

Vehnän hinta voi nousta Argentiinassakin vieläkin enemmän kuin ilman tulleja. Ilman tulleja niukkuuden nostamat hinnat olisivat lisänneet vehnänviljelyä ja motivoineet kasvattamaan tulevaisuudenkin tuotantokapasiteettia. Sääntely tuhoaa elintärkeät hintasignaalit ja rapauttaa tuotantokykyä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s