SvD: Äärivasemmisto hyökkäilee Pride-festivaalia vastaan

Priden järjestäjät ovat tuominneet äärivasemmiston hyökkäilyt Pride-paraatien osallistujia vastaan. Myös maiden homoyhteisöissä kuohuu. Uhreja ovat olleet virkamiehet, poliisin ja puolustusvoimien julkihomot, islamistien homovainojen tuomitsijat ja muut.

Ruotsissa äärivasemmiston harjoittama poliittinen väkivalta on yltynyt hirvittäväksi murhineen, pommeineen, törkeine pahoinpitelyineen ja muine poliittisine väkivaltoineen. Uhreiksi kelpaavat jopa keskiryhmien poliitikot tai virkamiehet. Nyt samaa mallia yritetään tuoda Suomeen sekä yleisemmin ”antifasismin” verukkeella että Pride-tapahtumiin.

Svenska Dagbladetin kulttuuritoimittajan mukaan Prideä vastaan ei enää hyökkäile äärioikeisto (kuten vielä 2003) vaan äärivasemmisto kuten musta blokki (anarkistimielenosoittajat, mm. pinkkimusta) ja vasemmistoautonomit AFA (”antifasistit” eli poliittisen väkivallan harjoittajat) ja Ofog.

Artikkeli kertoi Pride-osallistujien uhkailusta, kiusaamisesta ja solvaamisesta, joka on pelotellut monet HLBT-ihmiset osallistumasta Prideen. Äärivasemmisto haluaa toimia portinvartijana sille, kuka saa osallistua. Priden järjestäjät ovat tuominneet tekoja.

Queerien nimissä

Ruotsin homoyhteisössä pohditaan Queer-asian sulkemista pois Pride-mielenosoituksista, koska äärivasemmisto tekeytyy queereiksi kaapatakseen Pridet omalle asialleen ja haittaa siten HLBT-vähemmistöjä.

Mainittu Dagbladetin kulttuuritoimittaja ja tutkija kuitenkin puolustavat queerien osallistumista ja huomauttavat, että suurin osa queereistä ei ole äärivasemmistolaisia. Toimittajan mukaan äärivasemmistonkin pitää saada osallistua, kunhan ei enää hyökkäile muita osallistujia vastaan ja pelottele näitä hiljaisiksi. [1]

Tampereen Pride 2012

Ääri-islamismia vastustavan Finnish Defense Leaguen (FDL) mukaan Seta ja Tampere Pride 2012:n järjestäjä olivat kutsuneet FDL:n Pride-mielenosoitukseen ja jälkeenpäin esittäneet pahoittelunsa siitä, että vasemmistoradikaalit olivat estäneet FDL:ää osallistumasta. FDL kertoi, että väkivaltaisuudesta huolimatta Mimosa ja muut olivat välttyneet sairaalahoidolta mutta rauhanomainen mielenilmaus seksuaalivähemmistöjen puolesta ”islamofasismia” vastaan oli estetty ”sosialistien ja suvaitsevaisuusfasistien” toimesta. [3]

(Luultavasti väkivaltaisuus tarkoitti lähinnä pelottavaa uhkailua ja tölkillä heittelyä.)

FDL kysyi, miten tähän suhtautuu Dan, joka ”väittää olevansa maltillinen”.[3] Vasemmistoliiton poliitikko Dan Koivulaakso ylisti estämistä Setan pahoittelusta huolimatta 21.7.2012 mutta kuuleman mukaan poisti ylistystekstin sen jälkeen, kun siitä nousi kohu.

Myös Tampere Pride valitti aiheesta Facebook-sivullaan, aluksi: ”Meidän tietoon on tullut, että joidenkin kulkueeseen pääsy on estetty. Meillä ei ole tärkeämpiä tietoja tapahtueesta. Tampere Pride -Kulttuuritapahtuma ja Sateenkaarifestivaali pahoittelee mikäli siinä on rikottu osallistujien oikeuksia.”[4] Sittemmin teksti on kadonnut. Vaikka FDL:n mukaan FDL oli kutsuttu ja kutsua ei peruttu, eräs järjestäjistä tuomitsi islamistien syrjinnän paraatissa.

Äärivasemmiston (?) videon alussa FDL:n ”Mimosa” (?) kertoo rauhallisesti, että FDL puolustaa vähemmistöjä eikä ole ketään vastaan mutta tuomitsee äärisektien väkivallan. Myöhemmin aggressiivinen ja naamioitunut miesjoukko huutaa: ”Nazis raus!” (natsit ulos) ja ”Mimosan” pakoon. Mimosa seuralaisineen pakenee yksityisen ravintolan alueelle turvaan, jolloin uhkailijat puhuvat ammuskelusta ja kysyvät uhrien osoitteita.

Sivuillaan FDL antaa ymmärtää yrittävänsä estä väkivallan, uhkailun ja natsistisen toiminnan nimissään.

Ruotsin Pride-festivaalit

Tukholman Pride 2012 joutui peruuttamaan israelilaisen elokuvantekijän dokumentin esittämisen. Priden tiedotuspäällikön mukaan Pride pelkää vastamielenosoituksia ja suuria turvallisuusuhkia, jos dokumentti esitettäisiin. Pride ei nimeä pelättyjä tahoja, mutta Dagbladetin tietojen mukaan Pride pelkää vasemmistoautonomeja kuten AFA ja Ofog. [1]

Vuonna 2011 Ruotsin maahanmuuttoviraston seminaari Göteborgin HBTQ-festivaalissa (HLBTQ) sabotoitiin ja ”kansantuomioistuin” tuomitsi henkilökuntaa, paraatissa lesbopoliisia syljettiin. Parinkymmenen hengen joukkio pysäytti samassa festivaalissa seminaarin, jossa poliisin oli tarkoitus kertoa viharikoksista, ja vaati sen tilalle keskustelua poliisin väkivallasta homoja kohtaan. [1]

Uppsalan paraatissa 2012 (keskustalaisen) Kansanpuolueen nuorisojärjestön ei annettu osallistua, koska se ei ole antikapitalistinen. [1] Myös puolustusvoimien HLBT-järjestön (Hof) monet jäsenet ovat kiusaamisen vuoksi lakanneet osallistumasta.[1] Priden järjestäjät on tuominneet hyökkäykset puolustusvoimien mielenosoittajia vastaan.[2] Ofog osallistui Prideen ilmoittautumatta.[2] Keskustelija Johanna Marseille tuomitsee teot ja vaatii, että niiden HLBTQ-poliisien, jotka ovat rohjenneet tulla ulos ja taistella sisältäpäin (poliisissa), on voitava tuntea olevansa turvassa Pride-festivaaleissa. [1]

Tulevaisuudessa joukkotappeluja Pridessa?

Tiettävästi Pride-väkivalta ei kuitenkaan ole vielä yltänyt ollenkaan samaan sarjaan kuin äärivasemmiston muu poliittinen väkivalta Ruotsissa. Jos kuitenkin äärivasemmiston vastustamat ryhmät ottavat turvallisuussyistä enemmän väkeä mukaan ja blokkaavat heikompiensa kiusaajat, tilanne eskaloituu. Sama käy Suomessakin, kuten äärivasemmisto toivonee, elleivät Priden järjestäjät lopeta mielenosoittajien kiusaamista alkuunsa. Eskaloituminen yleensä hyödyttää molempien osapuolten ääriryhmiä maltillisten kustannuksella.

Kirjoittaja on lähes varma, että vielä ainakin vuoden 2013 Pride-marsseihin voi vielä osallistua turvallisesti, jos ei esitä äärivasemmiston jyrkimmin vastustamia mielipiteitä. Aiempien Suomen iskujen vahingot ovat olleet niin pieniä osallistujamääriin nähden, että tavallista automatkaa kannattaa pelätä enemmän. Erään iskun takana ovat tarkistamattoman äärivasemmistoväitteen mukaan olleet vasemmistolaiseksi ja sosialismiin pohjautuvaksi itseään kutsuvan kansallissosialistijärjestö SVR:n eräät jäsenet.

(Kirjoittajan käsityksen mukaan FDL:n nimissä harjoitetaan vastenmielistä toimintaa kuten vasemmistonkin nimissä – ja oikeiston. Kirjoittaja kuitenkin liittyisi mieluummin vasemmistopuolueisiin, vaikka virallisesti FDL ei vastusta islamia sinänsä ja ääri-islamistien homovainoja pitääkin vastustaa.)

Aiheesta muualla
Pride (Liberalismi.net): sisältää lähdeviitteet useimpiin artikkelin faktoihin sekä linkit tietosanakirja-artikkeleihin mainituista järjestöistä, video ym.
Suomen vastarintaliike: natsit vastaan kapitalismi ja vapaus (Vapaasana.net): artikkeli myös kertoo, miten Dan Koivulaakson takaa-ajama mies ilmeisesti puolustautui kaasusumuttimella, mahdollisesti hätävarjelun liioitteluna. Toisin kuin osa lehdistä väittää vastoin poliisin ilmoitusta, tapaus ei sattunut Pridessä vaan erillisessä äärivasemmiston äärioikeistokeskustelutilaisuudessa, jota mies oli luultavasti vakoilemassa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s