Ruotsi ja Norja vapauttivat apteekkimarkkinoita

Norjassa kuka tahansa on saanut apteekin vuodesta 2001 asti. Apteekkien määrä lisääntyi syrjäseuduillakin. Ruotsissa apteekkimonopoli lakkautettiin vuonna 2009. Turhimmat jonot ja asiointimatkat katosivat ja hintojen uskotaan laskevan kilpailun kiristyessä. Suomessa apteekkarilobby kontrolloi eduskuntaa?

Apteekkilupa on lupa painaa rahaa, valtion myöntämä merkantilistinen alueellinen monopoli. Suomessa kukaan ei saa perustaa kilpailevia yrityksiä, eivät edes farmakologian professorit. Kun jokin apteekkilupa vapautuu, hakijoita on jopa kymmeniä kertoja enemmän,[1] vaikka vain pätevimmät proviisorit voivat saada luvan.

Nyt Suomessa Kilpailuviraston vaatimuksesta alkaneessa keskustelussa apteekkien liberalisoinnista Apteekkiliitto jyrää ja kuluttajaliitot sekä kyläkauppaliitot ovat hiljaa, vaikka juuri kuluttajien etu ja kyläkauppojen kilpailukyky vaatisivat vapautusta.

Norjassa apteekin voi perustaa vapaasti

Norjassa yksityiset apteekit sallittiin jo 2001, ja apteekkien määrä tuplaantui, lisääntyi jopa syrjäseuduilla.[3] Sääntely on Euroopan vähäisimpiä: apteekin saa perustaa kuka tahansa paitsi lääkärit ja lääketeollisuus, kunhan apteekissa on töissä yksi farmakologian kandidaatti.

Ruotsissa lääkkeitä saa ruokakaupoista

Ruotsin apteekkimonopoli lakkautettiin marraskuussa 2009, ja jo vuoden 2010 alussa 10 % lääkemyynnistä siirtyi kauppoihin, suosituimpina särkylääkkeet ja nikotiinipurukumi. Kaupoissa saa myydä 540 reseptivapaata lääkettä aikuisille kuten tupakkaakin. Useimmissa ruokakaupoissa on vain suosituimpia lääkkeitä, mutta kaupat (ICA ja Coop) ovat perustaneet täyden palvelun apteekkejakin. [4]

Willys-ketju myy lääkkeitä 5 % halvemmalla ja pitkällä tähtäimellä hintojen uskotaan laskevan yleisestikin.[4] Turhimmista jonoista ja asiointimatkoista päästiin eroon ja kyläkauppojen kilpailukyky kasvoi.

EU lakkautti Ruotsin apteekkimonopolin

EY-tuomioistuin määräsi 31.5.2005 Ruotsin purkamaan vuonna 1971 muodostetun[3] valtio-omisteisen apteekkimonopolinsa, koska ei voida todistaa, ettei sellainen syrji ulkomaalaisia valmistajia.[5] 1.7.2009 monopoli lakkautettiin ja 1.11.2009 sallittiin monien reseptivapaiden lääkkeiden myynti kaupoissa.[6] Vuosina 1971 – 2009 Ruotsissa ei ollut yksityisiä apteekkeja.[3]

Dagens Nyheterin mukaan Ruotsin olikin jo aika jättää Kuuban, Pohjois-Korean ja muiden apteekkimonopolimaiden joukko.[3]

Ruotsi siis ei vain purkanut valtio-omistustaan, kuten EU vaati, vaan, toisin kuin Suomi, myös poisti apteekkien määräsääntelyn eli salli apteekkien melko vapaan perustamisen ja lisäksi salli tärkeimpien itsehoitolääkkeiden myynnin ruokakaupoissakin.

Mutta ihmiset tarvitsevat neuvoja ostaessaan lääkkeitä!

Eivät kaikki nytkään halua tai saa neuvoja apteekissa. Liberalisointi ei tarkoittaisi apteekkien tai neuvonnan kieltämistä. Se jatkuisi siltä osin kuin ihmiset pitäisivät sitä hintansa arvoisena. Jos kuitenkin halutaan pakottaa enemmän neuvomista kuin ihmiset haluavat, voidaan Norjan malliin määrätä farmaseutti- tai proviisoripakko reseptilääkkeitä myyviin liikkeisiin.

Lisätietoja viiteluetteloineen:
Apteekki (Liberalismi.net)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s