Köyhät maat riistävät rikkaita

Viime yönä hyväksikäytin poikaystävääni ja samalla hän minua. Kun saamme halpoja tuotteita köyhistä maista, me hyödymme heistä ja he meistä. Talous ja muu inhimillinen vuorovaikutus eivät siis ole nollasummapeliä. Jos ne olisivat, miten maailman vauraus olisi voinut 50-kertaistua kapitalismin 200-vuotisessa historiassa, vaikka sitä ennen se kasvoi todella hitaasti vuosituhansien ajan? Myytäessä omaa työpanosta tai hyödykkeitä kaikki osapuolet saavat itselleen hyödyllisempää kuin antavat – muuten he eivät suostuisi kauppaan.

Siksikin ne köyhät maat, jotka ovat valinneet sosialismin tai muun omavaraistaloudellisemman ratkaisun, ovat yleensä jääneet köyhiksi. Kansainväliseen kauppaan suuntautuneet maat ovat rikastuneet tuplasti niin nopeasti kuin rikkaat maat – kuten Suomikin vielä ollessaan köyhä. Tämä johtuu ”kiinniottajan edusta”, jonka voi yleensä pilata vain sosialismilla.

Olemme keskimäärin 10 kertaa niin rikkaita kuin 200 vuotta sitten. Meillä maailman kapitalistisimmissa maissa kerroin on vielä paljon suurempi, Suomenkin elintaso 22-kertaistui jo 1860-2004. Marsilaisia riistämälläkö planeettamme on rikastunut?

Luonnonvaroja riistämällä?

Vai luonnonvaroja riistämällä? Ei, vain hyvin pieni osa lisääntyneestä vauraudesta on peräisin luonnonvaroista. Eikä luonnonvarojen niukkuus ole edes lisääntynyt vaan vähentynyt vuosisatojen ajan. Jatkuvasti opitaan hyödyntämään uudenlaisia luonnonvaroja tai ennen ”mahdottoman vaikeasti hyödynnettävinä” pidettyjä esiintymiä. Koko ajan keksitään luonnonvaroille korvikeaineita tai keinoja välttää kokonaan niiden käyttötavat, kirjepostikin on jo melkein korvattu sähköpostilla. Myös raaka-aineiden kierrätys- ja uudelleenkäyttöteknologiatkin kehittyvät jatkuvasti.

Nyt vielä pidetään asteroidien satumaisen arvokkaita mineraalivaroja ”mahdottomina”, mutta kohta niidenkin hyödyntäminen on kaupallisesti kannattavaa ja määrät niissä ovat uskomattoman suuria.

Tästä syystä luonnonvarojen niukkuus eli reaalihinta on laskenut vuosisatoja, vaikka jo 1800-luvulla pelättiin öljyn ja kivihiilen pian loppuvan. Suhteessa ansioihin luonnonvarojen saatavuus on parantunut sitäkin nopeammin. Vain ihmisistä on pulaa: ihmistyön hinta on lähes vain noussut vuosisatojen ajan.

Ympäristö

Vaurastumisemme ei ole tullut ympäristön kustannuksella, vaan elämme erittäin paljon terveellisemmässä ympäristössä kuin aiemmin. Tämä näkyy monilla objektiivisilla mittareilla eliniästä pituuskasvuun ja sairastavuuteen – tai ympäristön osuudessa niihin.

Ennen kaupunkien hengitysilma oli suunnattoman epäterveellistä muun muassa lämmityksen vuoksi, vielä 1970-luvulla Suomen monet keskeiset joet olivat niin likaisia, että Helsingin hanavesikin oli siksi epäterveellistä. Lehdet eivät vain kirjoita tästä. Paraneminen on tapahtunut melko tasaisesti, useimmista käyristä ei yleensä pysty huomaamaan, että laeilla olisi ollut suuria vaikutuksia, vaan tekniikan kehittyminen on parantanut ympäristöä ja laeilla on enemmänkin kodifioitu jo tapahtuva kehitys.

Ympäristöverot saattaisivat optimoida tämän kehityksen, jos poliitikot säätäisivät ne kansan hyvinvointia eivätkä omaa ja verkostojensa etuja ja äänimääriään ajatellen. Silti muutenkin kehitys on mennyt vuosikymmeniä parempaan ja terveellisempään suuntaan muutenkin, ehkei vain tarpeeksi nopeasti eikä tarpeeksi monessa asiassa.

Lisätietoja:
Luonnonvarat (faktoja riittävyydestä ja tuomiopäivänprofeettojen virheellisiä ennusteita niiden loppumisesta)
Julian Simon (professori, joka osoitti luonnonvarojen loppumispuheiden perustuneen lähinnä anekdoottisiin ”todisteisiin)
Luddiitit (teknologianvastustajat, koneensärkijät)
Öljy (loppumisennusteet ovat aina menneet pieleen: öljyntuotanto onkin lisääntymässä vuosikymmeniä)
Ruoka (Tuoreista huonoista sadoista, biopolttoainetuista ja geenimuuntelukielloista huolimatta ruoan hinta on yhä halvempi kuin 1980-luvulla ja siihen asti se oli laskenut pitkään)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s