Marihuana kauppoihin Coloradossa ja Washingtonissa

Colorado ja Washington päättivät kansanäänestyksissään vapauttaa marihuanan kaupan myös virkistyskäyttöön (lue: päihteeksi), puolesta 53 % ja 56 %. Unssin hallussapito tuli lailliseksi heti (6.11.), Coloradossa myös kuuden kasvin kasvatus ja lahjoitus, mutta kaupallisen tuotannon ja kaupan lait saadaan valmiiksi vasta vuonna 2013. Liittovaltio voi hankaloittaa toimintaa muttei täysin estää, ja vähitellen lait leviävät.

Perustuslaki ei salli liittovaltion pakottaa osavaltiota panemaan toimeen liittovaltion rikoslakeja kuten kannabiskieltoa. DEA-agentteja on 5500, osavaltioiden alaisuudessa 765 000 lainvalvojaa, jotka tekivät 99 % marihuanapidätyksistä, joten liittovaltio ei voi tehdä kovin paljon. Verovirastokin (IRS) voi estää marikaupoilta joitain vähennyksiä muttei vähennystä ostetusta marihuanasta.

Tämän artikkelin pohjana olevassa Reasonin artikkelissa arvioidaan liittovaltion jarruttavan marikauppaa valtuuksiensa äärirajoilla jokusen vuoden.

Vallan hajauttaminen

Tämä on yksi niistä syistä, miksi EU:lle ei pidä antaa liikaa valtaa, vaan valtioiden pitää olla pieniä. Tällöin useampia asioita tulee kokeiltua, hyviä ja huonoja, ja muut valtiot oppivat niistä. Muillakin aloilla yhden monopoliyrityksen malli on vaarallinen ja uusien yritysten markkinoilletulon pitäisi olla helppoa, samoin huonojen poistumisen, väkivallattomasti. Jos anarkokapitalismin ratkaisua ei usko käytännössä tarpeeksi väkivallattomaksi, pitäisi ainakin muuten saada valta tarpeeksi hajautuneeksi.

Lisää huumeista:
Huume (Liberalismi.net)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s