Vapausindeksi: Uusi-Seelanti on maailman vapain maa, Suomi 13.

Uusi Freedom Index mittaa ihmisten vapautta. 1. Uusi-Seelanti, 2. Alankomaat, 3. Hongkong, 4. Australia, Kanada, Irlanti, 7. USA, Tanska, 9. Japani, Viro 11. Sveitsi, Norja, 13. Suomi … 16. Chile, …, 39. Singapore … 83. Turkki … 89. Venäjä … 105. Israel … 119. Syyria … 122. Burma, 123. Zimbabwe. Vapausindeksissä on kaikki raiskauksista homoadoptioihin ja sananvapaudesta taloudelliseen vapauteen.

Mittarin osatekijöitä ovat sananvapaus, uskonnonvapaus, taloudellinen valinnanvapaus, yhdistymisvapaus, kokoontumisvapaus, väkivallan ja rikosten määrät, liikkumisen vapaus, homoseksuaalien syrjintä ja naisten oikeudet.

Osatekijöistä voi laskea erikseen taloudellisen vapauden ja muun henkilökohtaisen vapauden, joiden suhteen eräät valtiot sijoittuivat seuraavasti.

Taloudellinen vapaus: 1. Hongkong (9,02), 2. Singapore (8,75), 3. Uusi-Seelanti (8,22), 4. Chile (7,99), 5. Sveitsi (7,96), … Suomi (7,54). (Fraser-instituutin taloudellinen vapaus 2008)

Henkilökohtainen vapaus: 1. Alankomaat (9,5), 2. Uruguay (9,4), 3. Uusi-Seelanti, Japani, Norja (9,2), 6. Irlanti, Islanti (9,0), 8. Tanska, Viro, Portugali (8,9), 11. Suomi, Australia, Costa Rica, Espanja, Bahama, Malta (8,8), … Singapore (6,6), Venezuela (6,5), … Israel (4,4), Syyria (4,3) … Zimbabwe (3,2).

Vuoden 2008 vapausindeksiraportin ovat kirjoittaneet 13 akateemista tutkijaa ja ekonomistia neljästä maasta (mm. Goethe-University Frankfurt am Main, Emory University ja Fraser-instituutti). Raportissa myös korostetaan, miten huumeiden laittomuus ja sota huumeita vastaan on vähentänyt muitakin vapauksia.

Demokratia

Demokratiaa mittari ei mittaa, vaikkakin kyllä sananvapautta, tiedotusvälineiden vapautta, toimittajien surmia, poliittisia vangitsemisia jne. Julkaisun mukaan demokratia voi olla vapautta parhaiten turvaava hallintomuoto mutta se voi myös vähentää vapautta. Demokratia (Economist Intelligence Unit -palvelun Democracy Index) korreloi voimakkaasti vapauden kanssa (0,79).

Usein ajatellaan, että maan demokraattisuuden määrä ennustaa vapauden tulevaa kehitystä, joskin toiset väittävät taloudellisen vapauden ennustavan samaa vieläkin paremmin.

Lisätietoja viiteluetteloineen
Freedom index (Liberalismi.net)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s