Lainojen arvopaperistaminen – sittenkin hyvä juttu?

Ex-libertaari, vihreä, taloustieteen jatko-opiskelija Allan Seuri esittelee arvopaperistamisen hyötyjä ja ongelmia. Hän arvioi, että on parempi olla muuttelematta jatkuvasti sääntelyä. Tällöin markkinat voisivat yrityksen ja erehdyksen kautta kehittää instituutiot, joilla finanssimarkkinat saadaan toimivammiksi, arvopaperistaminenkin.

Arvopaperistaminen mahdollistaa riskien hajauttamisen. Valkeakosken Osuuspankin ei olisikaan järkevää ottaa kaikkea riskiä tehtaan työntekijöiden asuntolainoista omalle kontilleen. Toisaalta tämä ongelmallisesti hajauttaa myös kannustimen seuloa yksittäisten lainoituspäätösten järkevyyttä.

Seuri viittaa luottavaisesti hyvin vasemmistolaiseen Joseph Stiglitziin mutta toisaalta ymmärtää hyvin myös markkinadiskurssin, joten hänen blogiaan voinee suositella kaikille, jotka haluavat osaavaa ja ennakkoluulotonta, ”puolueetonta” pohdintaa talouskysymyksistä.

Libertaariudesta Seuria rangaistiin vankeudella, kun hän ei suostunut pakkotyöhön, jonka valtio langettaa miehille näiden sukupuolen perusteella.

Lisätietoja
Harhala (Seurin blogi)
Vuoden 2008 pankkikriisi (Liberalismi.net)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s