Taloustieteilijöiden konsensus

NPR:n haastattelemat taloustieteilijät oikealta vasemmalle olivat yksimielisiä: yritysvero ja tulovero pois, kulutusverot ja hiilipäästöverot ylös, kannabis lailliseksi, asuntolainojen ja terveysvakuutusten verovähennykset pois. Poliitikot vain eivät pidä tästä.

”Kun kysyt kahdelta taloustieteilijältä, saat kolme eri mielipidettä.” Oikeasti taloustieteilijät ovat monista asioista melko yksimielisiä. Mankiwin luettelo eräistä keskeisistä yksimielisyyksistä esiteltiin tämän artikkelin alussa. Yhdysvaltain yleisradio NPR esitti seuraavanlaisen luettelon, jonka yksimielisissä tekijöissä oli niin libertaari ja talousliberaali kuin vasemmistolaisiakin.

 • Asuntolainan verovähennys pois. Se vääristää asuntomarkkinoita.
 • Terveysvakuutuksen verottomuus pois. Se lisää terveysmenoja.
 • Yritysvero pois. Jos voitot käytetään investointeihin, niitä ei pidä verottaa, se on hyvä asia, ja rikkaita ihmisiä voi verottaa muutenkin.
 • Ansiotulovero ja työnantajamaksut pois. Ne lannistavat työllistämästä. Kulutusverot ovat parempia, ja niistä voi tehdä progressiivisia.
 • Hiilipäästövero. Se on kulutusvero ja vähentäisi päästöjä.
 • Kannabis pitää laillistaa. Huumesota maksaa liikaa ja huumeiden laittomuus rikastuttaa rikollisjärjestöjä.

  Alkeisoppikirjan mukaan taloustieteilijät ovat melko yksimielisiä siitäkin, että ihmiset reagoivat kannustimiin, ”vaihtoehtoiskustannus” on paras arvon mitta, rajahyöty ratkaisee rationaalisen toiminnan, kauppa voi auttaa kaikkia yhtaikaa, markkinat ovat yleensä hyvä tapa organisoida talous, inflaatiota tulee, kun hallitus painaa liikaa rahaa ja elintaso riippuu BKT:stä.

  Talouspolitiikan arvostelua

  Joskus taloustiedettä arvostellaan siitä, että se jättää liiaksi huomiotta epävarmuuksia, epätäydellisyyksiä ja kitkatekijöitä sekä käyttää liian monimutkaista matematiikkaa. Vuonna 2011 Nobel-palkitun professori Thomas Sargentin mukaan noin arvostelevat eivät ymmärrä tai tahallaan salaavat sen, että nykyinen taloustiede nimenomaan huomioi näitä tekijöitä hyvin syvällisesti, ja mitä paremmin ne tekijät halutaan huomioida, sitä monimutkaisempaa matematiikkaa se yleensä vaatii. Siksi tällainen arvostelu osoittaa älyllistä laiskuutta tai typeryyttä, ja jos nämä tekijät haluaa huomioida, pitää yleensä kääriä hihat ja opetella käyttämään matematiikkaa.

  Lisätietoja
  Taloustiede (Liberalismi.net)

 • Vastaa

  Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

  WordPress.com-logo

  Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Twitter-kuva

  Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Facebook-kuva

  Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Muodostetaan yhteyttä palveluun %s