Syyrian seuraukset

Jos al-Assad voittaa, ”satojatuhansia syyrialaisia tapetaan ensin sodassa ja kansanmurhassa, sitten laajamittaisissa vainoissa, jotka eskaloituvat kattamaan yhä vainoharhaisempia viholliskuvia. Kokonaisia kaupunkeja hävitetään todennäköisesti maan tasalle.” Syyriasta tulee uusi Pohjois-Korea. Tätäkö ”sodanvastustajat” haluavat? Sama olisi käynyt Libyassa ilman interventiota.

Asiantuntijablogi kertoo, miten Pohjois-Korean tavoin Syyria tukeutuu jatkossakin Venäjään ja muihin maailman diktatuurien ystäviin ja kihisee revanssia. Diktatuurit alueella vahvistuvat.

”Tunisian armeijan erikoisyksiköt puuttuivat lopulta Tunisian tilanteeseen ja auttoivat kaatamaan Ben Alin. Marokon kuningas salli mielenosoitusten jatkumisen ja oli jo varhain ryhtynyt uudistuksiin, joiden ansiosta marokkolaisilla oli jo arabikevään tullessa runsaat määrät oikeuksia ja vapauksia, joista syyrialaiset tai libyalaiset saattoivat vain uneksia. Kaikki voivat kuvitella mielessään, millainen paikka Maghreb olisi ja millainen pakolaistilanne Länsi-Euroopassa, jos Tunisian kansalliskaartin johdossa olisi ollut Maher al-Assad tai jos Marokon kuningas olisi toiminut kuten Qaddafi ja Assad.”

Tšetšenian malli

”Assad seuraa Syyriassa olennaisesti Venäjän Tšetšeniassa testaamaa mallia: tapetaan kaikki, alkaen maltillisimmista voimista; levitetään sumeilematonta propagandaa ja masinoidaan se koko maailmalle tarkoituksena leimata vastarinta ”terroristeiksi” ja ”bandiiteiksi”; kohdistetaan hävitys suoraan siviiliväestöön eikä kaihdeta hävittämästä kokonaisia kaupunkeja maan tasalle. Seurauksena tällaisesta strategiasta on täystuho, jonka raunioilla vain pahimmat elementit puolin toisin selviävät.”

”Libya olisi tänä päivänä kuin Syyria, jos sinne ei olisi tehty länsijohtoista interventiota. Kukaan järjissään oleva länsimaisten arvojen kannattaja ei kai toivoisi sellaista. Tästä huolimatta Libyan interventiota arvostellaan jatkuvasti muka huonosti onnistuneeksi, kun se ei välittömästi tuonut pohjoismaista hyvinvointivaltiota Libyaan”

”Basharin veli Maher al-Assad … on ollut kansalliskaartin ja shabiha-militioiden komennossa”

”Perääntyminen olisi varmuudella vihreä valo Assadille tehdä saddamit, ja Venäjältä se saisi siihen täyden siunauksen, sillä Venäjän näkökulmasta on sitä parempi, mitä totaalisempi sen vasallien välirikko länsimaihin on.”

Kyyhkystä haukaksi
”Minusta on tullut haukka, vaikka olen periaatteessa pasifistinen yksilö. Minusta on tullut haukka, koska olen nähnyt kyllikseni diktatuureja tietääkseni, etteivät ne ole vakauden tyyssijoja, joissa vallitsee kuri ja järjestys, ja olen nähnyt myös kylliksi diktatuurien vastustajia tietääkseni, etteivät he ole terroristeja ja kiihkoilijoita, kuten diktatuurien ja niiden tukijoiden propaganda poikkeuksetta yrittää saada meidät uskomaan.”

”Kiihkoilijoitakin aina on, mutta he saavat aikaan diktatuurien veroista pahaa vain tullessaan itse diktatuurien johtoon. Näin kävi esimerkiksi Talibanin kohdalla, kun Afganistan hylättiin oman onnensa nojaan 90-luvun alussa. Näin kävin Somaliassa, kun sinne tehtiin pari symbolista ilmaiskua ja sitten poistuttiin häntä koipien välissä, kun yksi amerikkalainen Black Hawk oli ammuttu alas. Sekä Afganistanissa että Somaliassa tarvittiin ulkopuolinen interventio, jotta Taliban ja Shabaab saatiin kammetuksi vallasta. Ja vuosikymmenen toimettomuudella aiheutettiin vuosikymmeniksi paljon suurempia ongelmia kuin ajoissa tehty interventio olisi aiheuttanut.”

”Vielä koskaan en ole nähnyt valistunutta itsevaltiasta missään. Sen sijaan olen nähnyt, kuinka diktatuuri poikkeuksetta synnyttää läpimädän korruptiojärjestelmän ja vallassa pysyäkseen kylvää epävakautta niin omaan väestöönsä kuin ympäröiviin maihin.”

Liberaalit ovat kyyhkyjä

Liberaalit ovat pääsääntöisesti vastustaneet sotaretkiä. Esimerkiksi Milton Friedman vastusti myös Irakin sotaa kuten sotia ja diktatuureja yleensäkin. Jotkut liberaalit ovat kuitenkin kannattaneet Libyan lentokieltovyöhykettä sekä Bosnian ja Kosovon vastaavia pelastamisia Serbian julmilta teurastuksilta, kun kyseessä on ollut selkeä sortotilanne, jossa vähäinen interventio riittää.

Linkkejä
Asiantuntijablogin kirjoitus, josta on otteita yllä (Maailma ja paikat)
Syyriaa johtavat alaviitit: Ali on ainoa jumala, olemme jälleensyntyviä tähtiä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s