Wahlroos rikastutti valtiota miljardeilla

Vuonna 2001 jopa vasemmisto halusi Björn Wahlroosin huonosti johdetun Sampo-Leonian johtajaksi maksamalla 40 miljoonan euron preemion tämän Mandatum-omistuksesta. Wahlroos tuottikin valtiolle miljardien voitot, yli 300 % Sampon silloiselle arvolle. Nyt markkina-arvo on 18 miljardia euroa. Valtio siis riisti Wahlroosia! Häntä pidetään taitavana, briljanttina, rehellisenä ja moraalin venyttämistä vihaavana.

Lukiossa ja ensimmäisinä opiskeluvuosinaan Wahlroos oli taistolainen kunnes vuonna 1973 hän luki neuvostotalouden ongelmista ja löysi aukkoja teoriasta. Tällöin hän kääntyi nopeasti talousliberaaliksi. Sitä ennen hän ehti johtaa taistolaisryhmiä Leif Salménin avustamana, polttaa kannabista ja jättää välillä lukionkin kesken.

Menestynyt tiedemies

Wahlroos nousi nopeasti professoriksi ja teki menestyksekkään tieteellisen uran Suomessa ja Yhdysvalloissa lukuisine julkaisuineen. Hänen kerrotaan olevan yhä mestari strategisessa ajattelussa, lukevan paljon ja tietävän muita paremmin, miten maailma kehittyy.

Suosii rehellisyyttä ja vastaanväittäjiä

Tämän jälkeen hänet nimitettiin johtajaksi SYP:hen, jossa hän rekrytoi monia sittemmin kuuluisiksi tulleita naisia johtotehtäviin. Häntä kiitellään siitä, että on oli reilu, joskin vaativa, ja pitää siitä, että alaiset sukupuolesta riippumatta arvostelevat hänen toimintaansa ja haastavat hänet. Hännystelijöistä Wahlroos ei välitä. Briljantteja ihmisiä hän arvostaa ja keräilee. Hän usein provoisoi kirvottaakseen esiin hyviä vastaväitteitä.

Rikastui omin ansioin

Wahlroosia pidetään laajalti harvinaisen nerokkaana yritysjohtajana, joka on saanut valtion pääomistaman Sampo Oyj:n uskomattomaan menestykseen, yli 300 %:n tuottoon reilussa vuosikymmenessä.

Wahlroos on ylivoimaisesti rikkain niistä suomalaisista, jotka ovat luoneet omaisuutensa itse.

SYP:ssä ja Mandatumissa hän kasvatti omaisuutensa lähes puoleen miljardiin markkaan (80 miljoonaa euroa). Sampo-Leonian ostaessa Mandatumin osittain valtio-omisteinen ostaja maksoi melko tavanomaisen 40 miljoonan euron preemion. Tätä pidetään ostajalle loistavana kauppana toisin kuin edes täysin yksityisiä yritysostoja yleensä.

Sen jälkeen Wahlroos on nerokkailla liiketoimilla nostanut omaisuutensa yli puoleen miljardiin euroon ja siinä sivussa tuottanut valtion osuudelle Samposta miljardien arvonnousun. Valtion palkkiot Wahlroosille ovat siis olleet riistävän pieniä promillemääriä Wahlroosin työn arvosta ja muodostavat vain pienen siivun tämän omaisuudesta.

Häväistyskirja?

Tampereen yliopiston tiedotusopin laitos on tunnettu kommunistiprofessoreistaan. Joukko sikäläisiä opiskelijoita teki – tosin neutraalimman Tuomo Pietiläisen johdolla – luvatta Wahlroosille piikittelevän kirjan. Sen on julkaissut taistolaisten (mm. Suomen Rauhanpuolustajat) osittain hallitsema Into-Kustannus oy.

Sekin kirja kertoo, että Wahlroos pitää yhteyttä parhaisiin lapsuudenkavereihinsa riippumatta siitä, missä yhteiskunnallisessa asemassa nämä ovat ja hänellä on aidosti välittäviin ihmissuhteisiin perustuva lähipiiri. Wahlroos ei vaikeuttanut kirjoitustyötä vaikkei hyväksynytkään sitä.

Rehellinen
Kirjan mukaan Wahlroos on avoin sekä puhuu suorasukaisesti, ei ”suhmuroi kulisseissa”. Hän ei siedä liikkumista moraalin tai lain rajoilla tai epäreiluja koplauksia. Moni kertoo, että Wahlroos ei pidä ”hyvä veli” -hengestä. Sisäpiirikaupoistakaan häntä ei ole ikinä edes epäilty.

Perhe

Wahlroosilla on vaimo, kaksi lasta ja lapsenlapsi. Hänen kerrotaan olevan läheinen äitinsäkin kanssa.

Wahlroosin sisar Ann Wahlroos-Jaakkola kertoo Björn Wahlroosin olevan hänelle rakas isoveli, jolta hän on aina saanut tukea, kovin erilainen kuin viestimissä kerrotaan. Jos W-J ”jäi jostain kiinni, isoveli otti vastuun.” W-J:n mukaan veli erotettiin välillä koulusta (Lönkan).

Wahlroos-Jaakkolan tytär Heidi Jaakkola (s. 1983/84) on jääkiekkoilija Valtteri Filppulan pitkäaikainen tyttöystävä.

Vasemmistoliberaali?

Björn Wahlroos kannattaa mm. jonkinlaista hyvinvointivaltiota ja pankkisääntelyä. Hän on myös ehdottanut perustuloa, joka olisi 1000 euroa kuussa. Summa on näennäisesti paljon suurempi kuin edes Vasemmistoliitolla, mutta ehkä se kattaa asumis- ja muutkin tuet sekä mahdollisesti joitain sosiaalivakuutusmaksuja, jotta sääntelyä voitaisiin vähentää. Edes puhdasverisenä vasemmistoliberaalina häntä ei voi pitää mutta kyllä jonkin sortin osittaisena liberaalina.

Lisätietoja
Björn Wahlroos (Liberalismi.net, viitteitä artikkelin faktoille)

Yksi kommentti artikkeliin ”Wahlroos rikastutti valtiota miljardeilla

  1. Heh heh, minkähän takia Wahlroos kannattaa pankkisääntelyä?….

    … ja perustuloa…

    “…valtajärjestelmä pysyy yllä ainoastaan niin kauan kun yksilöt yrittävät saada jotain ilman vastinetta. Sinä päivänä jolloin enemmistö yksilöitä julistaa tai toimii niin, ettei se halua mitään valtiolta, julistaa että se huolehtii itse omasta hyvinvoinnistaan ja intresseistään, siitä päivästä lähtien valtaeliitit ovat tuhoon tuomitut.” – Anthony Sutton

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s