Microsoft maksoi 5 miljardia yhden miljardin arvoisesta Nokia Mobile Phonesta

Microsoft osti Nokian puhelimet (NMP) 5 miljardilla eurolla. Nokian osakekurssi nousi neljällä miljardilla, joten NMP:n arvo sille oli vain miljardin. Microsoftin kurssi laski 10 miljardia, joten NMP:n arvo sille oli -5 miljardia, Osmo Soininvaara kertoo. Kauppa oli siis Nokialle loistava, mutta Elopin palkkaaminen ehkä ei.

Kaupan tuottama kurssinousu nostaa Elopin osakekannustimien arvon 14,6 miljoonaan euroon. Palkka, eroraha ja bonukset ovat 4,2 miljoonaa. Analyytikot pitävät noihin johtaneita sopimuksia tavanomaisina. Nuo summat ovat tuhannesosia Elopin junaileman kaupan arvosta Nokialle, joten sikäli palkkiot ovat pahasti alimitoitettuja, eivät ehkä aina riittäviä kannustimia toimitusjohtajalle valita ratkaisu, joka on yritykselle erittäin hyödyllinen vaikka viekin toimitusjohtajalta tuolin alta.

Sen sijaan Elopin toiminta toimitusjohtajakautensa alussa herätti kovaa arvostelua: hän ilmoitti lakkauttavansa Symbian- ja Meego-tuotteet, vaikka vuoteen ei ollut tarjota mitään tilalle, ja ottavansa tilalle Microsoftin Windowsin. Nokian kurssi romahti ja Microsoftin nousi. Elopille ratkaisu oli erittäin kannattava, koska Nokian hallitus ei hänet palkatessaan vaatinut Elopia vaihtamaan Microsoftin osakkeitaan Nokian osakkeiksi, vaikka muualla näin on toimittu. Siten Elop olisi nyt paljon köyhempi – tai hän olisi toiminut Nokian kannalta paremmin. Oliko Elop alunperinkin tullut vain käymään Suomessa?

Toisaalta voi olla, että NMP:stä onkin hyötyä Microsoftille mutta sen hankinta paljasti Microsoftin johdon surkeuden tai muuta ikävää Microsoftista, ja tämä uusi tieto korjasi kurssia alas miljardeilla.

Lisäys: HS:n kokenut Tuomo Pietiläinen kirjoitti 20.9., että ilmeisesti Nokian hallitus tiesi vuonna 2010 Nokian olevan paljon luultua katastrofaalisemmassa kunnossa ja sen konkurssilta pelastanut Elop ansaitsi palkkionsa. Asiantuntijoiden mukaan (millä Pietiläinen tuskin viittasi samaa sanoneeseen yo. kirjoitukseen) kannustimet piti myös virittää niin, että Elop ei ehkäisisi omistajille edullisia yritysjärjestelyjä. Kaupan miljooniin kohottamat osakekannustimet olivat kertyneet vähitellen Elopin kauden mittaan.

Osmo Soininvaara: Markkinavoimat ovat puhuneet: tyhmä kauppa ja kallis hinta

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s