Ei se ole yhteiskunnan vika – onnellisuus ei riipu olosuhteista kuin 10 %

On turha syyttää yhteiskuntaa, valtiota, kapitalisteja tai sosialismia siitä, jos et ole onnellinen, ainakin useimpien. Olosuhteet selittävät vain 10 % onnellisuuden vaihtelusta, ja se, missä valtiossa asuu, on aika pieni osa tästä, joskin taloudellinen vapaus lisää onnellisuutta. Terveys, työllisyys, varakkuus, valtio, sukupuoli, työllisyys, lapsuustraumat, etninen tausta, parisuhteet, elämän tapahtumat ja muut olosuhteet eivät siis ole niin tärkeää kuin se 50 %, joka tulee geeneistä, tai se 40 %, johon ”voit itse vaikuttaa” – tai näin tutkijat sanovat, mutta joku kutsuisi sitä sattumaksi.

Yhteiskuntaa voi siis syyttää onnettomuudestaan yleensä vain pieneltä osin, ellei sitten syytä sitä siitä, että ei ole harjoitettu eugeniikkaa (50 %) tai muuten sallittu oloja, joissa hyvägeeniset lisääntyvät eniten – eivät vahvimmat ja hyvätuloisimmat vaan onnellisimmat? – tai sallittu ihmismielen muokkaamisen kehittämistä vapaammin.

Ihmisen onnellisuudesta 50 % riippuu geeneistä, 40 %:iin ”voi itse vaikuttaa” ja vain 10 % riippuu ulkoisista olosuhteista kuten varallisuus, terveys, työllisyys, siviilisääty, ikä, sukupuoli, etninen tausta, lapsuustraumat, liikenneonnettomuudet, arvovaltaiset voitot, valtio, kulttuuri ja elämän tapahtumat.

Monien tutkimusten mukaan ikä olisi suuri osa tuosta 10 prosentista, muut siis sitäkin vähemmän, tosin vain keskimäärin.

Taloudellinen vapaus, elintaso ja etenkin talouskasvun nopeus lisäävät onnellisuutta

Valtiojärjestelmällä on sentään hieman väliä. Talouskasvun nopeus ja valtion taloudellinen vapaus myös lisäävät onnellisuutta yhdessä ja erikseen.

Lineaarista yhteyttä etsineet tutkijat luulivat kansantuotteen tason vaikutuksen onnellisuuteen loppuvan BKT:n saavuttaessa 20 000 $/asukas, mutta myöhemmät tutkimukset osoittivat vaikutuksen logaritmiseksi: 3 %:n korkeampi BKT lisää onnellisuutta saman verran lähtötasosta riippumatta. BKT:n kasvunopeus lisää onnellisuutta vielä paljon tehokkaammin kuin BKT:n suuruus. Kun talous kohenee, kateuskin vähenee ja ihmiset voivat rikastua ilman että se on toisilta pois.

Sosiaaliturva ei lisää onnellisuutta

Sosiaaliturva ei lisää onnellisuutta eikä edes muuta sen jakaumaa, totesi maailman johtava onnellisuustutkija, hollantilainen professori Ruut Veenhoven yritettyään todistaa päinvastaista. Tämä saattaa johtua siitä, että ansioton vaurastuminen ei yleisemminkään lisää onnellisuutta, tosin lottovoitto sentään vaikuttaa tilapäisesti.

Onnellisuus on ilmeisesti mielen palkinto hyödylliselle toiminnalle. Sen sijaan ihmiset, jotka ajattelevat itse vaikuttavansa elämäänsä, ovat tutkimusten mukaan onnellisempia, joten paternalistiset instituutiot saattavat vähentää onnellisuutta.

Sosialismi ja liberalismi

Itäblokin maat olivat sosialismin aikana 1980-luvulla köyhempiä ja onnettomampia kuin muut Euroopan maat ja jopa onnettomampia kuin maailman muut yhtä köyhät maat. Irlannissa talouden liberalisoimisen jälkeen kasvu ja onnellisuus nousivat 1990-luvulla ”dramaattisesti”. Muuten kuitenkin vakaus lisää onnellisuutta ja nopeat muutokset (esim. Itä-Euroopan vallankumoukset) vähentävät sitä tilapäisesti.

Lähdeviitteet ja lähteet (Onnellisuus, liberalismi.net)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s