Kiakkovieraat – Vasemmistoliitolla ei ollut mitään tekemistä heidän kanssaan…

Itsenäisyyspäivän mellakoitsijoiden kerrottiin kokoontuneen vasemmistoliiton osoitteessa. Vasemmistoliiton ja vasemmistonuorten aluejärjestöt puolustautuivat, että tilassa toimii muitakin järjestöjä. Vasemmistonuorten piirijohtaja myönsi, että he olivat tietoisia tapahtumasta ja heikäläisiä saattoi olla mukana mellakoissa mutta ei järjestönä.

Helsingin yliopiston Sitoutumaton vasemmisto organisoi Ryhmä X:n kanssa bussikuljetuksen Kiakkovierasjuhlille. SitVasin sivuilla oli juhlien promomateriaalia ja linkki tapahtumasivulle, jolla kehotetaan ottamaan omat lätkämailat mukaan, jotta voitaisiin pelata ”katulätkää” presidentin juhlissa.

SitVasin kiakkovieraiden bussikuljetukselle järjestämän varainkeruutilaisuuden osanottajaluettelossa olivat Perussuomalaiset-lehden päätoimittajan mukaan mukana Vasemmistonuorten entinen puheenjohtaja Dan Koivulaakso ja Mikael Brunila.

SitVasin Veikko Eranti toimi Ylen ja HS:n ”puolueettomana” asiantuntijana. Aiemmin hän oli Greenpeacessä töissä. ”Olisi hyvä keskustella teemoista, joita he [kiakkovieraat] nostivat esiin”, ja väkivalta oli vain reaktio poliisiin.

Vasemmistoliiton opiskelijajärjestöksi katsotun Vasemmisto-opiskelijoiden puheenjohtaja Tiina Parkkinen on Sitoutumattoman vasemmiston varapuheenjohtaja. Hän myöntää SitVasin järjestäneen matkan mutta sanoo, ettei järjestänyt sitä henkilökohtaisesti.

Kansanedustaja ihmetteli kirjallisessa kysymyksessä sitä, että tultuaan ministeriksi Paavo Arhinmäki aloitti Vasemmisto-opiskelijoiden tukemisen ja sitä, että Vasemmistonuoret saavat joka vuosi 318 500 euroa ministeriön tukea, paljon enemmän kuin kokoon ja toimintaan nähden olisi aihetta.

”Vasemmistoliiton kuntavaaliehdokas Jussi Marttila lähetti itsenäisyyspäivänä Tampereelle Kiakkovieras-mellakkaan lähteville tovereilleen hyytävät terveiset: Heittäkää minunkin puolestani kivi/polttopullo. Tai molemmat, Marttila kirjoitti … Kiakkovieras-mielenosoitusta näkyvästi mainostavaan Pantterin puremia -nimiseen Facebook-ryhmään.” Ryhmää ylläpitää vasemmistoaktiivi ja kunnallisvaaliehdokas Emilia Kukkala, jota tietämätön media ennen glorifioi puolueettomana Niinistön ja Apusen vastustajana.

Polttopullokommentista tykkäsi kolme käyttäjää: ”Vallaton Tampere”, Varsinais-Suomen Vasemmistonuorten hallituksen Kaiu Haalivirta sekä eräs vasemmistoliiton kannattaja.

Väkivallan tuominnut puheenjohtaja, ministeri Paavo Arhinmäki on aiemmin jäänyt kiinni vihapuheista. Hän myös järjesti Smash Asem ja Kuokkavieras-mielenosoituksia, joissa tapeltiin ja riehuttiin. Lisäksi Kuokkavieras-mielenosoituksissa itsenäisyyspäivän juhlien vieraiden autoja saarrettiin ja naamioituneet miehet hyppivät vieraiden konepelleillä pelottavissa tilanteissa. Ikkunoita särjettiin ja liikkeitä ryösteltiin.

Suunniteltua väkivaltaa

Kainuun Sanomien mukaan väkivalta oli ennalta suunniteltua. Muualla ”antifasistit” hakevat yhteenottoja poliisin ja uusnatsien kanssa, mutta Suomessa uusnatsien puutteessa kohteeksi otetaan poliisit. Myös Helsingin Sanomat piti väkivaltaa suunniteltuna.

Perussuomalainen-lehden päätoimittajan artikkeli piti väkivaltaa suunniteltuna, kun ”värvätään puolen vuoden ajan aseistettua satojen ihmisten joukkoa, pyydetään aseistautumaan ja ilmoitetaan tavoitteeksi porvareiden hakkaaminen matalaksi lätkämailoilla”.

Järjestäjät kehottivat verkkosivuillaan väkivaltaiseen mellakointiin: ”Pistetään pystyyn luokkaflaidis, lämäreitä päin eliitin klyyvareita. … Setin järjestää Ryhmä X ja Sitoutumaton vasemmisto”.

Yle siteerasi jo 2.12. tapahtuman järjestäjää ”MELLAKOINTIIN OLISI SUOMESSAKIN AIHETTA” ja kertoi: ”Tapahtuman
iskulause on ”lätkää ja luokkataistelua”.”

Järjestäjät käskivät ottaa lätkämailat mukaan ja jakoivat lupaustensa mukaisesti lisää varusteita ja naamioita kokoontumispaikalla. ”Oli myös vetoköysiä koukkuineen, joilla väki koetti vetää aitoja nurin.”

Perussuomalainen-lehden päätoimittaja Mattias Turkkila rinnastaa luokkavihan ja rotuvihan sekä fasismin ja kommunismin ja puhuu kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Poliisin toiminnan ennakoiminen

Takku.net-sivusto kehotti myös varautumaan pippurisumutteeseen ja vastaamaan kuulusteluissa vain: ”En kommentoi.”

Pippurisumute sanottiin ykkösaseeksi mutta myös hevosiin ja koiriin piti varautua. Myös poliisimuurin murtamistekniikoita opetettiin. Jos poliisi (”ohrana”) ottaa mellakoitsijan kiinni, muiden pitää auttaa suuntaamalla joukkovoimaa poliisiin. Kun poliisimuuriin saadaan murtuma, päästään ”maalille”, etenemään kohti presidentin juhlia, ”katulätkäareenaa”.

Poliisin mukaan mellakoitsijoiden tavoitteena oli päästä Tampere-talon luokse uhkaamaan presidentin vastaanoton juhlavieraiden terveyttä ja henkeä.

Vasemmistotutkija: järjestäjä on vastuussa väkivallasta

Kansan Uutisten siteeraama Tampereen yliopiston tutkija Jussi Jalonen muistuttaa, että mielenosoituksesta on vastuussa järjestäjä. Jos ei pysty hallitsemaan mielenosoitusta, ei pidä järjestää sitä. Ei-toivotut symbolit, julisteet ja viinapullot voi kerätä pois, eikä kannata julkaista tiedotteita, joissa oletuksena on kahakka poliisin kanssa. Tutkijan mielestä mellakointiin ei liittynyt mitään erityisen poliittista, lähinnä tavanomaisia fraaseja luokkasodasta, mutta itse hän arvostelee myös itsenäisyyspäivän vastaanottoa.

Väkivaltaa

Lähes joka poliisiryhmässä tuli kuulovaurioita päälle heitetyistä ilotulitteista. Lisäksi toistakymmentä poliisia loukkaantui saaden etenkin mailaniskuista tulleita haavoja ja ruhjeita kasvoihin ja kylkiin.

”HS kuvaa tapahtunutta seuraavasti: Kiakkovieraat hyökkäsivät moneen otteeseen Tampere-taloa suojannutta mellakka-aitaa vastaan, heittelivät poliisia jäälohkareilla, maalilla ja pulloilla sekä löivät mailoilla sekä poliiseja että näiden hevosia.”

”- Lähes jokaisessa poliisiryhmässä oli tullut kuulovaurioita päälle heitetyistä pommeista, kertoi IS:n mukaan poliiseihin kohdistuneiden rikosten tutkintaa johtava rikoskomisario Jari Kinnunen.”[4]

Sdp:n varapuheenjohtaja kirjoitti, että jos Nelson Mandela ym. olisivat tehneet protestinsa anonyymisti naamioituneina kuten kiakkovieraat, he eivät olisi kyenneet edistämään asiaansa. Hän myös huomautti, että 99 % poliiseista on keskipalkkaisia työläisiä, jotka toimivat lähinnä sosiaalipalvelutehtävissä – miksi heille saa tuottaa ruumiinvammoja?

Duunarit vastustavat vasemmistoa

Poliisit ovat duunareita. Muutkin duunarit yleensä vastustavat kiakkovieraita. Jo 90-luvulta asti vasemmistopuolueita Sdp mukaanlukien onkin kannattanut vain duunarien vähemmistö, jopa SAK:laisten vähemmistö. Jo Lenin valitti, miten kapitalismi on nostanut työläisten elintasoa niin paljon, että näitä on vaikea saada mukaan vallankumoukseen. Siksi hän teoretisoi Marxista poikkeavasti, että vallankumous pitääkin tehdä keskitetyn ammattivallankumouksellisten joukon voimin – kuten tapahtuikin pienellä joukolla lokakuussa 1917 lähes ilman vastarintaa.

Perussuomalaiset on suosituin duunaripuolue ja kokoomus on lähellä kakkossijaa.

Suurlähettiläs lapsineen

Kiakkovieraat hyökkäsivät Malesian suurlähettiläs Datin Seri Blanche Olberyn auton kimppuun, kun lähettilään lapsetkin olivat autossa, potkivat autoa ja pitivät sitä viisi minuuttia saarroksissa

Hevosten vahingoittaminen

Poliisin hevosia vahingoitettiin tahallaan ja yhtä niistä oli yritetty rampauttaa, toinen sai vammoja kaulaansa. Hevoset haavoittuivat mailojen lyönneistä.

Hevosia oli myös heitelty pulloilla, kilvillä ja väripanoksilla, ja yhdestä valui verta.[5] Jokaiseen hevoseen osuttiin.[5] Kuusi hevosta loukkaantui.

Ikkunoiden ym. rikkominen

Noin 200 mielenosoittajan joukko rikkoi matkallaan kaupan, pankin ja kirkon ikkunoita ja kolhi mailoillaan autojaja bussia. Vanhan kirkon ikkunoiden rikkomijat saivat osan joukosta buuaamaan protestiksi.

Poliisi otti kiinni 28 mellakoitsijaa. ”Mellakoitsijat rikkoivat itsenäisyyspäivänä muun muassa ikkunoita, autoja, tienviittoja ja pysäköintimittareita.”

Jopa satojentuhansien eurojen vahingot

Mellakoitsijat aiheuttivat jopa satojentuhansien eurojen vahingot.

Rangaistukset

Pidätetyt 28 henkilöä saivat pääsääntöisesti 60 euron sakot (kolme päiväsakkoa), saman verran kuin pysäköintivirheestä.

Motiivit

Sisäministeriön mukaan osa mielenosoittajista vastusti globalisaatiota ja kapitalismia, osa oli ammattirähinöitsijöitä.

”Eliitti ei vaan saa juhlia, pitäisi olla kaikelle kansalle enemmän”, kommentoi kiinni otettu lukiolaispoika Aleksi kaljatölkit yhä kassissaan.

”Ei sotaa kansojen välille, ei rauhaa luokkien välille”, oli Kiakkovieraiden virallinen viesti.

”Koko meidän valtiojärjestelmämme on viallinen, ja se tulee ajaa alas. ”

Presidentin juhlat

Perinteistä poiketen presidentti ei ollut kutsunut juhliin talouselämän eliittiä ja oli karsinut minimiin julkisen aseman perusteella kutsuttavien määrän. Heidän sijaansa hän kutsui ennätysmäärän työpaikkojen luottamusmiehiä, sotaveteraaneja, yrittäjiä, ja vapaaehtoistoiminnassa ansioituneita ihmisiä maakunnista. Kainuun Sanomat piti tätä Niinistön protestina eliitin palkka- ja muita etuja vastaan ja totesi juhlan ohjelmankin muutetuksi kansan eikä eliitin mieleiseksi.

Liberaalit tyypillisesti tuomitsevat väkivallan ja ilkivallan mutta myös tuollaiset juhlat veronmaksajien rahoilla.

Keskustelua
”Minä menen maanantaina taas töihin, jotta Tampereella riehuneet ressukat saisivat veroroposillani ilmaisen terveydenhuollon, Kelan tuet ja kaikenlaista päänsilitystä. Mitäs kiakkovieraat meinaatte maanantaiaamuna tehdä? Lisää kaljaa? Parempaa itsenäisyyspäivää kaikille ensi vuonna!”

”Pelkästään meidän pihassa tehtiin kymmenien tuhansien vahingot jotka joudumme itse kärsimään.”

”Onneksi Tampere on se verran punainen kaupunki, että tulee vihreille ja vasemmistoliittolaisillekin maksettavaa kunnallisverossa.”

”Olen minäkin 9 euron päiväpalkalla eikä tulisi mieleenkään riehua kuten porukka Tampereella!”

Tarkat lähdeviitteet ja lisätietoja (Liberalismi.net)

Linkkejä
Kiakkovieraat
Paavo Arhinmäen vihapuheet

Yksi kommentti artikkeliin ”Kiakkovieraat – Vasemmistoliitolla ei ollut mitään tekemistä heidän kanssaan…

  1. Jos vasemmistoliittolaiset sankoin joukoin mellakoivat, rikkovat paikkoja ja rääkkäävät eläimiä, he eivät tee sitä puolueen jäseninä, eikä heitä eroteta puolueesta. Pidätettyjen joukossa oli useita Vasemmistoliiton kunnallisvaaliehdokkaita. Jos perussuomalaisen poliitikon entinen avustaja laittaa facebookiin kommentin, tulee perussuomalaisten puheenjohtajan puuttua ehdottomasti asiaan ja järjestää pikainen ero.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s