Ravintoguru Antti Heikkilä: tiede on väärässä, mikroaaltouuni saastuttaa veden ja rokotteet tappavat

Kuuluisan ravitsemuskultin perustanut kirurgi Antti Heikkilä: olen ”Suomen johtava ravintoasioihin perehtynyt lääkäri” ja mikroaaltouunissa lämmitetty vesi on vaarallista kasveille. Koulutytön koe tästä oli ”tieteellisesti pätevä”, koska siinä oli 1 kasvi ja 1 vertailukasvi. Ravitsemus- ja lääketieteilijät tuomitsevat hänen oppinsa, pitävät osaa niistä hengenvaarallisina, ja hänen kirjansa on täynnä alkeellisia virhekäsityksiä fysiologiasta.

Tieteen vastustaja

Sivuillaan entinen ortopedi eli luu-nivelkirurgi Heikkilä ilmoittaa olevansa ”Suomen johtava ravintoasioihin perehtynyt lääkäri” ja lyttää EU:n elintarvikeviraston EFSAn aspartaami-selvityksen, ”EFSA voi mielestäni suksea kuuseen.”

Vihreä lanka muistuttaa Heikkilän mielipiteiden eroavan jyrkästi ravitsemustieteen ja lääketieteen näkemyksistä.

Heikkilä erosi Lääkäriliitosta, koska Lääkärilehti julkaisi professori Mikael Fogelholmin kriittisen kirja-arvion muttei Heikkilän vastinetta.

”Edesvastuutonta ja hengenvaarallista”

Diabetesliiton ylilääkäri Pirjo Ilanne-Parikka pitää edesvastuuttomina ja hengenvaarallisina eräitä Heikkilän väitteitä kuten neuvoja tyypin 1 diabeetikoille pärjäillä pitkiä aikoja ilman insuliinia.

Salaliittoteoriat

Heikkilän mukaan ”SUOMEN POLIISI ON BIG PHARMAN SUOJELIJA”, lääkärikunta on addiktioiden luoja numero yksi ja hänen saamansa kritiikki todistaa hänen mielipiteensä oikeaksi. Vihreän langan artikkeli arvioi Heikkilän kuulostavan erittäin vainoharhaiselta kirjoittaessaan mediasta ja lääketeollisuudesta.

Mikroaaltouunit

Antti Heikkilä varoittaa käyttämästä mikroaaltouuneja ruuanlaitossa, koska mikroaaltouunissa lämmitetyllä ja sitten jäähdytetyllä vedellä kasteltu kasvi pärjäsi huonommin yhdysvaltalaisen koulutytön kokeessa.

Heikkilän mielestä koe oli ”tieteellisesti pätevä”, koska siinä oli yksi uunivedellä ja yksi tavallisella vedellä käsitelty kasvi. Heikkilän käsitys ”tieteellisestä pätevyydestä” paljastaa, että hän on joskus kuullut vertailuryhmistä muttei otoskoosta, satunnaistamisesta, sokkotesteistä, toistettavuudesta, vertaisarvioinnista ja meta-analyyseistä.

Skeptikko Pertti Jarla arvosteli koeryhmän pienuutta eikä saanut eroa kasvien välillä toistaessaan kokeen.

Rokotevastustus

Tieteenvastainen rokotusinfo.fi-luddiittijärjestö vetoaa eniten Heikkilään ja pariin muuhun ”lääkäriin” puolustaessaan rokotusvastaisuutta. Rokotukset kuitenkin pelastavat jatkuvasti tuhansia ihmishenkiä Suomessakin, etenkin lapsia.

Skeptikot ovat luetelleet lukuisia virheitä Heikkilän väitteissä rokotteista.

Heikkilä postasi blogiinsa uutisen, jonka mukaan sikainfluenssarokote olisi lisännyt keskenmenoja mahdottomat 700 %. Toimittajan kysyessä tästä Heikkilä sanoi postauksen olleen huumoria.

Heikkilä on epäillyt sikainfluenssarokotteen jopa voineen aiheuttaa kuolemia ja lääkintääkin tulee välttää, esimerkiksi tulehduskipulääkettä ei pidä käyttää alle 40 asteen kuumeessa.

Heikkilä on vastustanut myös mm. HPV-rokotetta, koska yli 90 % paranee HPV-infektiosta itsestään ja tutkimusnäyttöä ei hänestä ole tarpeeksi. THL:n lääkäri Hanna Nohynek on eri mieltä, koska kuitenkin 34 000 vuosittain solumuutoksia saavasta naisesta 3000 tarvitsee hoitoa, joka voi aiheuttaa lapsettomuutta ja 50 naista menehtyy vuosittain kohdunkaulansyöpään.

Kirja: Ravinto & Terveys

Ravitsemusterapeutti Jan Verho toteaa, että Heikkilän kirja Ravinto & Terveys on täynnä asiavirheitä, jotka olisi helposti voinut tarkistaa netistä, jopa monia samalla sivulla. Esimerkiksi: ”Vain pikajuoksija voi käyttää hyväkseen elimistön sokerivaraston mutta suorituksen jatkuessa elimistön ainoa polttoaine on rasva”, vaikka pelkästään lihasten hiilihydraattivarastot riittävät 1-2 tunnin juoksuun.

Kultti

Blogistin mukaan Heikkilä on käytännössä kirjanmyyntiyritys, jolla on miljoonan euron liikevaihto ja uskonlahkoa muistuttava suljetun piirin ”Dojolaiset”-sivusto. Blogisti siteeraa Skientologia-”uskonnon” perustajaa: ”Jos haluat tienata miljoonia, paras tapa on perustaa oma uskonto.”

Kultti vetoaa etenkin karppaajiin, rokotevastustajiin, ilmastodenialisteihin ja yleisemmin tieteenvastustajiin ja luonnonmukaisuus-entusiasteihin. Karppaus tosin on suurelta osin tieteenmukaista, joskaan sen pitkäaikaiskäytön turvallisuudesta ei ole takeita.

Lehdet haastattelevat usein Heikkilää, koska tämän hätkähdyttävät väitteet keräävät paljon lukijoita, etenkin kun ihmiset ovat tottuneet luottamaan ”lääkäriin”. Lääkäreitä on kuitenkin paljon, ja osa heistä luulee tietävänsä paremmin kuin tiede.

Lisätiedot lähdeviitteineen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s