Piketty on väärässä, rikkaus ei johdu perinnöistä -Larry Summers (dem.)

Yhä harvempi rikas on perijä, ja 90 % rikkaimmista köyhtyi pois rikkaimpien listalta 30 vuodessa. Eniten rikastuva prosentti saa työtuloja eikä niinkään pääomatuloja. Huippujohtajat ansaitsevat tulonsa. Näin Obaman talousneuvostoa johtanut demokraattiprofessori Lawrence Summers kirjoittaa Democracy Journalissa Thomas Pikettyn olevan väärässä. Talouskasvu henkeä kohden on 2000-luvulla korkeampaa kuin koskaan ennen, Pikettyn omissakin papereissa.

400 rikkaimmasta yhdysvaltalaisesta vuonna 1982 enää vain joka kymmenes oli listalla vuonna 2012 (Forbes 400). Rikkaat siis pikemminkin menettivät vaurautensa kuin kasvattivat sitä. Jos he olisivat kasvattaneet vaurauttaan oletetulla neljällä prosentilla vuodessa, he pääosin olisivat yhä listalla. Ja päinvastoin yhä pienempi osa listalaisista on saanut vaurautensa perinnöistä.

Huippujohtajat ansaitsevat palkkansa

Eniten rikastuvan prosentin tulot tulevat lähinnä työstä eikä pääomien kasautumisesta. Rikastujatkaan eivät yleensä ole osakkeenomistajia huijaavia toimitusjohtajia vaan pääomasijoittajien yritysten johtajia. Pääomasijoittajat maksavat johtajille enemmän kuin osakeyhtiöt – koska se kannattaa. Globalisaatio hyödyttää myös viihde- ja urheilusupertähtiä, Summers kirjoittaa.

Mitä jos pääomat sittenkin kasautuvat?

Jos pääomat silti kasautuvat, se ei Summersin mielestä tule tapahtumaan Pikettyn tavalla vaan ennemmin robottien, tekoälyn, 3D-tulostuksen ja vastaavan korvatessa heikkotaitoisimpia työntekijöitä. Koska pääomaverot ovat ongelmallisia, Summers ehdottaa immateriaalioikeuksien lieventämistä, eläkevarojen sijoittamista osakkeisiin, varallisuutta tukevan sääntelyn ja tukiaisten vähentämistä sekä kaavoituksen lieventämistä niin, että rakentaminen vapautuisi keskustoissakin.

”Piketty on väärässä” teoriassakin eikä vain käytännössä

Euron lisä omassa varallisuudessa lisää ihmisen kulutusta 5 senttiä, mikä jo yksin riittää kumoamaan Pikettyn olettaman vaurauden kasautumisen. Sitä paitsi pääoman kasvaessa sen tuottoprosentti laskee toisin kuin Piketty olettaa. Pikettyn esimerkitkin ovat kovin valikoivia. Taloustieteilijät myös selittävät pääoman tulo-osuuden kasvun globalisaatiolla ja teknologisella muutoksella eivätkä pääomien kasautumisella, Summers lisää.

Muut arvioijat ovat sanoneet Pikettyn myös puhuvan sekaisin brutto- ja nettotuloista aina sen mukaan, mikä on hänelle edullisinta, niin että hänen johtopäätöksensa olisivat tosia vain, jos nämä olisivat sama asia, mitä ne eivät ole. Pikettyn kuvaama omaisuuden ”liikakasvu” länsimaissa on ollut lähinnä asuntokuplaa.

Hollandelaista vasemmistopopulismia?

Erään artikkelin mukaan vasemmistolainen Piketty tuki voimakkaasti François Hollanden vaalikampanjaa ja 75 %:n verotusta, ja kun se on tehnyt Hollandesta ehkä historian epäsuosituimman presidentin, tämä kirja on nyt hänen uusi kampanjansa aiheesta. Populistista kysyntää tuonhenkiselle kirjalle on aina. Tämä on vähättelevää. Kirja kuitenkin tarjoaa myös hyödyllistä uutta informaatiota keskusteluun, kunhan muut tutkijat ehtivät korjata sen datassa, vinoumissa ja tulkinnoissa olevat virheet.

Linkkejä

The Inequality Puzzle, Lawrence H. Summers, Democracy journal, Summer 2014
Piketty-artikkelit Vapaasana.netissä
Thomas Piketty (L.net)
Thomas Piketty muotoili kapitalismin lait: vauraus keskittyy nyt kasvun hidastuessa (Vapaasana.net kuukausia ennen kuin englanninnos julkaistiin huhtikuussa ja kirjasta tuli tunnettu)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s