Worldwatch – kandidaattitason alarmistirahastaja maailman ”auktoriteettina”

Lester Brownin Worldwatch-instituuttia ja sen Maailman tila -pamfletteja esitetään mediassa totuutena, vaikka Brownin antikapitalistisen rahankeruumission väitteet paisuvista nälänhädistä ovat osoittautuneet kerta toisensa jälkeen totuudelle päinvastaisiksi jo vuosikymmenten ajan. Geenimuunteluakin Worldwatch vastustaa päinvastoin kuin tieteen konsensus.

Rikkaaksi profetioilla

Maataloustieteen maisteri, tomaatinviljelijä Lester Brown perusti Worldwatch-instituutin vuonna 1974 Rockefellerien säätiön rahoituksella.

Nobel-palkittu Norman Borlaug, arviolta miljardi ihmishenkeä säästäneen vihreän vallankumouksen isä, arvelee Worldwatch-instituutin perustaja Lester Brownin olevan ”tuomiopäivän profeetta”, joka kirjoittaa usein sen mukaan, millä saa kerättyä parhaiten rahoja kulloisissakin poliittisissa suhdanteissa.

Worldwatch-instituutti ei Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa – Turvattu Luonto ry:n varapuheenjohtajan mukaan ole tutkimuslaitos vaan vihreä järjestö, jolla on huono maine, koska se myy tiedotusvälineille tieteellisesti kestämättömiä ideologisia raportteja melkein mistä aiheesta tahansa.

Vääriä ennusteita

The Economist -lehden mukaan Brown on vuodesta 1973 asti aina vehnän hinnan tilapäisesti noustessa ennustanut, että pian väestönkasvu ylittää ruoantuotannon. Taas vuonna 1994 hän ennusti, että 40 vuoden tuotantoennätysten jälkeen tuotanto henkeä kohden on yllättävän nopeasti kääntynyt laskuun. Kaksi seuraavaa jättisatoa laskivat vehnän hinnan ennätysalas.

Vuodesta 1961 tuotanto kasvoi 140 %, väestö vain 100 %. FAO:n mukaan kehitysmaissa kalorinsaanti oli noussut 27 % henkeä kohden ja nälänhädän ja aliravitsemuksen aiheuttamat kuolemat ovat ennätysvähäisiä.

Vuonna 1974 Brown sanoi, että viljelijät eivät enää pysty pysymään kysynnän perässä, vaan edessä on krooninen niukkuus ja kohoavat hinnat. Samantapaisia lausuntoja häneltä on kuultu ainakin vuosina 1965 – 2009.

Vuonna 1981 Brown kirjoitti: ”Ruoan riittävyyden aika on ohitse. Koska ruoan kysyntä jatkaa kasvuaan, ruoan reaalihinnat nousevat vääjäämättä.” Kuitenkin koko 1980-luvun vehnän ja riisin hinnat laskivat historiallisen alas.

Brown oli ennen USA:n valtion agronomi. Hän arveli, että jo yritys ruokkia kaikki maailman ihmiset olisi tuhoisaa ympäristölle. Kuitenkin pahoista nälänhädistä kärsineet Somalia ja Etiopia olivat kommunistisia, kapitalistisissa maissa nälänhätiä ei ollut lainkaan.

Lester Brown -sitaatteja

Antikapitalistinen vallankumous
”Building an environmentally sustainable future requires restricting the global economy, dramatically changing human reproductive behavior, and altering values and lifestyles. Doing this quickly requires nothing short of a revolution.”

Neuvostokommunistit pelastavat maailman
”Mr. Brown declared that Mikhail Gorbachev might become the savior of the… environment and… is extremely proud that Georgi Arbatov, the [Soviet’s] leading expert on ideological warfare, wrote the forward to the Russian edition of [his book].”

Samoin Kiinan kommunistit
”Chinese success in agriculture cannot be viewed apart from the social reforms and regimentation that have resulted in a rare degree of social equity not only within the rural sector but between the rural and urban sectors as well.” – 1975 Brown quote cited in the Washington Post, September 26, 1989

Hallitukset ja rahajärjestelmä romahtavat
”If the world continues with business-as-usual policies in agriculture and family planning, a food emergency within a matter of years may be inevitable. Soaring grain prices and ensuing food riots could both destabilize national governments and threaten the integrity of the international monetary system.” – Quoted in the Washington Post, September 26, 1989

Rockefellerien rahoituksella alarmistiksi

National Center: Lester Brown oli tomaatinviljelijä, josta tuli maatalousministeriön työntekijä ja joka perusti Worldwatch-intsituutin vuonna 1974 Rockefeller Brothers Fund -rahaston avulla ”[to] alert policy makers and the general public to emerging global trends in the availability and management of resources.” Budjetti (1993) arviolta ”$3 million and a staff of 32.”

Palkkaa tohtorien sijaan kandidaatteja tekemään tutkimusta

Elämänkerturi David De Leon kirjoittaa, että Brown keräsi vain collegen käyneitä nuoria idealisteja eikä korkeampia tutkintoja suorittaneita spesialisteja. Tosin Brown itsekin on vain maisteri.

National Center: ”Though State of the World is used as a textbook at some 600 universities and has been given considerable coverage in the media, it lacks academic credibility. Brown looks for recent college graduates with a general interest in the environment, but without advanced degrees to staff Worldwatch. ”

Vaikka mm. USA:n, Britannian, Brasilian, Kiinan, Intian, Meksikon ja kolmannen maailman kansalliset tiedeakatemiat kannattavat geenimuuntelua, Worldwatch-instituutti on toistuvasti arvostellut sitä.

Lähdeviitteet ja lisätietoja

Yksi kommentti artikkeliin ”Worldwatch – kandidaattitason alarmistirahastaja maailman ”auktoriteettina”

 1. Lester Brown ei ole enää Worldwatch-instituutin johdossa.

  Mutta se ei tarkoita sitä, että ko. ”instituutti” olisi muuttunut parempaan suuntaan vaan on pikemminkin päinvastoin: se on ryhtynyt vielä fanaartisemmin ajamaan luomuviljelyn asiaa ja vastustamaan geenitekniikkaa. Ks.

  http://tuottavamaa.org/uutiset.php?News_id=160

  Näiden Maailman tila -raporttien (tai siis pamflettien) outo ja perusteeton asema mm. yliopistojen tutkintovaatimuksissa – josta ehkä seuraa niiden ylimääräinen arvostus muuallakin – johtunee jonkinlaisesta ”sisäpiirin” junailusta, kirjathan kustantaa Gaudeamus.

  Heikki Jokipii

  Luonnonsuojeluyhdistys Tuottava Maa – Turvattu Luonto ry
  http://tuottavamaa.org/

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s