Syrizan trotskilaiset, stalinistit ja nationalisti-sosialistit ylistävät Putinia

Alexis Tsipras ylisti Krimin liittämistä Venäjään. Äärivasemmistolaisten putinistien Syriza on äänestänyt lähes aina Putinin puolesta. Edes Memorial-ihmisoikeusjärjestön lakkauttaminen ei saanut heidän tuomiotaan. Syrizan stalinistit ja trotskilaiset ovat haudanneet riitansa. Puolue valitsi hallituskumppanikseen talousliberalismia vastustavan mamu-, homo- ja juutalaisvastaisen ANEL-nationalistipuolueen, joka haluaa kirkon koulutukseen ja perhe-elämään. Kommunisteihin 1980-luvulla liittynyt Tsipras ihailee Fidel Castroa, ja ministereillä on läheiset suhteet Putinin sisäpiiriin.

Tammikuussa 2015 Syriza voitti melkein enemmistön mutta hylkäsi vasemmistolaiset ja keskustalaiset puolueet ja muodosti Kreikan hallituksen ”äärioikeistolaisen” ANELin kanssa. Molemmille puolueilla on läheiset siteet Putinin sisäpiiriin.

Putinismi

Moscow Times arvelee Syrizan olevan Venäjän lojaali liittolainen. Lehti toteaa Venäjän antieurooppalaisen retoriikan tulleen osaksi Tsiprasin sanastoa viitaten tämän toukokuussa 2014 pitämään puheeseen fasismin ja uusnatsismin paluusta Euroopan hallituksiin.

Syrizan pelätään huutokauppaavan Kreikan EU-veto-oikeuden EU:n ja Venäjän kesken: ellei puolue saa haluamiaan velkajärjestelyjä, se voi uhata EU:ta tämän Venäjä-politiikan hajottamisella. Venäjä-pakotteet vaativat yksimielisyyttä.

Toukokuussa 2014 Tsipras puolusti Krimin ”kansanäänestystä” itsenäisyydestä, vastusti Venäjän-vastaisia pakotteita ja syytti Ukrainaa uusnatsielementeistä lähes Putinin sanoin. Puolueen vaalivoiton jälkeen 2015 Syrizan energiaministeri Panagiotis Lafazanis sanoi puolueen vastustavan vallitsevia pakotteita.

Syrizan mepit pidättyivät äänestämästä europarlamentin päätöslauselmasta, joka tuomitsi sen, kun Venäjä lakkautti ihmisoikeusjärjestö Memorialin. Syksyllä 2014 Syrizan mepit äänestivät Ukrainan EU-assosiaatiosopimusta vastaan. He myös vastustivat EU-Ukraina-tiedeyhteistön jatkamista sekä EU-parlamentin päätöslauselmia, joissa tuomittiin Krimin liittäminen Venäjään ja Venäjän tuki Ukrainan separatisteille ja vaadittiin sanktioita. Lännessä Kreikka nähdään yhä enemmän Putinin äänitorvena.

Myös Syrizan ulkoministeri Nikos Kotzias ja ANELin sisäministeri Panos Kammenos ovat läheisissä suhteissa Putinin sisäpiiriin, ex-kommunisti Kotzias jopa Venäjän kansallisaatteen ideologi Aleksandr Duginiin, joka elokuussa 2014 vaati ukrainalaisten kansanmurhaa.

Vuonna 2013 Syriza kampanjoi Kreikan Nato-eron puolesta.

Heti vaalivoiton jälkeen Syrizan hallituksen väitettiin yrittäneen poistaa muiden 27 EU-johtajan hyväksymästä julkilausumasta Venäjän syyllisyyden 30 siviiliä tappaneeseen raketti-iskuun. Syrizan euro-edustajat ovat vastustaneet melkein jokaista europarlamentin Venäjä-vastaista julkilausumaa.

Aate ja tavoitteet

Äärivasemmistolaiseen Syrizaan kuuluu maolaisia, trotskilaisia, antikapitalisteja, ay-väkeä, eurokommunisteja. Ainakin 30 % heistä on militantteja. Puoluesihteerin mukaan trotskilaisuuden ja stalinismin välinen riita on kuitenkin puolueessa haudattu. Mukana on myös punavihreitä ja feministejä. Puolueeseen fuusioitui muun muassa sosialistis-nationalistinen Democratic Social Movement (DIKKI).

Puolueen tavoitteita ovat mm. ilmainen sähkö niille, joilta sähköt on katkaistu, minimipalkan korotus puolella, ruokasetelit lapsille, koti kodittomille.

Helsingin Sanomien mukaan Syriza oli valtaan päästyään tammikuussa 2015 heti perumassa talouden avoimuutta ja markkinaehtoisuutta lisääviä uudistuksia ja lisäämässä etuuksia ja julkisia työpaikkoja, vaikka rahat olivat lopussa ja Kreikka näytti näin tuhoavan orastaneen kasvun. Kreikka on erittäin korruptoitunut maa, jossa vaalivoittajat ovat toistuvasti jaelleet julkisia virkoja, tukia ja etuuksia omilleen ja talouden suljettuus on johtanut valtavaan tehottomuuteen.

Helsingin Sanomien kysymykseen (2012): ”Tarvitseeko suomalaisten veronmaksajien olla huolissaan Kreikalle lainaamistaan rahoista, jos voitatte vaalit?” Tsipras vastasi tuskin kuuluvalla äänellä: ”Katsotaan sitä myöhemmin”.

Puheenjohtaja

Alexis Tsipras on johtanut Syrizaa vuodesta 2008. Hän liittyi 1980-luvulla kommunistinuoriin. Omille hän puhuu vallankumouksesta, ulkomaille ”uudistuksista”.

Tsipras haluaa lakkauttaa kapitalismin, liittyi kommunisteihin 1980-luvulla ja on nimennyt nuorimman poikansa Che Guevaran mukaan.

Tsiprasin väitetään olevan Fidel Castron pitkäaikainen ihailija.

Kommunistiministerit

Valtiovarainministeri, ekonomisti Yanis Varoufakis sanoo olevansa marxisti.

Kreikan kommunistipuolueesta (KKE) ovat ulkoministeri Nikos Kotzias, infra- ja talousministeri Giorgios Stathakis, energiaministeri Panaghiotis Lafazanis, työ- ja solidaarisuusministeri Panos Skourletis sekä varapääministeri Yiannis Dragasakis. Kotzias ja Dragasakis ovat entisia KKE:n keskuskomitean jäseniä.

Ulkoministeri Nikos Kotzias ylisti vuoden 1983 kirjassaan Puolan kommunistidiktatuuria ja hyökkäsi Solidaarisuus-liikettä vastaan. Vuonna 2013 hän kutsui Alexander Duginin Pireuksen yliopistoon, jossa tämä ylisti Putinin pysäyttäneen liberaalin länsimielisen oligarkian kehittymisen.

Homofobinen ja antisemitistinen hallituskumppani ANEL

Voitettuaan vaalit tammikuussa 2015 Syriza muodosti hallituksen äärioikeistolaisen Itsenäiset kreikkalaiset -puolueen (ANEL) kanssa.

ANEL on konservatiivinationalistinen puolue, jonka mukaan EU:n ja IMF:n ”uusliberalismi” on raunioittanut Kreikan. ANELin ja Syrizan näkemykset homoavioliitoista, maahanmuutosta, kirkon roolista ja Turkista ovat vastakkaisia, mutta viha velkaohjelmia kohtaan yhdistää niitä. Juutalaisjärjestöt syyttivät puoluejohtaja Kammenosta juutalaisvastaisuudesta, kun tämä väitti, että juutalaisia suositaan ja he maksavat muita kansalaisia vähemmän veroja.

Wikipedian mukaan ANEL vastustaa monikulttuurisuutta ja haluaa vähentää maahanmuuttoa, sekä kehittää ortodoksisen kirkon mukaisen koulutusjärjestelmän. Kreikan politiikan asiantuntija Roman Gerodimos sanoo, että puolue on harjoittanut xenofobista ja homofobista politiikkaa.

Puolue tukee patriotismia ja kirkon roolia perhe-elämässä ja koulutuksessa.

Lähdeviitteet ja lisätietoja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s