HS-Tiede: Jani Kaaron utopiat pakkotyöstä ja sosialismista

HS:n tiedekolumnit tunnetusti vastustavat tieteen konsensuskantoja ja esittävät yleensä vasemmistolaista tieteenvastaista propagandaa. Käsittelemme tässä Jani Kaaron pakkotyöhaaveilukirjoitusta. VATT:n ekonomistien Asiaton lehdistökatsaus on ehtinyt jo lytätä monta muuta.

Helsingin Sanomien tiedesivuilla on pitkään julkaistu tieteen konsensuskantojen vastaista vasemmistofiktiota kolumneina. Tuoreimpana vasemmistolainen Jani Kaaro: Mihin katosivat utopiat? (netissä: ”Näin ihminen vapautetaan työn ikeestä – esittelyssä kolme utopiaa”).

”Parempina maailmoina” Kaaro esittää ensin anarkisti Paul Goodmanin utopian: jokainen alistetaan vuorollaan viiden vuoden sosialistiseen pakkotyöhön perustarpeiden tuottamiseksi. Sen jälkeen he voivat halutessaan siirtyä vapaan markkinatalouden puolelle.

Goodmania myötäkarvaan silittävä Kaaro siis kannattaa pakkotyötä ja sosialismia? Vaikka välttämättä haluttaisiin valtion sanelevan ihmisille yli näiden oman tahdon, mitä hyödykkeitä näiden ainakin pitää saada, se kävisi tehokkaammin siten, että valtio ostaisi nämä hyödykkeet markkinoilta. Esimerkkinä mainitun julkisen liikenteen tuotantokustannuksetkin HSL:lle putosivat kolmanneksen, kun siirryttiin kilpailuun. Karkeasti toinen kolmannes on tukia, joten ilman kilpailutusta hinta käyttäjille olisi nyt kaksinkertainen. Miksi turhaan tuottaa julkiset palvelut sosialistisesti vieden näin puolet enemmän ihmiskunnan resursseja?

John Kenneth Galbraith: enempi on turhaa

Vasemmistolaiseksi kuuluisa ekonomisti John Kenneth Galbraith keksi 1960-luvulla, että tuolloin alettiin olla sellaisessa yltäkyllyydessä, jossa enempää ei tarvita. Eikö hän tiennyt, että samaa ajateltiin jo 1800-luvun Euroopassa, vaikka 1960-luvun ihmiset eivät millään olisi tyytyneet 1800-luvun elintasoon ja nykyihmiset eivät millään tyytyisi 1960-luvun elintasoon. Esi-isämme eivät vain ymmärtäneet, että tietokoneet, matkapuhelimet, Internet, Wikipedia, Vapaasana.net, nykyaikaiset kodinkoneet, uudet palvelut, nerokkaat tuotteet ja moni muu asia olisivat ponnistelujen arvoisia.

Galbraithin nerokas ”ratkaisu” oli säätää työttömyyskorvaukset niin suuriksi, että moni lopettaisi työnteon, kun sitä ei kerran enää tarvita. Liberaalimpi ratkaisu olisi antaa ihmisten itse päättää, paljonko haluavat tehdä töitä. Kukin valitkoon itse, pitääkö lisähyödykkeitä niiden vaatiman ponnistelun arvoisena vai ei. Joillekin vapaa-aika on tärkeämpää, toisille rahalla saatavat tuotteet tai palvelut – tai kyky luoda lisärahaa, jolla parantaa maailmaa, kuten Bill Gatesille.

Robert Theobald: perustulo

Ekonomisti Robert Theobald pelkäsi automatisoitumisen kasvattavan tuloeroja ja ehdotti ratkaisuksi perustuloa monen muun tavoin. Jos tuloeroja haluaa väkisin tasata, perustulo on vapautta vähiten rajoittavia tapoja tehdä se. Tämän vaatima verotus tosin riistää ihmisiltä valinnanvapauden siitä, mikä oma ponnistelu on tuottamiensa resurssien arvoista, kun valtio varastaa osan näistä resursseista pois. Vaihtoehtoiset keinot ovat silti itsemääräämisoikeutta vieläkin enemmän rajoittavia.

Meillä paras elämä, mitä monille on tarjolla, tarkoittaa minimipalkan ja burnoutin hyväksymistä.

Tuo Kaaron vähättelemä palkka tarjoaa elintason, joka monella tapaa ylittää sen, mistä ruhtinaat ennen vain haaveilivat. Upporikas mies saattoi kyllä ostaa tiikerinpenisjauhetta, mutta sen vaikutus oli olematon. Nyt minimipalkallakin voi ostaa Viagraa. Paul Krugman kirjoitti, miten jo vuonna 1996 mediaaniperheen elintaso Viagroineen, videoineen, mikroaaltouuneineen ja pankkiautomaatteineen oli tavattomasti korkeampi kuin vuonna 1973, vaikka viralliset luvut näyttivät vain pientä eroa. Sen jälkeenkin se on kasvanut valtavasti viidenkympin DVD-soittimineen, tallentavine digibokseineen ja nettipankkeineen muista Internet-palveluista puhumattakaan.

Myös työn rasittavuus ja kuluttavuus ovat romahtaneet ja työviihtyvyys parantunut valtavasti käytännössä kaikkien tutkimusten mukaan.

HS:n Tiede-kolumnit ovat täysin irrallaan todellisuudesta ja raportoivat juuri niitä ”Mies puri koiraa” -asioita, jotka ovat kyllä uutisia mutta ovat hämärtäneet ihmisten kuvan todellisuudesta. Oikeasti maailma on parantunut suunnattomasti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s