Edgar Savisaar – Viron Hugo Chávez

Venäjän rahoittaman Savisaaren Tallinna on perustanut oman televisiokanavan ja vahvistanut kaupunkilehtiä, jotka ylistävät Savisaarta ja ajavat hänen ideologiaansa, veronmaksajien rahoilla. Savisaaren johtama Tallinna muutti joukkoliikenteen ilmaiseksi, rakennutti Viron ensimmäiset kaupungin alihinnoitellut vuokratalot ja on perustamassa voittoa tavoittelematonta pankkia.

Samaa tapaan myös Hugo Chávez piti itsensä vallassa lähettämällä jatkuvaa propagandaa sosialistisesti omistetuista tiedotusvälineistä veronmaksajien rahoilla.

Autoritaarisena ja HS:n Viron-toimittajan mukaan ”pahiksena” pidetty Edgar Savisaar on johtanut vasemmistolaista ”keskustapuoluetta” vuodesta 1991. Hän kuitenkin oli mukana Viron itsenäistymisessä, 1990-92 pääministerinäkin, vaikka onkin sittemmin tullut Venäjän etujen ajajaksi siinä määrin kuin se on mahdollista kannatustaan menettämättä.

Venäjän vaikuttaja-agentti?

Viron suojelupoliisi julkisti joulukuussa 2010 asiakirjoja, jonka mukaan Savisaar olisi pyytänyt vaalirahoitusta Venäjältä.
Vuonna 2010 lehdistölle vuosi turvallisuuspoliisin salainen raportti. Sen mukaan Savisaar olisi Venäjän vaikuttaja-agentti. Savisaar on todistetusti pyytänyt Venäjän rautatiejohtaja Vladimir Jakuninilta rahaa uuteen ortodoksikirkkoon ja ”johonkin toiseen tarkoitukseen”, joka turvallisuuspoliisin mukaan olisi vaalirahoitusta. Presidentti ilmoitti, ettei tule nimittämään hallitusta, jota Venäjältä rahaa pyytänyt henkilö johtaa. Pääministeri ilmoitti, ettei mene hallitukseen sellaisen henkilön kanssa.

Vuonna 2015 korkein oikeus pidätti Savisaaren pormestarin tehtävistä lahjusrikostutkinnan vuoksi. Kysymyksen, onko Venäjä uhka Virolle, Savisaar kiersi vastaamalla, että Isis on ”vaara numero yksi”. Hänen mielestään Venäjän vastaiset talouspakotteet ovat pahasta.

Savisaaren äiti on vironvenäläinen. Häntä äänestävät etenkin Putinin venäjänkielisiä tiedostusvälineitä seuraavat vironvenäläiset mutta myös jotkut etniset virolaiset.

Savisaar on eronnut kolmesti. Filosofian kandidaatintyönsä hän teki Rooman klubista. Kommunistipuolueeseen hän liittyi vuonna 1982 mutta siirtyi myöhemmin kansanrintamaan.

Kadri Simson

Savisaaren entinen tukija Kadri Simson haastoi Savisaaren puheenjohtajavaalissa marraskuussa 2015. Tämä jakoi puolueen Simsonia tukeviin uudistusmielisiin ja Savisaarta tukeviin vanhoillisiin, mutta lopulta Simson hävisi vaalin niukasti, saaden 47 % äänistä. Vaalikampanja Simsonia vastaan oli mustamaalaava ja vaalin ratkettua lehdet arvelivat Savisaaren ryhtyvän rangaistustoimiin Simsonia vastaan. Savisaar ei enää nimittänyt Simsonia varapuheenjohtajaksi, vaikka tämä oli johtanut puoluetta Savisaaren maaliskuisesta sairastumisesta asti kunnes tämä palasi johtoon kesän jälkeen.

Lähdeviitteet ja lisätietoja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s