Shorttaajat – pörssin totuudentorvet ja kurssiheilahtelun vähentäjät

Shorttaaja lyö vetoa kurssilaskun puolesta. Näin hän korjaa ylikorkeita arvostuksia tai paljastaa yrityksen taseen ulkopuolisia riskejä, kuten ympäristövastuita ja sosiaalisia ongelmia. Tämä vähentää kurssiheilahtelua sekä lisää markkinoiden vakautta ja likviditeettiä. Silti näitä shorttaamalla rikastuneita usein syytetään erheellisesti romahduksista, vaikka kurssinousulla rikastuneita pidetään sankareina.


Lyhyeksi myynti eli shorttaus eli ylimyynti: henkilö myy arvopaperia enemmän kuin omistaa, siis shorttaukseen vuokraamiaan osakkeita.

Sijoittajan kannattaa shortata, kun hän huomaa yrityksen liian kalliiksi, esimerkiksi löytää yrityksen taseen ulkopuolisia riskejä. Kun hän ostaa osakkeet takaisin hinnan laskettua ja palauttaa ne lainaajille, hän tekee voittoa.

Shorttaamalla sijoittaja estää kurssia nousemasta tarpeettoman korkeaksi ja takaisinostaessaan hän estää kurssia laskemasta vieläkin alemmaksi. Tämä vähentää kurssiheilahtelua.

Jos kuitenkin sijoittaja shorttaa tilanteessa, jossa hinta ei olekaan liian korkea, hän kärsii siitä tappiota joutuessaan ostamaan osakkeet takaisin kalliimmalla. Shorttauksia tehdään myös väärin motiivein, mutta se yleensä kostautuu tekijälleen tappioina. Järkevän shorttauksen hyödyt ovat kuitenkin paljon suurempia.

Shorttaus toimii kuten ”kanarialintu hiilikaivoksessa”: se paljastaa ja pysäyttää kestämättömän toiminnan aikaisemmin ja siten vähentää vahinkoja ja kehittyviä markkinakuplia. Jotkin hedgerahastot saattavat olla erityisen hyviä löytämään tällaisia ylihinnoittelutilanteita.

Lyhyeksi myynti (Liberalismi.net, jossa lähdeviitelinkit: HS ja The Economist)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s