Panaman paperit kertovat antikapitalismin kleptokraattisuudesta

Venäjän, Kiinan, Pakistanin ja Ukrainan johtoa sekä entistä Egyptin ja Libyan arabisosialistista johtoa jäi kiinni lähipiirin veroparatiisisijoituksista, joista moni on tehty kansalta ryöstetyillä rahoilla. Islannin presidentti myi osuutensa valmiiksi rikkaalle vaimolleen jo ennen ryhtymistään kansanedustajaksi. Kansalta ryöstetyistä rahoista tuskin oli kyse. Vuoto osoitti taas kerran kapitalistiset maat vähemmän kleptokraattisiksi kuin vähemmän kapitalistiset, Megan McArdle huomautti.

Tutkitusti vallitseva talouden sääntely selittää 71 % korruptiosta. Koska korruptio katoaa hitaasti, aiempi sääntely selittää ison osan lopusta. Taloudellinen vapaus käy käsi kädessä korruption vähäisyyden kanssa.

Kapitalismi on tärkein lääke korruptioon ja mielivaltaan. Sääntelytaloudessa kaikkeen pitää lahjoa lupa poliitikoilta tai virkamiehiltä. Kapitalismissa mikään ei ole luvanvaraista paitsi toisten kehoon tai muuhun omaisuuteen kajoaminen, josta nämä toiset saavat päättää itse. Se lähes eliminoi korruption. Pohjoismaissa sääntely on tieteen indeksien mukaan lähes maailman vähäisintä.

Korkea veroaste ei vaikuta yhtä korruptoivasti kuin suora sääntely, joskin valtion käsitellessä noin suuria summia löytyy välistävetäjiä lahjomaan poliitikkoja. Yrityksissä omistajilla on selkeämpi kannustin valvoa rahojaan kuin julkisella sektorilla.

McArdlen listaan voisi lisätä monia epäkapitalistisia maita mutta senkin, että David Cameronin isän sijoitusyhtiö siirtyi muutama vuosi sitten Panamasta Irlantiin. Siinäkään ei maan johtaja ollut ryöstänyt kansan rahoja, vaan isä oli siirtänyt rahojaan kevyemmän verotuksen maahan jo Cameronin lapsuudessa. Vähemmän kapitalistista maista löytyy paljon synkempiä esimerkkejä.

Megan McArdle on mm. The Guardianiin, The Economistiin, The Reasoniin ja Bloomberg View’hun kirjoittanut journalisti, joka aloitti Ralph Naderin ovelta-ovelle-aktivistina.

Lisäys 7.4.: Cameron ilmoitti sijoittaneensa vuonna 1997 isänsä yritykseen vaimonsa kanssa ja myyneensä pois osuutensa, noin 30 000 puntaa, pois ennen tuloaan pääministeriksi, ja maksaneensa kaikki normaalit verot Britanniaan.

[Putinin propagandan osana toimiva Wikileaks on moittinut Panama-vuotoa USA:n tekemäksi ja yritykseksi mustamaalata Putinia.]

Lisätietoja

Panama Papers (en.Wikipedia)
The Panama Papers Actually Reflect Pretty Well on Capitalism (Megan McArdle, Bloomberg View)
Taloudellisen vapauden indeksi on tieteellisissä tutkimuksissa käytetty karkea arvio valtioiden kapitalistisuudesta.
Omaisuuden suojan indeksillä Pohjoismaat ovat vieläkin selvemmin kärjessä. Sen varaan hyvinvointivaltio on rakennettu.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s