Uber on tehokkaampi, ympäristöystävällisempi ja turvallisempi kuin taksit

Alan B. Kruegerin ym. tutkimuksen mukaan Uber-kuljettaja käyttää kapasiteettiaan tehokkaammin kuin taksikuski: sekä työajasta että ajetuista kilometreistä suurempi osa tapahtuu asiakas kyydissä. Syitä ovat 1. teknologia kohdistaa asiakkaat ja kuljettajat toisilleen tehokkaammin, 2. suurempi mittakaava, 3. taksisääntelyn tuottama tehottomuus, 4. Uberin työvoimamalli on tehokas, 5. ruuhkahinnoittelu tuottaa tehokkaamman asiakkaiden ja kuljettajien kohtaamisen.

Erään tutkimuksen mukaan Uberin tulo kaupunkiin vähensi rattijuopumuksia.

Uber on taksintilauspalvelu, jossa älypuhelimella voi tilata paikannukseen perustuvan kyydin. Vuonna 2015 Uber toimi Suomessa vain Helsingissä ja sillä oli kymmeniätuhansia asiakkaita. Suomen Taksiliitto pitää laittomana halvempaa Uber Pop -palvelua, joka ei edellytä kuljettajalta taksilupaa. Uber on sanonut tukevansa oikeuteen joutuvia kuljettajia.

Uber tekee taksin saamisen helpommaksi köyhille ja haja-asutusalueilla. Se vähentää ruuhkaa, koska Uber-kuskit eivät taksien tavoin voi ajella ympäriinsä etsien asiakkaita vaan vain ottavat vastaan tilauksia, ja myös pysäköintipaikkaa etsivien autoilijoiden määrä vähenee.

Uber myös mahdollistaa taksikuskin ammatin ihmisille, joiden on vaikeampi selvitä väkivaltaisista asiakkaista, koska siinä voi valita asiakkaansa näiden saaman palautteen perusteella. Tämä lisää työmarkkinoiden tasa-arvoa, sukupuolistakin tasa-arvoa. Samoin asiakas voi halutessaan valita varmemmin turvallisen kuskin.

Myös kuljettaja näkee asiakkaan kuljettajilta saamat palautteet, ja esimerkiksi aggressiiviset asiakkaat voidaan jopa kokonaan sulkea palvelusta. Tämä mahdollistaa taksikuskin ammatin naisillekin. Perinteisen taksin kuljettajista esimerkiksi Helsingissä alle 2 % on naisia.

Uberin ruuhkahinnoittelu

Uberin ruuhkahinnoittelu (surge pricing) saa kysynnän ja tarjonnan kohtaamaan niin tehokkaasti, että odotusaika on olosuhteista riippumatta melkein aina alle viisi minuuttia, yleensä paljon alle, Yhdysvalloissa.

Taloudellista tehokkuutta ruuhkahinnoittelu lisää tehokkuutta kahdella tavalla: 1. hintojen nousu asiakkaiden lisääntyessä houkuttelee lisää kuskeja ajamaan, 2. kun kuskeja ei riitä kaikille, kyydit päätyvät niille asiakkeille, joiden tarve on suurin, jotka suostuvat maksamaan korkeamman hinnan. Suurin osa hinnannoususta päätyy kuljettajille.

Kun uudenvuoden aaton kysyntäpiikini tullen teknologiavirheen vuoksi ruuhkahinnoittelu ei nostanut hintoa, kuskeja ei niin kiinnostanut lähteä ajamaan ja matalan hinnan vuoksi asiakkailla ei niin kiinnostanut etsiä Uberille vaihtoehtoisia kulkutapoja, joten odotusajat venyivät ja kuljetukset vähenivät dramaattisesti. Taloudellisen tehokkuuden näkökulmasta kokeilu epäonnistui. Muutama onnekas asiakas sai halvan kyydin, useimmat eivät mitään kyytiä.

Monet kokevat ruuhkahinnoittelun epäoikeudenmukaiseksi, ja siksi Uber on kirjoittanut asiakkaille ohjeita, miten aikatauluttaa matkansa sen välttämiseksi. Uber myös esittää hinnat asiakkaalle ennen kyydin hyväksymistä. Myös hotelli- ja lentoyhtiöt hinnoittelevat dynaamisesti, mutta Uber eroaa näistä siinä, että sen hinnoittelu on läpinäkyvää.

Uberilla on myös hyviä kilpailijoita, kuten Lyft.

Alan B. Krueger on kuuluisa vasemmistolainen taloustieteilijä, vähimmäispalkan johtava puolustaja maailmassa ja Obaman talousneuvoston puheenjohtaja, ex-ministeri. Ehkä hänelle kuljettajien ja asiakkaiden etu on tärkeämpää kuin taksinomistajien monopolivoitot.

Linkkejä

Taksisääntely nostaa hintoja ja tehottomuutta sekä aiheuttaa jonoja neuvostomalliin (Vapaasana.net 16.4.2016)
Taksisääntely tuottaa raiskauksia, ryöstöjä, korkeita hintoja ja pitkiä odotusaikoja (Vapaasana.net 11.7.2011)
Taksikieltolaki on kehityksen este (Vapaasana.net 11.10.2009)

Lähdeviitteet ja lisätietoja

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s