Tutkimusyhteenvedon mukaan taksisääntelyä ylläpitää omaneduntavoittelu ja se, että olemassa olevat taksiyhtiöt pyrkivät pitämään kilpailun rajoitettuna. Pelkästään New Yorkissa taksiluvan saaneiden monopolihyöty luparajoituksista oli 590 miljoonaa dollaria 1980-luvun alussa. Kaupungissa onkin 1400 taksilupaa vähemmän kuin vuonna 1937. Häviäjiä ovat etenkin autottomat köyhät ja vammaiset. Suomessa tilanne on vastaava. Taksiala on Suomen säännellyin toimiala.
Bussiyrittäjät vaativat taksisääntelyn purkamista. Heistä on epäreilua, että kun bussiala on vapautettu kilpailulle ja näin hinnat ovat laskeneet ja kyytejä on paremmin tarjolla, samaa ei tehdä taksialalla, Yle raportoi.
Myös OECD:n vuoden 2015 tutkimuksen perusteella taksilupien enimmäisrajoitukset pitäisi poistaa Suomessa. Lisäksi henkilö- ja tavarakuljetuksia pitäisi saada yhdistää, HS kertoi.
Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) mukaan taksilupien tarveharkinta rikkoo perustuslain 18 §:n elinkeinovapautta ja estää kilpailua, resurssien tehokasta käyttöä, uusien tuotteiden kehittämistä ja hintojen alentamista. Pahimpana ongelmana virasto pitää taksilupien lukumäärän enimmäisrajoitusta. Kilpailuviraston mukaan sekä määräsääntely että hintasääntely pitäisi poistaa. Tällöin pimeistä takseista päästäisiin eroon ja tarjonnan lisääntyessä saisi halvempiakin kyytejä.
Pelkästään Etelä-Suomessa paljastuu muutaman laitonta taksiluvan vuokrausta vuodessa. Suurin osa tapauksista ei paljastu.
Määräsääntely johtaa taksipulaan ja korkeisiin hintoihin. Sen poistaneissa maissa taksien saatavuus, odotusajat ja kuluttajatyytyväisyys ovat parantuneet ja hinnat laskeneet.
Teoreettisten ja empiiristen tutkimusten mukaan taksisääntelyn vähentämisellä on seuraavia hyötyjä:
Palvelutaso lisääntyy yleensä eniten köyhimmissä kaupunginosissa. Vaikutus on suurin ruuhkahuippuina ja huonolla säällä.
Väitteitä ja vastauksia
”Nyt taksirengin palkkio on niin pieni, ettei siinä ole nipistämistä”
Taksien kysyntä nousisi hintojen laskiessa. Työn kysynnän nousu tarkoittaa parempia palkkoja ja työllisyyttä. Provisioprosentti siis luultavasti nousisi niin paljon, että rengille jäisi enemmän käteen.
”Taksiyhtiöiden voitot ovat niin pieniä, ettei siinä ole nipistämistä”
Jos näin olisi, määräsääntely ei keinotekoisesti nostaisi taksilupien hintaa ja tuottaisi enemmän hakijoita kuin lupia jaetaan.
”Hyville apajille tulisi liikaa takseja”
Ei tulisi. Nyt Helsingin Rautatieasemalla on liian vähän takseja, minkä vuoksi jonot ovat pahimmillaan tunteja ja pimeät taksit auttavat. Markkinatalous korjaisi ongelman: paljon useampi ”pimeä taksi” tulisi, koska se olisi laillista. Jotkut sivutyönään omalla autollaan kävisivät heittämässä huippukysyntäaikaan muutaman kyydin silloin, kun sopii omaan aikatauluun. Jonotusajat lyhenisivät, ehkä säästäen jopa kymmenien miljoonien eurojen edestä asiakkaiden aikaa.
Markkinataloudessa tarjontaa tulee vain sen verran, kuinka monelle riittää kannattavaa kysyntää. Eivät ihmiset tappiolla töitä tee, ainakaan pitkään.
”Huijareita tulisi alalle”
Huijareita on nyt paljon alalla, lähinnä pimeinä takseina. Kun he pääsevät laillisen toiminnan piiriin, heidät tunnistaa, he jäävät kiinni, heistä voi valittaa viranomaisille, medialle ja poliisille ja he ryhtyvät huijaamaan, ryöstämään ja raiskaamaan nykyistä vähemmän.
Uber tekee asiakkaan tai kuskin huijaamisen, ryöstämisen, raiskaamisen tai pahoinpitelyn vaikeammaksi, koska asiakkaat ja kuskit arvostelevat toisensa ja heidän arvosanansa näkyvät.
”Maaseudulla ei saisi takseja”
Saisi, paitsi jos sääntelyllä kielletään kustannuksia vastaava hinnoittelu. Kyllä joku on valmis ajamaan ajon, jota asukas pitää kustannustensa arvoisena. Jos ei pidä, on parempi, ettei ajoa tehdä.
”Taksiala on niin erilainen kuin muut, että sitä pitää säännellä”
Näin kunkin alan yrittäjät sanovat omasta alastaan saadakseen sille sääntelyä, joka estää kilpailun.
Linkkejä
Uber on tehokkaampi, ympäristöystävällisempi ja turvallisempi kuin taksit (Vapaasana.net 17.4.2016)
Taksisääntely tuottaa raiskauksia, ryöstöjä, korkeita hintoja ja pitkiä odotusaikoja (Vapaasana.net 11.7.2011)
Taksikieltolaki on kehityksen este (Vapaasana.net 11.10.2009)