Aasialais-amerikkalaisten korkeammat tulot, syrjintä ja älykkyys

1920-luvulla aasialais-amerikkalaisia syrjittiin työelämässä enemmän kuin afroamerikkalaisia, mutta nyt heidän tulonsa ovat ohittaneet valkoisten tulot. NBER-tutkimus tukee tieteen valtakantaa, että markkinat poistavat syrjinnän tuottamia tuloeroja. Älykkyystestit selittävät aasialaisten korkeammat tulot.

Aasialais-amerikkalaiset ovat ainoa hyvätuloinen ei-valkoinen syrjitty rotu Yhdysvalloissa. Historiallisesti useimmat asettuivat Kaliforniaan, jota NBER-artikkeli tutkii. Heidän tulonsa suhteessa mustiin ja valkoisiin ovat nousseet paljon vuodesta 1920, enemmän muista syistä kuin koulutuksen seurauksena.

Toisin kuin mustilla, tuolloiset matalat ansiot eivät selity testituloksilla vaan pikemminkin syrjinnällä. Artikkelin data tukee käsitystä siitä, että ennakkoluuloista johtuvat tuloerot katoavat kilpailuilla markkinoilla (Becker, Arrow, Goldberg). Konvergenssi ei selity myöskään uudella maahanmuutolla, vaan vuoden 1920 kohortti ja kaikki myöhemmät rikastuivat Kaliforniassa.

Ero mustiin selitetään pitkälti AGCT-älykkyystestituloksilla, jotka jo vuonna 1943 olivat aasialaisilla melko samat kuin valkoisilla, toisin kuin mustilla. Silloiset palkkaerot näyttäisivät johtuvan aasialaisten syrjinnästä. Aasialaiset ovat ainoa vainottu ei-valkoinen vähemmistö, joka pärjäsi testeissä valkoisten tavoin.

Aasialais-amerikkalaisten syrjintä

Vuoden 1790 Naturalization Act kielsi Yhdysvaltojen ulkopuolella syntyneiltä aasialaisilta kansalaisuuden ja äänioikeuden.

Aasialaiset joutuivat lynkkausten ja joukkoväkivallan kohteiksi. Heille vihamielisiä olivat Ku Klux Klanin tapaiset Asiatic Exclusion League, Chinese Exclusion League, Workingmen’s Party of CA ym. Nämä ilmiöt olivat NBER-artikkelin mukaan Kaliforniassa selvästi lievempiä mustille kuin aasialaisille. Aasialaiset ja mustat eivät kelvanneet todistajiksi valkoisia vastaan 1853-73, ja vuoden 1882 The Chinese Exclusion Act kielsi työläisten maahanmuuton Kiinasta ja Japanista.

Monet kaupungit ja valtiot perivät aasialaisilta syrjiviä veroja. Monet Kalifornian oppilaitokset ja yhdistykset sekä useimmat ammattiliitot eivät kelpuuttaneet aasialaisia (jopa American Federation of Labor). Vuosista 1913-23 lähtien lähes kaikki läntiset osavaltiot kielsivät ulkosyntyisiä aasialaisia omistamasta tai vuokraamasta maata. Heiltä kiellettiin avioliitot valkoisten tai yhdysvaltalaisten kanssa. Mustilla oli oikeus kansalaisuuteen, äänestämiseen ja etenkin virallisesti ammattiliittojen jäsenyyteen sekä maanomistukseen, eikä heitä viety vankileireille toisen maailmansodan ajaksi – japanilaiset menettivät suuren osan omaisuudestaankin.

Artikkelin tekijä viittaa pitkäaikaiseen koulutukselliseen syrjintään mahdollisena syynä mustien huonompaan älykkyystestitulokseen eikä mainitse erilaisen perimän mahdollisuutta.

Linkkejä

 • Rasismi (L.net, artikkelin faktat lähdeviitteineen ja muuta)
 • Vastaa

  Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

  WordPress.com-logo

  Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Twitter-kuva

  Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Facebook-kuva

  Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Muodostetaan yhteyttä palveluun %s