Kansa haluaa pääministeriksi: Sipilä 24,5 %, Ville Niinistö 22,5 %, Orpo 19,7 % … Väyrynen 7 %

Antti Rinne 15,5 %, Timo Soini 7 %, Anna-Maja Henriksson 2,8 %. Useimmat suomalaiset siis kannattivat hallituspuolueen puheenjohtajaa, Sipilä oli puoluettaan suositumpi ja Rinne epäsuositumpi. Edes ”suuri taantuma” ei romuttanut hallituksen suosiota: noin puolet kannattaa hallituspuolueita. 90-luvun lama puolitti hallituksen suosion.

Vuonna 1991 vaalien kakkonen Sdp kieltäytyi tulemasta hallitukseen, jotta sen kannatus nousisi valtiovarainministeripuolue-Sdp:n avittaman laman vuoksi. Näin kävikin: puolueen kannatus kaksinkertaistui.

Tästä syystä Rinne riitautti Stubbin hallituksessa kaiken Heinäluoman neuvojen mukaan ja lehtien mukaan vuonna 2015 Rinne ”kieltäytyi hallituksesta” asettamalla epärealistiset ehdot, sillä säästöt oli jätetty seuraavan hallituksen tehtäväksi. Lehtien mukaan juuri taantuma onkin nostanut Sdp:n kannatusta ”Rinteestä huolimatta”, mutta vähemmän kuin huonoina aikoina tapahtuisi itsestään.

Tositilanteessa harva äänestäisi Väyrysen puoluetta, mutta puolue saattoi omassa kyselyssään luoda asetelman, joka antaa Väyryselle pääministeriprosentteja lähinnä Keskustan ja Perussuomalaisten kustannuksella, hieman myös demarien ja muiden.

Liberaalipuolueella on nyt läpilyönnin paikka. Myös uuden Nuorsuomalaisen puolueen läpimurto tapahtui laman jälkeisissä vaaleissa 1995 porvaripuolueiden ollessa hallitusvastuussa. Vielä kuntavaaleissa 29.3.-9.4.2017 suurta läpimurtoa ei tapahdu mutta sen edellytykset voivat vahvistua.

Vihreiden kannatus on puolen vuoden ajan 11-14 % ja Helsingissä kuntavaalikannatus nyt jopa 26 %, kaupungin korkein. Syynä on Antti Rinteen kyvyttömyys, Ville Niinistön taitava politikointi sekä vasemmistopopulismi hetkellä, jona Vihreistä tuskin karkaa ”oikealle” juuri ketään vaihtoehtojen ollessa hallitusvastuussa. Samalla Antero Vartia houkuttelee vihreille liberaaliäänestäjiä.

Linkkejä

 • Väyrysen kansalaispuolueen kysely (”Ketä pitäisit parhaimpana Suomen seuraavaksi pääministeriksi, jos eduskuntavaalit
  pidettäisiin nyt?”)

 • Sipilä suosikki pääministeriksi, Soini samalla sijalla Väyrysen kanssa (Talouselämä 3.1.2017)
 • Yle-kohu ei näytä murentaneen keskustan kannatusta (HS 16.12.2016)
 • http://www.hs.fi/aihe/puoluekannatus/
 • Hallitus 2015 (Liberalismi.net)
 • Vastaa

  Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

  WordPress.com-logo

  Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Twitter-kuva

  Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Facebook-kuva

  Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

  Muodostetaan yhteyttä palveluun %s