Sovinistit: aktiivimalli syrjii teollisuustyöntekijöitä. Liberaalit: ansiosidonnainen syrjii naisvaltaisia palvelutyöntekijöitä

Teollisuudessa silpputöitä on vaikeampi saada kuin palvelualalla, joten aktiivimalli syrjii duunareita”, SAK ja muut sovinistit väittävät. Oikeasti työttömyyskorvaus, etenkin ansiosidonnainen, syrjii köyhiä palvelualojen työntekijöitä, useimmiten naisia. Heidän pienistä palkoistaankin verotetaan työttömyyskorvaukset heitä enemmän ansaitseville teollisuusduunareille. Ahtaajien tai paperityöläisten palkka on 50 000 euroa vuodessa, ja hiljaisena aikoina heidät lomautetaan lisälomailemaan köyhien naisten verorahoilla. Palvelualoilla lomautukset ovat harvinaisia. Edes aktiivimallin pieni leikkuri ei korjaa tätä epäoikeudenmukaisuutta kuin pieneltä osaltaan. Peruspäivärahaa se leikkaa noin euron päivässä. Perustili eli sosiaalitili poistaisi epäoikeudenmukaisuuden kokonaan.

Jos ahtaaja tai paperimies saa viidenneksen vuodesta lomautusta eli yhteensä vajaan neljän kuukauden lomat, hän tienaa silti 40 000 euroa vuodessa. Päälle hän saa ansiosidonnaista työttömyyskorvausta melkein viidennen kymppitonnin, joka otetaan veroina myös 20 000 euroa vuodessa ansaitsevalta siivoojalta.

IWW-liiton lehden oheinen piirros kuvaa, miten ay-miehet hallitsevat maailmaa väkivallalla. Siltä pahasti näyttää.

Oikeudenmukaisempaa olisi perustili: työttömyyskorvaukset otettaisiin omalta sosiaalitililtä. Kun taas saisi siedettävää palkkaa, siitä otettaisiin siivu sosiaalitilille, kunnes se olisi taas täynnä. Näin lomautetun tulot eivät romahtaisi mutta hän lomailisi omalla kustannuksellaan, ei siivoojan.

Lomautettuna oleminen ei aina tunnut ”lomailulta”, mutta on silti väärin, että pienemmät vuositulot saava siivoojanainen joutuu maksamaan rahaa parempituloiselle duunarimiehelle. Sosiaalitili on siksi tarpeen.

Vanhuksena sosiaalitilin saldo nostaisi eläkettä eläkevakuutuksen malliin, joten jokaisella olisi kannustin olla turhaan tyhjentämättä sitä.

Jos tuloja halutaan tasata yhtä paljon kuin nyt, perustilin päälle voidaan ottaa perustulo kaikille – tai sitten vain työmarkkinoiden käytettävissä oleville, kuten Hollannissa. Se siirtää rahaa vain paljon ansaitsevilta vähemmän ansaitseville, ei ahkeralta siivoojalta rikkaalle, lomautetulle paperimiehelle.

Edes aktiivimallilla täydennetty työttömyysturva ei siis syrji teollisuutta vaan pitkien työsuhteiden aloja, siis enimmäkseen naisia. Miehet hakeutuvat paljon naisia useammin aloille, joilla työttömyyden ja kuoleman riskit ovat korkeita, koska näillä aloilla tietysti palkat ovat vastaavasti korkeampia. Ei se väärin ole – väärin on paisuttaa tätä palkkaeroa siirtämällä siivoojien rahat lomautetuille.

Sosiaalitili enemmän kuin kompensoisi aktiivimallin lakkauttamisen haitalliset työllisyysvaikutukset.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s