Kabul on vapaa!

Afganistanin armeija on yön kuluessa karkoittanut Taliban-kapinalliset maan pääkaupungista, jota nämä pitivät terrorin vallassa viiden vuoden ajan. Kansainvälisen yhteisön tunnustama hallitusvalta on palautettu viime päivinä myös muihin suurimpiin kaupunkeihin ja Taliban-joukot pakenevat kohti pesäpaikkaansa Kandaharia.

Kymmenientuhansien afgaanien ja monien muiden maiden kansalaisten henki olisi säästynyt, jos länsimaat olisivat jo aiemmin vastanneet Afganistanin presidentin Burhanuddin Rabbanin ja puolustusministerin Ahmedshah Masudin vetoomuksiin. Jälkimmäinen oli omistautunut yli 20 vuoden ajan taisteluun neuvostomiehitystä ja sen jälkeensä jättämiä sotajoukkoja vastaan ennen kuin hän alkuvuodesta kävi ulkomailla ja puhui Euroopan parlamentille Strassburgissa. Tuolloin vetoomukset jäivät tuloksettomiksi. Afganistanin vapaussankari Ahmedshah Masud torjui toistuvasti Taliban-kapinallisten hyökkäykset Pändzhshirin laakson suulla Kabulin edustalla, mutta menehtyi Belgian passeilla matkustaneiden, toimittajiksi tekeytyneiden pohjoisafrikkalaisten terroristien itsemurhapommi-iskussa, kuluvan syksyn kansainvälisen terrorikampanjan ensimmäisenä uhrina. Häneltä jäi näkemättä lopullinen voitto, jota hän oli pohjustanut sitkeällä vastarinnallaan.

Lopulta Yhdysvaltain ja Britannian ilmatuki toi pitkästä aikaa rauhaisan ramadanin ja toivon paremmasta tulevaisuudesta Afganistanin kansalle Kabulissa, Heratissa, Mazharisharifissa ja kaikilla vapautetuilla alueilla. Jumalan tuomion voidaan katsoa langenneen kiihkoileville ääriryhmille, jotka väärensivät islamia ja uskoivat vääryyden voittoon. Samalla lankeaa häpeä eurooppalaisille pasifisteille, jotka sumean humanismin nimissä vastustivat länsimaiden apua lailliselle hallitukselle.

Taistelu jatkuu Kandaharin ympäristössä. Se on saatettava vihdoin loppuun asti, jotta yli kaksi vuosikymmentä kestäneen sodan raunioittamaa maata voidaan ryhtyä jälleenrakentamaan. Yhdysvallat ei saa toistaa vuoden 1989 virhettään. Tuolloin vapaustaistelijat jätettiin oman onnensa varaan samalla kun Neuvostoliitto kuolinkouristuksiinsa saakka jatkoi kommunistihallinnon massiivista aseistamista. Kun Ahmedshah Masud marssi Kabuliin keväällä 1992 ja Burhanuddin Rabbani ryhtyi johtamaan laajapohjaista hallitusta, kommunistiarmeijan ilmavoimat kenraali Abdulräshid Dostamin johdolla ja tykistö kenraali Shahnawaz Tanain johdolla jatkoivat sotaa pommittamalla Kabulia. Kolmen vuoden kuluttua Tanai ja hänen kanssaan liittoutunut saudimiljonääri Usama ibn Ladin liittyivät venäläisen kaasujätti Gazpromin ja amerikkalaisen öljy-yhtiön UNOCALin rahoittamaan Taliban-liikkeeseen, jonka salaisen poliisin ja sotilastiedustelun organisoivat vanhan kommunistihallinnon turvallisuuspalvelun KhADin johtajat. Nämä ainekset, jotka ovat piinanneet miljoonia ihmisiä vuosikymmenien ajan, tulee saattaa vastuuseen teoistaan. Samalla on varottava väärää sääliä jälleen kerran puoliaan vaihtavia kohtaan.

Taliban valtasi Kabulin syksyllä 1996 ja käänsi aseensa myös Dostamia vastaan, joka joutui väliaikaisesti maanpakoon. Viime vuosina Dostam on palannut Afganistaniin ja järjestänyt joukkonsa uudelleen Venäjän avoimella tuella. Hänen uskollisuutensa Afganistanin hallitukselle, joka on kaikki nämä vuodet pysytellyt maan rajojen sisäpuolella, herättää aiheellisia epäilyjä. Nimenomaan Dostamin tilillä ovat ihmisoikeusrikkomukset, joista ”Pohjoisen liittoa” on syytetty.

Bill Clintonin hallitus valmisteli 1990-luvun puolivälissä Taliban-kapinallisten hallinnon tunnustamista. Tätä ennakoiden kansainväliset uutistoimistot ryhtyivät kutsumaan Afganistanin laillista, mm. YK:ssa ja EU:ssa edustettua hallitusta ”oppositioksi”. Käytäntö muuttunee nyt, kun Kabuliin muodostetaan uusi laajapohjainen hallitus.

Viime päivien käänne sotamenestyksessä oli pitkään odotettu. Sitä epäilleet ovat tehneet jälleen kerran saman virheen kuin Persianlahden ja Kosovon sotien aikaan. He ovat myös todistaneet tietämättömyytensä Afganistanin oloista ja historiasta. Tämä ei ole yllättävää, kun ottaa huomioon, kuinka orjallisesti varsinkin anglosaksiset lehdet ja TV-yhtiöt sekä niiden suomalainen etäispääte Helsingin Sanomat ovat toistaneet toistensa näkemyksiä selkeitä asia- ja kielivirheitä myöten.

Kabulin vapautus on voitto Afganistanin kansalle, miljardille muslimille ja koko sivistyneelle maailmalle.

Kirjoittajasta:
Antero Leitzinger on tutkija ulkomaalaisvirastossa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s