Legenda valtion vähentyneestä vallasta

Hokemien mukaan valtiovalta on 90-luvun ajan vähentänyt väkeä ja keventänyt otettaan yhteiskunnasta ja kansalaisista. Hokemaa on toisteltu varsinkin poliittisella vasemmalla. Tavanomaiseen tapaan tämä vasemmistoveljien ja -siskojen väittämä on räikeästi valheellinen.

Miellyttävänä yllätyksenä juuri vasemmistoliittoa edustava ministeri Korhonen on palauttanut mieliin osan tosiasioista. Hänen mukaansa valtion keskushallinnossa on väki lisääntynyt viidenneksellä sinä aikana, kun valtiokoneiston heikkenemisestä on ahkeraan huhuttu. Tosin valtio on vähentänyt väkeä paikallis- ja aluetoiminnoistaan.

Tarkemmin tutkien Korhosen laskelma 20%:n kasvusta keskushallinnossa on puutteellinen. Valtion keskushallinto ja hallinnointi on kasvanut paljoa enemmän. Melkoinen osa keskushallinnon toimintoja on siirretty valtion budjetin ulkopuolelle ns. asiantuntijalaitoksiksi tai liikelaitoksiksi. Muodollisista toimivaltamuutoksista huolimatta tällaiset yksiköt toimivat edelleen kiinteästi valtion keskushallinnon osina.

Valtion keskushallinnon otteen löystymisestä on puhuttu silloin, kun valtion määrärahoja kuntiin on vähennetty. Keskushallinnon keksimä iskulause oli ”luopuminen korvamerkitystä rahasta”. Vallankäyttöä ei kuitenkaan olla yhtään vähennetty. Kuntien lakisääteiset tehtävät ovat koko ajan lisääntyneet. Valtion osuus keskushallinnon määräämien menojen suorittamisessa on kyllä vähentynyt.

Keskusvallan asemaa korostettaessa kansalaisten vaikutusmahdollisuudet saadaan pienennettyä. Puhumalla aina kuntien mahdollisuuksista tehtäviensä hoitamiseen korostetaan samalla keskusvallan asemaa. Kansanvallan perusasioihin kuulunut paikallinen itsehallinto on tehty käytännössä merkityksettömäksi.

Suomalainen sosialismi on muuttanut luonnettaan taannoisen marxilaisen talousopin paljastuttua bluffiksi. Tilalle on kiireesti otettu valtion keskushallinnon laajentaminen ja tehostaminen. Sosialistien johtavat kaaderit hallinnoivat virastoissa.

Liikuttavan helposti sosialistit saivat Kokoomuksen tukipuolueekseen valtiokoneiston vahvistamiseen. Kokoomuksen ministerit ja kansanedustajat puhuvat nykyään yhtä sujuvasti ja innokkaasti valtakunnallisista kokonaisohjelmista ja -suunnitelmista kuin aikanaan Gosplanin virkailijat tai Itä-Saksan taloustaiturit.

Kirjoittajasta:
Olli J. Ojanen on kirjailija-konsultti Korpilahdelta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s